Printer : Druk deze pagina af op de standaard printer zonder menu en logo, in groter lettertype
logo, foto van de lidwinakerk, toont gebouw en toren logo : Van den Oetelaar Automatisering uit Best

audio stream
niet actief

Lidwina Best - Preek van de Week :: drie koningen; openbaring des Heren

Sinds 1998 is Pastor Richard Schreurs bezig met het schrijven en publiceren van zijn preken op het Internet. Deze grote inspanning heeft ertoe geleid dat we nu een fantastische hoeveelheid van meer dan 650 preken online kunnen presenteren. U kunt deze preken vanzelfsprekend gebruiken als inspiratie voor uw eigen overwegingen. We stellen het echter erg op prijs als u dan ook uw bronnen wilt vermelden (www.lidwina.nl) zodat meer mensen het prekenarchief hier online komen bezoeken.

drie koningen; openbaring des Heren

[ vorige | lijstIcon voor printen | volgende ]
 Auteur: Past. R.J. Schreurs

Door technische ontwikkelingen is het leven van ons mensen geweldig veranderd vergeleken met honderd jaar geleden en de tijd daar voor. We vinden het gewoon om TV te kijken, mobiel te bellen, te internetten en nog gewoner vinden we het dat er water uit de kraan komt, de CV-ketel z’n werk doet en de verlichting functioneert. We vinden het gewoon, want we zijn er mee vertrouwd. Dat is ook alles, want het  gemiddelde wetenschappelijk inzicht is maar klein. We kunnen jaren in een auto rond toeren zonder enige notie te hebben van wat er onder de moterkap zit. Toch is de wetenschap juist begonnen op het moment dat mensen zich ergens over verwonderde en op onderzoek uitgingen. Het is bekend dat grote wetenschappers uit heden en verleden zich blijven verwonderen. Ze ontdekken iets en gaan weer verder en een voor een ontdekken ze dat de horizon steeds weer naar achter wijkt. Wetenschap kan leiden tot het idee dat we ooit alles zullen weten, maar ook tot blijvende verwondering en overdenking.
Die drie wijzen, waarover het evangelie van vandaag waren ook wetenschappers van ongeveer de eerste wetenschap: de sterrenkunde. Daar waren ze in die tijd al heel ver in. Deze drie blijken te hebben behoord tot degenen die niets gewoon vonden; ze onderzochten, verwonderden zich en gingen op zoek naar wat verwees voorbij aan hun waarnemingen, buiten het zicht valt, maar leidt naar dieper inzicht. Dieper inzicht is de vrucht van momenten van diepe ontroering, ontzag, lof, radicale verbazing, van besef van grootsheid, van gewaarwording die je ondergaat maar niet onder woorden kunt brengen. Dieper inzicht leidt naar ontdekkingen van het onbekende. Dan laat je de pretentie van de wereld te kennen vallen. Op het hoogtepunt van zulke momenten kun je de zekerheid verkrijgen dat er een God is, voorbij al het zichtbare.
Zo kwamen die drie wijzen uit bij een kind in een kribbe, zo verbazingwekkend dat ze er kwamen tot een onmiddellijke godsontmoeting.
Onderweg waren ze te rade gegaan bij ene Herodes, een zetbaas van nog grotere bazen. Die was gewend alles te vertalen in termen van macht en bezit, zoals dat gebruikelijk is bij veel bazen. Maar daar werden ze niet veel wijzer, die verwonderde zich niet over de sterren of over de pracht van een bloem, alleen gefocust op meer macht en meer bezit of op helemaal niets. Het is nu eenmaal zo dat er veel mensen zijn die geen enkele neiging hebben om onder de moterkap van het leven te kijken.
Openbaring des Heren, zoals deze dag ook heet, gebeurt niet zo maar. Het zoiets als een gave, zeg maar “een gave Gods”, de God die heel persoonlijk van je houdt en zich openbaart aan ons mensen in de persoon van Jezus van Nazareth. Daarmee wordt niet ons verstand uitgeschakeld, het wordt nooit blind geloof, maar het is  het ontvangen talent van liefde, voorwaarde tot gelovig inzicht.
Wie voorbij kan zien aan het direct waarneembare, die gaat anders om met dingen en mensen, die keert anders terug naar het leven van elke dag, langs een andere weg dus.
Misschien dat deze overdenking ons op dit spoor kan zetten. Moge het zo zijn. Amen

 

Powered by: Dreamsolution
Test Laser123.nl