Printer : Druk deze pagina af op de standaard printer zonder menu en logo, in groter lettertype
logo, foto van de lidwinakerk, toont gebouw en toren logo : Van den Oetelaar Automatisering uit Best

audio stream
niet actief

Lidwina Best - Preek van de Week :: Pasen 2008

Sinds 1998 is Pastor Richard Schreurs bezig met het schrijven en publiceren van zijn preken op het Internet. Deze grote inspanning heeft ertoe geleid dat we nu een fantastische hoeveelheid van meer dan 650 preken online kunnen presenteren. U kunt deze preken vanzelfsprekend gebruiken als inspiratie voor uw eigen overwegingen. We stellen het echter erg op prijs als u dan ook uw bronnen wilt vermelden (www.lidwina.nl) zodat meer mensen het prekenarchief hier online komen bezoeken.

Pasen 2008

[ vorige | lijstIcon voor printen | volgende ]
 Auteur: Hans vd Laar (Pasen 2008)

Wie weet er nog wat sudderlapjes zijn? Inderdaad sudderlapjes zijn runderlapjes die je na het aanbraden lang moet laten staan. Je doet er wat kruidnagel en laurier bij en sommigen zelfs wat wortel of peperkoek.
Wat vooral belangrijk is, is tijd geven. Geef het de tijd om te garen, geef de tijd aan de kruiden om er in te trekken en na 3 – 4 uur krijg je een heel bijzonder stukje vlees. Het is geen gehaktbal á la minute zoals je die in de supermarkt vindt of een filetlapje dat na 2 minuten braden klaar is om gegeten te worden. Sommige dingen hebben echt tijd nodig en die tijd moet je ze gunnen, moet je het geven.
Laatst zei iemand tegen me onder de koffie; voor mij betekent dat verhaal van Jezus, die drie dagen dood moest zijn, dat dingen zijn tijd moeten hebben. Soms dan ben ik zo geraakt of zo gekwetst, dan zit ik daar een tijdje mee, dan moet het sudderen en moet ik overdenken wat ik er mee zal doen en meestal komt er dan wel een idee of een oplossing tot leven.
Zou dat Pasen kunnen zijn? Zou Pasen voor ons ook kunnen betekenen, dat het leven soms wel moeilijk en dwars lijkt, weerbarstig en de dood onoverwinnelijk, maar dat er ook een tijd komt na veel sudderen, na veel tranen, na veel denken, na steeds maar weer proberen, van: Kom, ik kom tot leven. Ik ga vooruit. Ik zet door. Twee weken geleden tijdens een parochiebijeenkomst met de nabestaanden van de overledenen uit het afgelopen jaar zei iemand: Ja maar het duurt wel lang. Het is een grote sudderlap. Inderdaad, soms duurt het lang voordat je weer verder kunt. Verrijzenis zonder dood, zonder lijden zonder de gebrokenheid van het leven zonder littekens bestaat niet. De hele Goede week hebben we dat kunnen zien. Op Palmzondag werd Jezus nog juichend binnen gehaald en soms gaat het ons ook zo. We kunnen juichen van vreugde als de zon schijnt als het goed gaat, we verder kunnen. Maar voor Jezus kwam na het gejuich  het verraad. Ze wilden hem oppakken. Hij gaf te veel hoop. Hij zette de samenleving op zijn kop. De gevestigde orde op haar nummer. Die moest dood. En dan de witte donderdag. Een dag van een Pesachmaal, maar ook een laatste maal. Samen eten en drinken. Verbondenheid, maar één van hen zou Hem verraden. Wie dan?
Zo kan het soms ook gaan in je gezin of in de familie. Een gezellig etentje met sudderlapjes, biefstuk of wat ook, maar je weet ook van wat onenigheid. Zal het tot een uitbarsting komen. Hoe hou je ze bij elkaar.  . Op Goede Vrijdag. De dood van Jezus. Als een misdadiger aan het kruis geslagen. Hij had wel anders gewild, mar zo moest het gebeuren. Daarna verdriet en pijn, spijt en treurnis.
Wie kan deze week van Jezus niet toepassen op zijn eigen leven. Vreugde natuurlijk als er verbondenheid is en geluk, maar ook pijn om ziekte, om het afscheid van het leven. Samen eten kan zo fijn zijn, maar wat als je iemand mist, iemand die niet meer wil komen, die er niet meer bij hoort of bij wil horen. Nee geluk zonder dat ooit pijn gevoeld is, is het misschien wel leeg geluk.
Sudderen, tijd geven, in laten trekken, laten helen….
Verrijzenis kan niet in één dag. In het paasverhaal duurde het drie dagen. Maar drie staat weer voor de volheid van leven, is een heel symbolisch getal Misschien duurt het wel een leven lang om tot nieuw leven te komen. Pasen is en blijft een feest van leven, van nieuw leven, zelfs over de grenzen van de dood heen. Hoe… dat weten we niet, blijft een mysterie, maar we mogen er op vertrouwen. Geef het gewoon de tijd en help God mee door de boodschap van Zijn zoon uit te dragen hier en overal. Amen.

 

Powered by: Dreamsolution
Test Laser123.nl