Printer : Druk deze pagina af op de standaard printer zonder menu en logo, in groter lettertype
logo, foto van de lidwinakerk, toont gebouw en toren logo : Van den Oetelaar Automatisering uit Best

audio stream
niet actief

Lidwina Best - Preek van de Week :: stadsplanning

Sinds 1998 is Pastor Richard Schreurs bezig met het schrijven en publiceren van zijn preken op het Internet. Deze grote inspanning heeft ertoe geleid dat we nu een fantastische hoeveelheid van meer dan 650 preken online kunnen presenteren. U kunt deze preken vanzelfsprekend gebruiken als inspiratie voor uw eigen overwegingen. We stellen het echter erg op prijs als u dan ook uw bronnen wilt vermelden (www.lidwina.nl) zodat meer mensen het prekenarchief hier online komen bezoeken.

stadsplanning

[ vorige | lijstIcon voor printen | volgende ]
 Auteur: Past. R. Schreurs

zondag 30 november 2003 (eerste zondag van de Advent, jaar C)

De spanning stijgt telkens als er weer gesproken en geschreven wordt over de vraag welke kleinere gemeentes op de nominatie staan om door de nabijgelegen stad te worden geannexeerd. Natuurlijk is er altijd wel een politicus die geruststellende woorden voorhanden heeft, in de geest van "het komt allemaal goed", maar de onrust blijft knagen. We weten het: tot een stad behoren heeft voordelen al was het alleen maar dat je dan op de wereldkaart wat makkelijker te vinden bent, landelijk wat meer in de melk te brokkelen, nóg deskundiger bestuurders, standsvoorzieningen en stadsinstellingen zijn alomvattender en zo nog wel wat aspecten. Mensen gaan bij elkaar in de buurt wonen omdat je als eenling niet kunt, leven is samen leven.

Maar de mogelijke nadelen schrikken ons af. Misschien moet je voor alles met de trein naar het centrum, loop je tegen ambtenaren op die uitstekend de regels kennen, maar voor de rest geen mens en die daar ook niet in geïnteresseerd zijn. Misschien worden de laatste restjes groen in het aanpalende dorp vol met grijze flats gezet ten gunste van het behoud van het huidige stadspark. We weet is daar allemaal nog wel mee te leven.

Wat wellicht het meeste afschrikt is de situatie waarin niemand niemand meer kent, de openheid van mens naar mens, de interesse, de zorgzame belangstelling van de buren, het warme hart van de mensen uit de wijk.

In menig dorp is daar al niet veel meer van over. De winkelstraten krijgen er enkele woonlaagjes bij, oversteken kan niet zonder enig gevaar voor eigen leven, van de gewoonte om met nieuwe buren kennis te maken is menigeen afgestapt en het gemeentehuis wordt wel groter maar het plein staat vol met auto's voor de ambtenaren die van verder komen."Verstedelijking" noemen we dat dan ook.

Dat neemt niet weg dat we wel degelijk een ideaalbeeld hebben van de samenleving zoals wij die graag zouden zien en meemaken. Het dorp zou ook een ideale stad kunnen zijn. Leven is samen leven.

Het is herfst. Op sommige dagen wordt het nauwelijks licht. Als ons nu gevraagd wordt: Hoe ziet je de toekomst, de toekomst van ons wonen en leven dan kan een zwartgallig antwoord ons uit de mond vallen: die mensnabijheid is een verloren zaak!

Vandaag wordt ons nu net voorgehouden dat dit een vergissing is. Het is waarachtig niet de eerste keer in de mensengeschiedenis dat men dekt op een harteloze janboel aan te sturen voorzover het al geen janboel is. Het is optimistische profetentaal nota bene uit de mond van een notoire klaagzanger, de profeet Jeremia, die nu eens helemaal niet jeremieert. Hij ziet het helemaal zitten en noemt de komende samenleving de "stad Gods". Hoe donkerder de herfst, hoe kouder de winter, des te beter is te zien dat er al knop zit hier en daar en dat er weer lente en zomer komt. Dat zie je in de lente en de zomer zelf niet, dan leef je nergens naartoe, houden zoals het is, wetend dat dat niet lukt. Kijk maar eens goed om je heen nu het met die stad Gods, die mensvriendelijke wereld, niet zo goed gaat. Wacht maar af, het komt allemaal goed.

Nee, geen passief afwachten, die stad Gods kan meteen beginnen, is vlakbij. Kijk om je heen, kijk naar de mens vlakbij en reik je hand en hart.

Adventstijd is bedoeld om God en met Hem zijn wereld weer eens opnieuw binnen te halen. Zijn stadsplanning wordt ons niet opgedrongen; we mogen zelf de ontwerpers en uitvoerders zijn.

Jeremia 33,14 16

Zo spreekt de Heer: Er komt een tijd dat Ik de belofte vervul die Ik aan Israël en Juda gedaan heb. Dan schenk Ik David een wettige afstammeling, die het land rechtvaardig en eerlijk bestuurt. In die dagen wordt Juda gered en is Jeruzalem veilig. En de stad zal heten: Heer, onze gerechtigheid.

 

Powered by: Dreamsolution
Test Laser123.nl