Printer : Druk deze pagina af op de standaard printer zonder menu en logo, in groter lettertype
logo, foto van de lidwinakerk, toont gebouw en toren logo : Van den Oetelaar Automatisering uit Best

audio stream
niet actief

Lidwina Best - Preek van de Week :: niet van deze wereld (Christus koning)

Sinds 1998 is Pastor Richard Schreurs bezig met het schrijven en publiceren van zijn preken op het Internet. Deze grote inspanning heeft ertoe geleid dat we nu een fantastische hoeveelheid van meer dan 650 preken online kunnen presenteren. U kunt deze preken vanzelfsprekend gebruiken als inspiratie voor uw eigen overwegingen. We stellen het echter erg op prijs als u dan ook uw bronnen wilt vermelden (www.lidwina.nl) zodat meer mensen het prekenarchief hier online komen bezoeken.

niet van deze wereld (Christus koning)

[ vorige | lijstIcon voor printen | volgende ]
 Auteur: Hans van de Laar (zondag 27 nov 2006)

We kunnen aardig wat. Satellieten draaien rondjes in de ruimte om berichten, beelden en geluiden door te geven. Zelfs deze preek gaat via satelliet de lucht in en ook deze viering kan in Australië of Brazilië of waar ook beluisterd worden.
We weten binnen een minuut wat er aan de andere kant van de wereld gebeurt, maar ook de processen die zich op en rond de zon afspelen over de radioactiviteit daar, en dat er ook nog andere zonnestelsels zijn.
We weten enorm veel. De mensheid is vreselijk ontwikkeld en we danken er veel aan.
 
Aan de andere kant weten we niets. We weten niet eens meer hoe onze buren heten. We weten niet hoe we iemand moeten aanspreken als er iets ergs is gebeurd. We weten niet hoe we arme mensen moeten helpen. Er zijn geen politieke oplossingen voor het verschil tussen arm en rijk. En de rijken worden rijker en de allerarmsten armer. We weten niet hoe we onze omgeving schoon moeten houden, want er ligt van alles op de grond, in de grond en er hangt rotzooi in de lucht.
 
We weten van alles en we weten niks.
 
Pilatus wil van alles van Jezus weten en vraagt of Hij Koning is, macht heeft, want er lijkt concurrentie voor Hem op de loer te liggen. Jezus heeft aanhangers, medestanders. Trouwens Jesaja en Daniël en alle profeten voorspellen het. Het loopt fout met de wereld als we zo doorgaan. Er moet iets anders komen. Iets nieuws beginnen en ze voorspellen de komst van een nieuwe heerschappij, die nooit ten gronde raakt. De heerschappij van Jezus, een koningschap van een nieuwe wereld, van een andere orde.
Pilatus is daar niet blij mee. Hij voorziet zijn eigen afgang. Maar Jezus zegt: “Maak je niet druk. Mijn koningschap is niet van deze wereld. Het gaat in mijn rijk niet om macht, aanzien, ontwikkeling en alles kunnen, maar om liefde, vrede, gerechtigheid, delen.”
Eigenlijk is het rijk van Jezus een politiek sociaal, maatschappelijk en goddelijk model ineen.
Een rijk waarin niet groei, maar samen delen, voorop staat. Niet technische ontwikkeling, maar sociale omgang  het voortouw nemen,  waarin het niet gaat om geld en rijkdom, maar delen van wat je hebt.
 
Zoiets vreemds? Dat is niet van deze wereld. Politici die nu weer verder gaan en de kiezer weer de keuze laten, weten er geen weg mee. Ze zitten vast in groeimodellen                 in procenten en indexering.
 
Nee, voor verandering is er echt iets meer nodig. Profeten voorspelden dat het echt anders moest en vandaag de dag hebben we nog steeds behoefte aan die oude profetie. Een nieuw koningschap, niet van deze wereld, een koning die dienstbaar is aan de minsten. Wij mogen daaraan meewerken en erop vertrouwen dat de grootste koning van allen, God zelf, zal voltooien wat wij mensen hier op aarde beginnen.
Amen.

 

Powered by: Dreamsolution
Test Laser123.nl