Printer : Druk deze pagina af op de standaard printer zonder menu en logo, in groter lettertype
logo, foto van de lidwinakerk, toont gebouw en toren logo : Van den Oetelaar Automatisering uit Best

audio stream
niet actief

Lidwina Best - Preek van de Week :: alles is ijdel

Sinds 1998 is Pastor Richard Schreurs bezig met het schrijven en publiceren van zijn preken op het Internet. Deze grote inspanning heeft ertoe geleid dat we nu een fantastische hoeveelheid van meer dan 650 preken online kunnen presenteren. U kunt deze preken vanzelfsprekend gebruiken als inspiratie voor uw eigen overwegingen. We stellen het echter erg op prijs als u dan ook uw bronnen wilt vermelden (www.lidwina.nl) zodat meer mensen het prekenarchief hier online komen bezoeken.

alles is ijdel

[ vorige | lijstIcon voor printen | volgende ]
 Auteur: Past. Hans vd Laar (6e vakantiezondag)

Zondag 5 augustus 18e zondag door het jaar

 

 

alles is ijdel

 

6e vakantiezondag

 

Op vakantie  in een haven in het Gardameer een prachtig schip. Het was langer dan lang, groter dan groot en luxer dan lux. Trots prijkte een  vlag en op het achterdek zaten een meneer en mevrouw in de meest luxe stoelen………lelijk te kijken.

 

In een klein opblaasbaar bootje hadden een stuk of 10 kinderen vreselijk veel plezier. Ze voeren, doken, speelden dat het een lieve lust was. Eén kind stootte haar knie aan een steen en intens bezorgd kwamen ze het campingstrandje op.

Ambulance personeel had het niet kunnen verbeteren. Dan volgt de pleister, de kus van moeder of vader en kunnen ze weer verder spelen.

 

Twee taferelen en dan de twee teksten uit de schrift, die we vandaag lezen.

 

Prediker in de eerste lezing kijkt door alles heen en zegt: alles is ijdel.

Wat heeft een mens aan zijn harde werken, aan een nog groter huis, een nog grotere boot. En hij gaat verder met te zeggen dat het leven een lijdensweg is. En natuurlijk heeft Prediker daarin dikwijls gelijk, want ziekte, pijn, verdriet, tegenvallers, komen we allemaal tegen en het tekent een mens dikwijls tot in het diepste van zijn ziel. De lezing van Prediker eindigt negatief maar de tekst in de bijbel gaat door en Prediker zegt daarin:” daarom raad ik u aan te genieten en de dag te plukken”.

 

En nog verder gaat het evangelie. Verzamel geen aardse schatten, maar zoek schatten voor God.

 

En schatten voor God zijn: liefde, naastenliefde, gerechtigheid bezorgdheid, houvast. Het Besef dat je niet alles zelf hoeft te doen, maar dat je leven, je pijn, je verdriet uit handen geven aan Hem die groter is dan ons hart, die dieper gaat dan onze ziel.

 

Je hoeft het allemaal niet zelf te dragen. Je mag weten, geloven, er op vertrouwen, dat God zelf ons draagt, u draagt, het leven draagt.

Daarom mag je ook onbezorgd genieten zoals kinderen op een luchtbed, op de golven. Een grote boot of een prachtig huis. Alles is ijdel, zonder het vertrouwen, dat je niet alles zelf hoeft te doen. Dat God mensen draagt, ons draagt, u draagt, mij draagt. Dat geloof wens ik u toe in de onbezorgde vakantietijd. Voor altijd Amen

 

Lucas 12,13-21

Iemand uit de menigte zei tegen Jezus: `Meester, zeg tegen mijn broer dat hij de erfenis met mij moet delen.' Hij zei tegen hem: `Wie heeft mij als scheidsrechter tussen u beiden aangesteld?' Hij zei tegen hen: `Pas op voor iedere vorm van hebzucht! Ook al heeft een mens nog zo veel, zijn leven bezit hij niet.' Hij vertelde hun een gelijkenis: `Er was eens een rijke', wiens land veel had opgebracht. Hij dacht bij zichzelf: "Wat moet ik doen? Ik heb geen ruimte om mijn oogst op te slaan."

"Dit ga ik doen," dacht hij, "ik breek mijn schuren af en ga grotere bouwen; dan kan ik daar al het graan en mijn andere goederen in opslaan, en tegen mezelf zeggen:

Je hebt daar nu heel wat liggen, jongen, je kunt jaren vooruit. Rust nu maar eens uit, drink en neem het ervan." Maar God zei tegen hem: "Jij dwaas, nog deze nacht wordt je leven opgeëist, en voor wie zijn dan al die voorraden die je hebt aangelegd?" Zo vergaat het iemand die rijke schatten verzamelt voor zichzelf en niet voor God.'

 

 

Powered by: Dreamsolution
Test Laser123.nl