Printer : Druk deze pagina af op de standaard printer zonder menu en logo, in groter lettertype
logo, foto van de lidwinakerk, toont gebouw en toren logo : Van den Oetelaar Automatisering uit Best

audio stream
niet actief

Lidwina Best - Preek van de Week :: ideaal in zicht

Sinds 1998 is Pastor Richard Schreurs bezig met het schrijven en publiceren van zijn preken op het Internet. Deze grote inspanning heeft ertoe geleid dat we nu een fantastische hoeveelheid van meer dan 650 preken online kunnen presenteren. U kunt deze preken vanzelfsprekend gebruiken als inspiratie voor uw eigen overwegingen. We stellen het echter erg op prijs als u dan ook uw bronnen wilt vermelden (www.lidwina.nl) zodat meer mensen het prekenarchief hier online komen bezoeken.

ideaal in zicht

[ vorige | lijstIcon voor printen | volgende ]
 Auteur: Past. R.J. Schreurs (1e zondag vd Advent)

Hè,hè, de verkiezingen zijn weer achter de rug. We moeten weer even wennen aan de radio- en TV-programma’s van daar voor. De werkelijkheid van alledag verdringt het meezweven op de tovertapijten richting de ideale samenleving. Het was wel leuk om eens te horen hoe die nieuwe hemel op aarde door die politieke mannen en vrouwen werd gedacht. “Weg met de armoede, weg met de criminaliteit, weg met de profiteurs van de samenleving”. Het lijkt op een verlanglijstje van Sinterklaas met soms zelfs wat dubieuze wensen. De een wil minder Islam en geen boerka’s, de ander houdt het op verdraagzaamheid, gelijke kansen en de rijkdom van vele culturen. Vroeger sprak men over een hemel met pap en gouden lepels. Wie niet van pap hield had een probleem. De nieuwe hemel geeft nog meer problemen en toch moeten we het over onze idealen eens zien te worden.

De problemen in een huishouden verschillen er niet zo veel van. De ouders zien het ideaal van gewassen handjes aan tafel, speelgoed terug in de doos, vuile kleren in de wasmand. Kinderen zien dat anders.

Onder mensen valt niet te ontkomen aan het bijstellen en het op elkaar afstemmen van onze idealen, omdat nu eenmaal niet iedereen van pap houdt, niet van een dichtgeplakt land of van een opgeruimd kamertje.

Daar ligt dan de opgave voor  politici van verschillende partijen in deze dagen, voor ouders en kinderen, voor iedereen die moet zien te leven met andere mensen in de buurt dichtbij of wat verder weg.

Over de ideale wereld zoals Jezus Christus die zag lopen de meningen eigenlijk niet zo ver uiteen: vrede en gerechtigheid voor iedereen. Over de weg daar naartoe ook moeten we zelf nadenken, zo vernemen we uit het evangelie, zijn bemoedigende boodschap. De ellende die Hij beschrijft komt sterk overeen met wat nog steeds heel veel mensen doormaken, niet eens in de toekomst, maar in het heden. “Geen paniek”, zegt Hij, raak niet versuft en wees standvastig, houd het ideaal in zicht al is de weg er naartoe nog zo lang en krom. Om resultaat te boeken raadt Hij aan om tactvol te werk te gaan. Te werk gaan.

Dat is dus wel heel wat anders dan een wens neerleggen bij Sinterklaas of de Kerstman. Daar hoef je maar af te wachten zonder zelf iets te doen behalve een beetje braaf te zijn.
Er zijn godsdienstige groeperingen, zoals de Mormonen, de heiligen der laatste dagen en de Adventisten, die menen het moment al in zicht te hebben dat alles in de soep draait, zoals in het evangelie van vandaag beschreven, ook wel het “einde der tijden” genoemd.

Dat lezen wij anders. Wij worden in deze Adventstijd uitgedaagd tot creativiteit en activiteit met de blik op die ideale wereld, uit de donkerte voor zovelen ,naar het licht voor allen. Op weg naar Kerstmis, het lichtfeest. Met telkens een kaarsje meer op de Adventskrans duiden we dat aan. Profeten en evangelisten brengen ons op goede ideeën, maar het invullen met daden naar elkaar dat laten ze aan ons over, aan mensen van de goede wil en van de goede daden. Dat wij die mensen mogen zijn.

volgens Lucas 21,25-28.34-36

Jezus zei tegen zijn leerlingen:
'Er zullen tekenen zijn aan de zon, de maan en de sterren, en op aarde zullen de volken in paniek raken, radeloos door het gebulder van de zee en de golven. De mensen zullen het besterven van schrik en spanning om wat de wereld gaat overkomen, want de hemelse machten zullen wankelen. Dan zullen ze de Mensenzoon met veel macht en heerlijkheid zien komen op een wolk.
Als dat gaat gebeuren, sta dan op, recht en fier, want uw verlossing is dichtbij.'
Zorg ervoor dat u niet versuft raakt door de roes van dronkenschap en door de zorgen van het leven, en dat die dag u niet plotseling overvalt als een klapnet. Want hij zal komen over alle bewoners van heel de aarde. Blijf te allen tijde waakzaam en bid dat u de kracht zult hebben om te ontkomen aan alles wat er gaat gebeuren en rechtop te staan voor de Mensenzoon.'

 

Powered by: Dreamsolution
Test Laser123.nl