Printer : Druk deze pagina af op de standaard printer zonder menu en logo, in groter lettertype
logo, foto van de lidwinakerk, toont gebouw en toren logo : Van den Oetelaar Automatisering uit Best

audio stream
niet actief

Lidwina Best - Preek van de Week :: droomkoningen

Sinds 1998 is Pastor Richard Schreurs bezig met het schrijven en publiceren van zijn preken op het Internet. Deze grote inspanning heeft ertoe geleid dat we nu een fantastische hoeveelheid van meer dan 650 preken online kunnen presenteren. U kunt deze preken vanzelfsprekend gebruiken als inspiratie voor uw eigen overwegingen. We stellen het echter erg op prijs als u dan ook uw bronnen wilt vermelden (www.lidwina.nl) zodat meer mensen het prekenarchief hier online komen bezoeken.

droomkoningen

[ vorige | lijstIcon voor printen | volgende ]
 Auteur: Hans vd Laar

Wat een immense verandering voor de Verenigde Staten van Amerika:
Een nieuwe president een jonge idealistische zwarte man, die verandering wil ; eindelijk verandering. Heel Amerika droomt van verandering. Een ziektekostenverzekering voor iedereen, want anders dan in Nederland moet je in de Verenigde Staten na je operatie direct betalen. Onbetaalbaar voor de armen. Een huis kopen kon daar iedereen en iedereen leeft op de pof, maar de schulden rijzen de pan uit.
De enigen die er garen bij sponnen en nog steeds spinnen zijn de mensen aan de top. Veel werkeloosheid, barre sociale omstandigheden voor de kwetsbare groepen. Iedereen loopt maar met wapens rond. Aan het milieu is in geen jaren iets gedaan ; maar nu komt de droomkoning, waarin heilig geloofd wordt. Barack Obama is door de bevolking gekroond tot nieuwe president en iedereen hoopt op betere tijden, betere verhoudingen met het buitenland en het stoppen van de twee oorlogen waarin ze verwikkeld zijn. Maar de droompresident zal nog meemaken dat het niet gemakkelijk is om te veranderen, want de wapenfabrikanten moeten hun oorlogstuig natuurlijk wel kwijt en het beste gaat dat toch door het voeren van gewapende strijd en ook de hypotheekverkopers zullen de grenzen die zullen worden opgelegd aan de hypotheken niet van harte verwelkomen want ze verdienden er zo heerlijk aan. Een droompresident moet zich natuurlijk nog in de realiteit van de dag bewijzen, maar wijs genoeg hoorde ik Obama deze week al in het nieuws zeggen dat het niet gemakkelijk zal zijn.
Ook de profeet Ezechiel droomt van een nieuwe koning die eindelijk eens om zal zien naar zijn mensen. Hij gebruikt het beeld van een herder, die zorgt voor zijn schapen. Een mooi beeld voor die tijd, want er waren veel schaapherders in die tijd. Veel mensen voelen dan haarfijn aan wat Ezechiel bedoelt. Een herder, die zijn schapen veilig terugbrengt, die de verdwaalde dieren gaat zoeken, die het gewonde dier verbindt en ze weidt zoals het hoort. De te vette en sterke dieren
worden verdelgd. Ook dat want die hebben te lang en te veel geprofiteerd. Zo droomt Jesaja van een nieuwe koning. God zelf zal die koning zijnā€¦
Jezus zelf is die gedroomde koning, de man van de verandering, maar Hij is geen tovenaar die zomaar even alles recht komt zetten. Hij draait wel de verhoudingen om, wie geef je te eten, wie geef je onderdak, neem je de vreemdeling wel op en geef je gevangenen een nieuwe kans.
Jezus motiveert waarom we het anders moeten doen. Hij is een koning die de maatschappelijke verhoudingen op zijn kop zet en mensen stimuleert om voor elkaar te zorgen, omdat je in die ander God zelf kunt zien en mag zien en moet zien zelfs. Alles wat je voor een ander doet, doe je voor mij. Dat mag voor ons een aanzet zijn om ook ons leven naar Zijn geest te richten. Je doet het niet zomaar voor de goede zaak. Je doet het omdat een ander beeld en gelijkenis is van God zelf. Daarmee is Jezus een koning van een heel ander gehalte dan welke koning of president dan ook. Daarom noemen we hem vandaag Christus Koning van het heelal niet zomaar van Nederland van Europa of van de Verenigde Staten, maar van het heelal van een totaal ander niveau dan wij kunnen bedenken, maar af en toe mogen we het voelen en raken vooral als we naar de minsten van de zijnen kijken en dan God zelf herkennen.

 

Powered by: Dreamsolution
Test Laser123.nl