Printer : Druk deze pagina af op de standaard printer zonder menu en logo, in groter lettertype
logo, foto van de lidwinakerk, toont gebouw en toren logo : Van den Oetelaar Automatisering uit Best

audio stream
niet actief

Lidwina Best - Preek van de Week :: zacht en moedig

Sinds 1998 is Pastor Richard Schreurs bezig met het schrijven en publiceren van zijn preken op het Internet. Deze grote inspanning heeft ertoe geleid dat we nu een fantastische hoeveelheid van meer dan 650 preken online kunnen presenteren. U kunt deze preken vanzelfsprekend gebruiken als inspiratie voor uw eigen overwegingen. We stellen het echter erg op prijs als u dan ook uw bronnen wilt vermelden (www.lidwina.nl) zodat meer mensen het prekenarchief hier online komen bezoeken.

zacht en moedig

[ vorige | lijstIcon voor printen | volgende ]
 Auteur: Hans vd Laar

“Wat zijn jullie nu voor een winkel. De pinautomaat doet het niet en de flessenautomaat kapot. Wat vreselijk klantonvriendelijk. Ik kom hier nooit meer terug”. “Sorry hoor, mevrouw, mijnheer, we kunnen er niets aan doen. Het spijt me voor het ongemak”. “Dat zal wel! Al dat vakantiepersoneel zit hier alleen maar voor het geld. Klantvriendelijkheid is er niet meer bij”.
En boos verlaat mevrouw de winkel.

Omgekeerd net zo. Kauwgum knauwend in de herrie van de muziek staat ze te staan. “Juffrouw, kunt u misschien even helpen?” De reactie is als volgt: “Alles van de uitverkoop hangt in het rek, de rest is van de nieuwe collectie.”. Ja, dat was echt een antwoord op mijn vraag. Ik word niet echt overgehaald om nog verder te zoeken en verlaat de winkel.

Misschien zou het goed zijn dat de detailhandel ook eens de woorden van wijsheid van Jezus Sirach leest.

Wat je doet mijn kind, doe dat met zachtheid en je zult meer bemind worden dan iemand die geschenken geeft. 2500 Jaar geleden deed Jezus Sirach al de ervaring op dat je met zachtmoedigheid veel kunt bereiken.

Zachtmoedig. Er zitten twee woorden in.

Zacht. Iemand die zacht is, wordt wel eens een softie of een ei genoemd, maar het is heerlijk als een kussen zacht is, meegeeft met je hoofd, zodat je erop kunt rusten, is het fijn om op een zachte ondergrond naar de sterren, de zon of de wolken te staren.
Meelevend, liefde, meegaandheid: “Goh, wat vervelend voor jullie als vakantiewerkers dat de pinautomaat het niet doet”. Ik weet zeker dat je een glimlach toont op het gezicht van de vakantie caissière .
Maar in het woord zachtmoedigheid zit ook een tweede gedeelte. Moed. Er is moed voor nodig om zacht te zijn. Dat gold 2000 jaar geleden en geldt nog steeds. Moed om een ander recht te doen. Moed om de eerste stap te nemen om iets goed te maken en de verhoudingen weer zacht te maken. Moed om een ander te vergeven. Moed om iets goeds te zeggen tegen iemand die verdriet heeft. Moed om iemand aan te spreken die iets ergs heeft meegemaakt.
Jezus noemt het voorbeeld van de bruiloft. De naamkaartjes liggen klaar. Alles op volgorde van belangrijkheid.
Heb je de moed om een ander jouw plaats te geven. Je eigen plekje af te staan. Is het niet gemakkelijker, zakelijker, harder , realistischer met je ellebogen een andere weg te duwen en ruimte te nemen voor jezelf.
Jezus Sirach en Jezus van Nazaret wijzen ons een andere weg. Het is een oude weg van wijsheid en inzicht, maar het blijft ook altijd een nieuwe spannende weg, omdat het moed vraagt om zacht te zijn voor een ander, voor de mensen om je heen, voor je partner. Maar het geeft een ander weg ruimte, vrijheid en ruimte om het ook terug te geven. Ontwapen jezelf om daardoor en een ander mens te ontwapenen.
Ontwapende mensen. Zachtmoedige mensen. Zacht en moedig! Mensen naar Jezus’ hart. Wij mogen ons blijven afvragen of we zo kunnen zijn.

Wijsheid van Jezus Sirach, 3, 1-1-8,20, 28-29
Mijn kind, wees zachtaardig in wat je doet,
dan ben je geliefder dan iemand die geschenken geeft.
 Hoe belangrijker je bent, des te bescheidener moet je zijn,
dan vind je genade bij de Heer.
Er zijn veel hooggeplaatste en beroemde mensen,
maar aan de zachtmoedigen onthult hij zijn geheimen.
 Groot is de kracht van de Heer,
een bescheiden mens prijst hem.
Een hoogmoedig mens wordt niet van zijn ellende genezen,
in hem is de wortel van het kwaad geplant.
 Een verstandig mens overdenkt de wijsheid van spreuken,
een wijze wil een en al oor zijn.

 

Powered by: Dreamsolution
Test Laser123.nl