Printer : Druk deze pagina af op de standaard printer zonder menu en logo, in groter lettertype
logo, foto van de lidwinakerk, toont gebouw en toren logo : Van den Oetelaar Automatisering uit Best

audio stream
niet actief

Lidwina Best - Preek van de Week :: waar is God?

Sinds 1998 is Pastor Richard Schreurs bezig met het schrijven en publiceren van zijn preken op het Internet. Deze grote inspanning heeft ertoe geleid dat we nu een fantastische hoeveelheid van meer dan 650 preken online kunnen presenteren. U kunt deze preken vanzelfsprekend gebruiken als inspiratie voor uw eigen overwegingen. We stellen het echter erg op prijs als u dan ook uw bronnen wilt vermelden (www.lidwina.nl) zodat meer mensen het prekenarchief hier online komen bezoeken.

waar is God?

[ vorige | lijstIcon voor printen | volgende ]
 Auteur: Past. Hans vd Laar

Zondag 27 februari 2011.
Achtste zondag door het jaar A
Door Hans van de Laar
Zeg dan maar eens waar die God van jou is? Het is de moeilijkste vraag die mensen je kunnen stellen. Meestal steekt er een hoop verdriet achter, of teleurstelling of boosheid. Mensen die een beeld hadden van God die Eerlijkheid was en Rechtvaardigheid kon bewerkstelligen en van Boven af alles kon regelen. Toen alles allemaal nog goed en zijn gangetje ging, kon je dat geloof best handhaven, maar als je leven diepe teleurstellingen kent of als je de belangrijkste persoon in je leven verliest… of als de wereld geraakt wordt door de zoveelste natuurramp, die weerloze slachtoffers treft…. Dan lijkt het maar moeilijk te geloven in God die almachtig is of alles zou kunnen en de beschikking heeft over hemel en aarde.
Waar is God als er lijden is? Waar is God als de dood dichtbij komt? Waar is God als je al zo lang ziek bent en maar niet beter wordt? Waar is God als het mensen die aan god noch gebod doen zo goed gaat, terwijl het een arme gelovige steeds maar opnieuw tegenzit?
Op die vragen is geen antwoord te geven ; hoogstens een antwoord dat mensen ook weer pijn doet. Vroeger zei men wel eens dat alles wat mensen overkwam een straf of een beloning van God was. Anderen zeiden: Gods wegen zijn ondoorgrondelijk. Maar al die antwoorden helpen ons niet verder. Misschien moeten we niet al te veel met ons verstand te werk gaan als het over geloven gaat, want God is niet te beredeneren. Ook Jesaja in die hele korte eerste lezing laat alle argumenten gewoon maar weg en zegt: Ik weet niet hoe, maar God die vergeet je nooit! Dat is een gevoel. Dat is vertrouwen. Dat is een steun en een houvast als verder alle handgrepen zijn afgebroken of weggevallen zijn. En Jezus kan zoals altijd niet anders over God vertellen dan in verhalen. Hij vertelt over schapen, verloren muntjes, over vijgenbomen die geen vruchten dragen over korenaren en nog veel meer en vandaag over de vogels in de lucht en de bloemen op het veld, die zich geen hersenspinsels maken over wie God is of over waar God is. De vogels vliegen. Ze voeden hun jongen, maken een nestje en bloemen bloeien open en zijn mooi om te zien en van te genieten.
God zorgt voor henen daarom zegt Jezus zal Hij een mens zeker niet in de steek laten. God is te vinden door naar de bloemen te kijken door de vogels te zien vliegen, naar je kinderen te kijken of naar je naaste. Zelfs in je ziek zijn, in je hoogste nood is Hij er. Maar zoek niet te hard, zoek niet met je verstand. Geef je er gewoon aan over aan het mysterie dat God is en voel dat je er bij Hem mag zijn, met je pijn met je vreugde, met je verdriet en met je geluk. Als je ziek bent en als je gezond bent. Laat je niet verleiden tot het zoeken naar waar God nou precies is of Hij dit wel kan of dat vermag, of zoals Jezus het zegt: Zoek eerst maar de gerechtigheid het koninkrijk van God de liefde de vrede, je naaste en al het overige zal je erbij geschonken worden.
Maar dat is moeilijk: ons verstand loslaten en gewoon het goede doen, het mooie zien, liefde geven en dan mogen voelen: Hij laat je nooit alleen. Hij is veel dichterbij dan je ooit met je verstand zou kunnen bedenken.

Mt 6, 24-34
Daarom zeg ik jullie: maak je geen zorgen over jezelf en over wat je zult eten of drinken, noch over je lichaam en over wat je zult aantrekken. Is het leven niet meer dan voedsel en het lichaam niet meer dan kleding?  Kijk naar de vogels in de lucht: ze zaaien niet en oogsten niet en vullen geen voorraadschuren, het is jullie hemelse Vader die ze voedt. Zijn jullie niet meer waard dan zij?  Wie van jullie kan door zich zorgen te maken ook maar één el aan zijn levensduur toevoegen?  En wat maken jullie je zorgen over kleding? Kijk eens naar de lelies, kijk hoe ze groeien in het veld. Ze werken niet en weven niet.  Ik zeg jullie: zelfs Salomo ging in al zijn luister niet gekleed als een van hen.  Als God het groen dat vandaag nog op het veld staat en morgen in de oven gegooid wordt al met zo veel zorg kleedt, met hoeveel meer zorg zal hij jullie dan niet kleden, kleingelovigen?  Vraag je dus niet bezorgd af: “Wat zullen we eten?” of: “Wat zullen we drinken?” of: “Waarmee zullen we ons kleden?” –  dat zijn allemaal dingen die de heidenen najagen. Jullie hemelse Vader weet wel dat jullie dat alles nodig hebben.  Zoek liever eerst het koninkrijk van God en zijn gerechtigheid, dan zullen al die andere dingen je erbij gegeven worden.  Maak je dus geen zorgen voor de dag van morgen, want de dag van morgen zorgt wel voor zichzelf. Elke dag heeft genoeg aan zijn eigen last.

 

Powered by: Dreamsolution
Test Laser123.nl