Printer : Druk deze pagina af op de standaard printer zonder menu en logo, in groter lettertype
logo, foto van de lidwinakerk, toont gebouw en toren logo : Van den Oetelaar Automatisering uit Best

audio stream
niet actief

Lidwina Best - Preek van de Week :: wees niet bang

Sinds 1998 is Pastor Richard Schreurs bezig met het schrijven en publiceren van zijn preken op het Internet. Deze grote inspanning heeft ertoe geleid dat we nu een fantastische hoeveelheid van meer dan 650 preken online kunnen presenteren. U kunt deze preken vanzelfsprekend gebruiken als inspiratie voor uw eigen overwegingen. We stellen het echter erg op prijs als u dan ook uw bronnen wilt vermelden (www.lidwina.nl) zodat meer mensen het prekenarchief hier online komen bezoeken.

wees niet bang

[ vorige | lijstIcon voor printen | volgende ]
 Auteur: Past. R.J. Schreurs

Wie is nooit eens bang? Ik denk dat ieder van ons zijn eigen angsten, paniek, bangheid of onzekerheid kent.
Een kind dat bang is om een donkere kelder in te gaan en daarom hard zingt: soep soep soep, balle balle, balle, kiele kiele kiele, hoi hoi hoi. Het overschreeuwt zijn eigen angst en jaagt in gedachten alle kwade geesten weg.
Een meisje dat  ’s avonds naar huis fietst. “Er gebeurt toch niks, mam!”
 Maar stiekem is ze zo bang als een haasje, kijkt ze steeds achterom. Komt er niets achter me aan, dan gauw de poort dicht, de knip erop en de lamp aanlaten.
De man op zijn werk continue in angst, want hij moet op het eind van de maand de omzet halen, de deadline niet passeren. Het dossier moet klaar. Er ligt grote druk van collega’s bazen van productieschema’s. Hij praat erover met zijn vrouw. Kom, zegt ze, we doen het toch samen. Ik ben er ook nog. De onzekerheid blijft.
Een mens bang van zichzelf. Ze verschuilt zich in de grote hoop, tussen de grijze massa. Terwijl ze eigenlijk wil zingen, toneel wil spelen en wil genieten, kruipt ze weg. Bang voor de massa, voor wat de mensen zullen denken of zeggen. Bang om iemand voor het hoofd te stoten enn daarom doet ze maar niks. Angst verlamt.
Jeremia de profeet van de eerste lezing. De mensen roddelen over hem. We geven hem aan, want hij stookt onrust. Ze willen niets liever dan mijn ondergang, maar net als het kind in de kelder roept Jeremia zijn Heer aan. De Heer is met mij begaan. Hij is een machtige strijder. Hij redt mij is het nu niet dan later. Ook Jeremia is bang en bange mensen gaan van alles bedenken om zichzelf te beschermen, maar daarvan wordt de wereld niet veiliger. Ze willen zich verdedigen en kiezen daarom voor de aanval. Bang voor terroristen gaan de Amerikanen op oorlogspad in Irak en Afghanistan en ze slepen heel bang Europa mee. Bange moslims gaan geweld gebruiken en slepen een deel van de moslimwereld mee. Ze roepen hard net als Jeremia dat God aan hun zijde is.
Maar aan welke zijde, die van de moslims of aan die van de christenen?

De evangelist Matteüs brengt ons wel verder. Wees niet bang voor wie je vervolgen. Ze kunnen je lichaam doden, maar niet je ziel. Matteüs roept niet hard, gebruikt geen grootspraak, maar doet een beroep op onze binnenkant. Je ziel kunnen ze niet doden. Twee musjes…ze zijn geen stuiver waard, maar bij God valt niet één uit zijn hand. Je haren op je hoofd zijn geteld en een mensenleven is God alles waard. Bij Matteüs wordt angst niet omgezet in grootspraak, in geweld of in haat, maar in vertrouwen. Vertrouw maar op God. Hij heeft het hoe dan ook goed met je voor.
Hard schreeuwen in het donkere van het leven, de poort snel dicht doen, met oorlogstuig ten strijde trekken… het helpt misschien eventjes.
Ga naar de ander toe. Laat weten dat je ‘m evenveel waard vindt  als jezelf. Laat horen dat zijn God met een andere naam misschien ons allemaal in zijn hart sluit en dat al onze namen die van moslims, joden en christenen van hindoe’s en noem maar op geschreven staan in Zijn handen. Wees niet bang, want in Gods ogen zijn wij mensen veel meer waard dan een zwerm mussen. Hij laat je niet vallen

 

Powered by: Dreamsolution
Test Laser123.nl