Printer : Druk deze pagina af op de standaard printer zonder menu en logo, in groter lettertype
logo, foto van de lidwinakerk, toont gebouw en toren logo : Van den Oetelaar Automatisering uit Best

audio stream
niet actief

Lidwina Best - Preek van de Week :: Goed Bouwmateriaal

Sinds 1998 is Pastor Richard Schreurs bezig met het schrijven en publiceren van zijn preken op het Internet. Deze grote inspanning heeft ertoe geleid dat we nu een fantastische hoeveelheid van meer dan 650 preken online kunnen presenteren. U kunt deze preken vanzelfsprekend gebruiken als inspiratie voor uw eigen overwegingen. We stellen het echter erg op prijs als u dan ook uw bronnen wilt vermelden (www.lidwina.nl) zodat meer mensen het prekenarchief hier online komen bezoeken.

Goed Bouwmateriaal

[ vorige | lijstIcon voor printen | volgende ]
 Auteur: Hans van de Laar

Lezingen: Ezechiël, 47, 1-2,8-9,12 en Johannes, 2,13-22

Zondag 9 november 2003(OVERWEGING BIJ DE KERKWIJDING VAN DE BASILIEK VAN SINT JAN VAN LATERANEN)

Als je wilt gaan bouwen of verbouwen dan heb je natuurlijk een goede tekening nodig. Ook is het belangrijk om een betrouwbare aannemer in de arm te nemen, die ervoor zorgt dat het een en ander binnen het budget en binnen de afgesproken tijd klaar is. Ervaren bouwers onder U weten dat dit laatst echt niet meevalt. Goede specie en degelijke stenen, kwaliteitshout (maar liever geen tropisch hardhout) dubbele beglazing en zorgvuldig uitgezochte tegels en kranen en wat al niet meer maken het bouwwerk pas echt af. Voor een mooi maar ook degelijk bouwwerk is goed bouwmateriaal hartstikke belangrijk.

Vandaag is het een feestdag in Rome. De verjaardag van de Pauselijke bisschopskerk en daarom is er voor ons vandaag de kans om stil te staan bij onze eigen bouwwerken. Eerst maar eens bij onze kerk zelf;* onze eigen Lidwinakerk die er zeker mag zijn; een eigentijds gebouw met veel mogelijkheden. Sommigen zeggen wel eens dat het geen 'echte kerk is, maar de saamhorigheid, die dit mooie gebouw uitstraalt en de verbondenheid doordat er niemand hoger of lager staat dan een ander doet recht aan wat Jezus zelf voorstond en staat. Het laat iets proeven van de tijd dat de deuren en ramen van de kerk werden opengezet en hier in onze kerk is dat nog altijd zo. Een open deur voor iedereen, die hier verbondenheid met anderen wil zoeken, maar ook met De Ander , met God zelf. Er is gebruik gemaakt van goede stenen van goede specie, maar het is vooral ook gebouwd met een ideaal, met geloof en vertrouwen dat samen kerk zijn een heel goede manier kan zijn om God te vinden.

(* Onze eigen Antoniuskerk, waar we met zijn allen natuurlijk heel trots op zijn, maar vooral ook blij. Ons kerkje heeft iets van gastvrijheid en warmte. Natuurlijk is het een stevig en degelijk gebouw zonder fratsen: bouw van 60 jaar geleden, maar tegenwoordig straalt het gastvrijheid, verbondenheid en eenvoud uit. Niet alles goud of gepolychromeerd, maar eenvoudige muren, warme kleuren. Het nodigt je uit stil te worden en samen te bidden en te zingen en zo samen als kerkgemeenschap God te vinden).

Ook Ezechiël de profeet de we horen in de eerste lezing heeft het over een tempel. Hij heeft een visioen over de tempel van Jahwe en hij droomt van vruchtbaar water waar alle leven uit voorkomt. Water zou er door die tempel van Jahwe heen moeten stromen, want net als het water moet een kerk leven geven en vruchtbaar zijn. Die kerk , die tempel van Ezechiël bestaat in zijn droom in een visioen en het water is symbolisch bouwmateriaal, want levenskracht en vruchtbaarheid moet het uitstralen en uitdelen. Zeker in zo'n droog en dor land is net dat water de leven gever bij uitstek.

Ezechiël zet ons aan om na te denken over het feit of wij als kerkgemeenschap ook leven gever of geefster zijn. Niet alleen in ons gebouw, maar ook en vooral in ons kerkelijk hart. Zijn wij zelf wel goed bouwmateriaal om die kerk op te bouwen, om te bouwen aan de boodschap van Jezus Christus. Hebben we zelf open hart oog en oor genoeg voor de mensen om ons heen. De boodschap van ons geloof is eigenlijk heel kernachtig: We mogen geloven in God die van mensen houdt en voor ons zorgt en van ons vraag net te doen als Hij. Van Hem en van elkaar te houden en voor elkaar te zorgen. Dat is het wezen van ons kerkelijk bouwmateriaal. Behalve hout steen, specie en spijkers is het vooral dit ideaal, dit geloof in je hoofd en in je hart.

Goed bouwmateriaal, zijn we dat zelf? een goede boodschap maken we die ook waar? "We gaan ervoor"is een populaire kreet, die we nog al eens horen zo her en der. We mogen er zelf over nadenken of we die goede boodschap als goed bouwmateriaal mogen uitdragen; soms met velen en dan weer met wat minder, maar altijd met hart en ziel. Amen.

Eerste lezing: uit de profeet Ezechiël 47,1 2.8 9.12

In een visioen werd ik teruggebracht naar de ingang van de tempel. Daar zag ik onder de drempel water opwellen en in oostelijke richting stromen; de voorzijde van de tempel ligt immers op het oosten. Het water stroomde eerst zuidwaarts langs de muur en vervolgens langs de zuidkant van het altaar. Een man leidde mij door de noordpoort buitenom naar de oostelijke buitenpoort, en rechts daarvan kwam het water weer tevoorschijn. Hij zei: 'Dit water stroomt door het oostelijk deel van het land naar de Araba, mondt uit in de Zoutzee en maakt het water van de zee gezond. De rivier brengt leven overal waar hij stroomt, het wemelt er van de dieren. De zee zit vol vis, want de rivier die erin uitmondt, maakt het water gezond. Overal waar hij stroomt is volop leven. Aan beide oevers van de rivier groeien allerlei vruchtbomen; hun bladeren verdorren niet en ze zijn nooit zonder vruchten. Elke maand dragen ze vruchten, omdat het water dat ze voedt uit het heiligdom komt. De vruchten zijn eetbaar en de bladeren hebben geneeskracht.

 

Powered by: Dreamsolution
Test Laser123.nl