Printer : Druk deze pagina af op de standaard printer zonder menu en logo, in groter lettertype
logo, foto van de lidwinakerk, toont gebouw en toren logo : Van den Oetelaar Automatisering uit Best

audio stream
niet actief

Lidwina Best - Preek van de Week :: kom naar het water

Sinds 1998 is Pastor Richard Schreurs bezig met het schrijven en publiceren van zijn preken op het Internet. Deze grote inspanning heeft ertoe geleid dat we nu een fantastische hoeveelheid van meer dan 650 preken online kunnen presenteren. U kunt deze preken vanzelfsprekend gebruiken als inspiratie voor uw eigen overwegingen. We stellen het echter erg op prijs als u dan ook uw bronnen wilt vermelden (www.lidwina.nl) zodat meer mensen het prekenarchief hier online komen bezoeken.

kom naar het water

[ vorige | lijstIcon voor printen | volgende ]
 Auteur: Hans van de Laar

Wat denkt U van de marktkoopman die op zaterdag in zijn kraam zijn waren staat aan te prijzen: "Kom mensen , Hier moet je wezen Hier moet je zijn. Groenten van Jantje. Lekker en fijn. Veel krijg je voor weinig. Genoeg is genoeg Alles hier gratis. Precies wat je vroeg". Een marktkoopman bij wie alles gratis is.

Die krijgt vast en zeker veel bekijks. Veel mensen zullen eerst aarzelend gaan kijken of het echt wel gratis is. Misschien zeggen ze nog bij zichzelf: Toch even afwachten of het echt zo is, want gratis…. Dat bestaat toch niet. Voor niets gaat toch de zon op. Maar als het echt gratis blijkt te zijn, dan komt daar ook nog eens bij, dat zijn appels er perfect uitzien. Zijn spitskool is kraakvers en zijn boerenkool zit niet in plastic zakken, maar zit nog zo vers aan de steel. En dat allemaal gratis. Ik weet zeker dat de week erop de markt een stuk drukker bezocht wordt.

Wat deze koopman doet lijkt van een heel andere orde dan we gewend zijn. Komt ie van de maan of zo, zeggen de mensen tegen elkaar en misschien zeggen mensen met een gelovig taalgebruik wel: Hij komt recht uit de hemel. Eigenlijk zegt Jesaja, de profeet in de eerste lezing hetzelfde: Jesaja van lang geleden laat God zeggen: Kom naar het water. Iedereen die dorst lijdt. Ook als je geen geld hebt, kom maar! Kom kopen zonder geld. Geniet zonder geld en zonder te betalen. … een marktkoopman van een andere orde, van een andere wereld. En het gaat niet eens zomaar om appels of spitskool. Het gaat om veel en veel meer. Het gaat om brood dat leven geeft. Het gaat om het woord,dat verzadigd: voorgoed en voor altijd. Het gaat om water dat leven geeft voorgoed en voor altijd.

Natuurlijk staat er aanstaande zaterdag geen koopman die zijn producten gratis aanbiedt. Maar hier in deze kerk krijgen we vandaag wel te horen, dat echt geluk Wel gratis is. Hoeveel je ook kunt kopen met al je geld. Hoe hoog de AEX ook stijgt of daalt. Echt geluk is niet te koop. Dat ontvang je gewoon net op momenten, dat je het niet verwacht. God verkoopt geen appels of spitskool, maar hij verkoopt zijn naam: Ik ben er voor jou en zijn droomwens is het dat wij er zo zijn voor elkaar. Niet roepen. Het is hier vol of druk in Nederland als een smoesje om onszelf maar verder te verrijken en ons af te sluiten voor medemensen, die op de vlucht zijn voor geweld, die samen met hun kinderen Land na land afreizen verstoten uit hun huizen opgejaagd door gestapo-achtige lieden. Kunnen wij ook koopman zijn en zeggen: Kom maar mensen, Kom maar hier naar het water. Kom kopen zonder geld. Je kunt hier niet alles krijgen, maar wel een warm hart, een vriendelijk welkom, een kans om hier thuis te raken: Ik ben er voor jou.

Politici maken zich niet populair als ze dit roepen in een lijsttrekkers debat. Nee, het is veel meer in de mode om te zeggen: Ieder voor zich. Het gaat slecht met de economie. Er is hier tekort. Ga maar weg. Maak het ons niet zo moeilijk. Crepeer toch gewoon in je eigen land.

De boodschap van Jesaja is een aanklacht, maar ook een voorspelling en een droom. De droom van God: Ik ben er voor jou. Een droom die begint als de hemel opengaat. Toen Jezus gedoopt werd ging die hemel open. Met hem begon Er weer iets nieuws. Even weer werd liefde gratis, was zorgzaamheid betaalbaar en gastvrijheid een lijfspreuk. Zo'n momenten zijn jammer genoeg maar heel schaars. We horen niet zo vaak dat deuren openstaan. Dat het woord van God gastvrij gesproken wordt, maar het is een voorspelling een droom waar ook wij onszelf steeds opnieuw aan mogen spiegelen: Hoe doen we dat nu zelf? Leven vanuit Gods gedachte van liefde, vrede en gerechtigheid. Zo mogen wij leven, maar zo mogen wij ook leven voor de mensen om ons heen. Dat het zo mag zijn Dat we het zo mogen zien, soms, even. Amen.

 

Powered by: Dreamsolution
Test Laser123.nl