Printer : Druk deze pagina af op de standaard printer zonder menu en logo, in groter lettertype
logo, foto van de lidwinakerk, toont gebouw en toren logo : Van den Oetelaar Automatisering uit Best

audio stream
niet actief

Lidwina Best - Preek van de Week :: Welke richting ga je op?

Sinds 1998 is Pastor Richard Schreurs bezig met het schrijven en publiceren van zijn preken op het Internet. Deze grote inspanning heeft ertoe geleid dat we nu een fantastische hoeveelheid van meer dan 650 preken online kunnen presenteren. U kunt deze preken vanzelfsprekend gebruiken als inspiratie voor uw eigen overwegingen. We stellen het echter erg op prijs als u dan ook uw bronnen wilt vermelden (www.lidwina.nl) zodat meer mensen het prekenarchief hier online komen bezoeken.

Welke richting ga je op?

[ vorige | lijstIcon voor printen | volgende ]
 Auteur: Past. Hans vd Laar (14e zondag jaar B)

Welke richting ga je op? Met de fiets door Nederland. Elke dag 30 kilometer. Jonge ouders met een meisje van 8 en een eigengereid kereltje van 5. Kom, de fietstassen erop en een karretje. Vooruit.

´s Avonds een vuurtje stoken en een worstje braden. Geen zorgen over lakens, superschone kleren of bad. Als het mooi is, fietsen we lekker, maar als het te warm is, laten we de fietsen onder de bomen staan en gaan we naar het water.

 

Welke richting ga je op? Met de rugzak naar Nepal. Ver weg. Backpacken heet dat in goed Nederlands. Kijken hoe mensen elders leven. Geen geld op zak of in elk geval niet te veel. Wel een mobieltje bij zich en een hotmail adres, want het thuisfront moet op de hoogte blijven. In de bergen van Nepal ervaren hoe de mensen leven tussen de yaks en de sneeuw. Tanig van het harde werken en van het extreme weer. Geen enkele luxe. Kinderen spelen met een paar kleine steentjes.

 

Welke richting ga je op? Met het vliegtuig naar Dubai, één van de Arabische emiraten. Daar ga je naar toe als je echt “in” wilt zijn. Als je wilt horen bij de nieuwe rijken. Het kost wat, maar dan heb je ook wat. Super de luxe hotels midden in de woestijn. Buitenlandse werknemers, Pakistani en Indiërs vouwen je handdoeken op tot kunstwerken. Eilanden worden met de hand aangelegd door Nederlandse baggeraars in de vorm van palmbomen midden in de zee. Luxe…waar je ook kijkt. Je kunt het niet bedenken of het is er of wordt ingevlogen. Vervoermiddel: de helikopter. Nederlandse artiesten komen je er vermaken.

 

Welke richting ga je op? Met caravan, auto, fiets of tent, met je ouders erbij of liever zonder hen. Blijf je misschien het liefste thuis? Mensen zoeken vrijheid, geluk, het mooiste plekje op aarde. Is dat mooiste plekje ver weg. Moet je heel de wereld over of vind je het in je eigen achtertuin.

 

Welke richting ga je op? Het is vakantietijd. Tijd om na te denken over hoe hard je loopt  als het geen vakantie is en welke kant het met je leven opgaat. Gaat het wel de goede kant op? Wil ik wel waar ik mee bezig ben? Alles kun je bedenken, maar kun je het ook veranderen. Soms is er niks te veranderen, blijft je partner ziek, liefste dood. Kun je dan toch richting geven?

 

 

In de eerste lezing staat: Mensenkind Ik zend U naar de Israëlieten.

God zegt het niet alleen tegen mensen van heel lang geleden, tegen de profeet Ezechiël, maar ook tegen ons allemaal. Mensenkind, ik zend je op weg. . Natuurlijk moet je zelf de richting bepalen want elke mens heeft zijn vrije wil. Maar God wil wel iets van ons. Verwacht van ons dat we zijn richting mee gaan. Zijn weg van liefde van gerechtigheid van eerlijkheid.  En hoe ver weg je ook bent op vakantie of hoe dichtbij je ook blijft….Kun je op die weg liefde geven, staan voor wat rechtvaardig is en eerlijk en kun je ook aan de rand van de weg kijken of er iemand is die je hulp kan gebruiken?

 

Welke richting ga je op? Jezus is aan het preken in zijn geboorteplaats. Maar ze nemen aanstoot aan hem en Jezus trekt weer verder. Natuurlijk niet iedereen wil zijn weg gaan, want het is lang niet altijd de gemakkelijkste weg, verblind als  mensen – wij allemaal denk ik--  ik in elk geval - -  door rijkdom , dure reizen en alles wat er op ons afkomt. Jezus trekt verder met een doel voor ogen. De wereld is door God gemaakt tot geluk en heil van mensen. Daar mogen wij deel van uit maken, richting aan geven. Ook wij trekken verder, zeker in deze vakantietijd. Welke richting op? Misschien de weg die Jezus ons wijst. In Nepal, Dubai of brabant op de fiets of hoe of waar dan ook. Amen.

- - -

uit het evangelie volgens Marcus 6,1-6

Jezus kwam in zijn vaderstad, en zijn leerlingen volgden Hem. Toen het sabbat was,

begon Hij in de synagoge onderricht te geven. Veel toehoorders waren verbaasd en zeiden: 'Waar heeft Hij dat vandaan, wat voor wijsheid is Hem gegeven, en dan die machtige daden die door zijn handen tot stand komen? Dat is toch de timmerman,

de zoon van Maria en de broer van Jakobus en Joses en Juda en Simon? Zijn zusters wonen toch hier bij ons?' En ze namen aanstoot aan Hem.

Jezus zei hun: `Een profeet wordt overal geëerd, behalve in zijn vaderstad, bij zijn familie en in zijn eigen huis.' Hij kon daar helemaal geen machtige daden verrichten,

behalve dat Hij enkele zieken de handen oplegde en hen genas. En Hij was verbaasd over hun gebrek aan vertrouwen. Hij trok door de dorpen in de omgeving om onderricht te geven.

 

 

Powered by: Dreamsolution
Test Laser123.nl