Printer : Druk deze pagina af op de standaard printer zonder menu en logo, in groter lettertype
logo, foto van de lidwinakerk, toont gebouw en toren logo : Van den Oetelaar Automatisering uit Best

audio stream
niet actief

Lidwina Best - Preek van de Week :: 4 juni 2000

Sinds 1998 is Pastor Richard Schreurs bezig met het schrijven en publiceren van zijn preken op het Internet. Deze grote inspanning heeft ertoe geleid dat we nu een fantastische hoeveelheid van meer dan 650 preken online kunnen presenteren. U kunt deze preken vanzelfsprekend gebruiken als inspiratie voor uw eigen overwegingen. We stellen het echter erg op prijs als u dan ook uw bronnen wilt vermelden (www.lidwina.nl) zodat meer mensen het prekenarchief hier online komen bezoeken.

4 juni 2000

[ vorige | lijstIcon voor printen | volgende ]
 Auteur: Past. R. Schreurs

Ze zijn er altijd geweest, vrouwen, maar vooral mannen, die de ander steeds een slag voor zijn, die de wetten en regels van de samenleving kennen en vooral weten hoe daar langs te zeilen, die het zich goed laten gaan want ze weten zich overal aan te werken, helemaal bij de tijd en dus ook trendgevoelig, snelle jongens van alle leeftijden. Als ze jong zijn heten ze tegenwoordig yuppies. Het merendeel is echter van middelbare leeftijd. Ze houden zich uitsluitend bezig met zichzelf. Dat zijn dus de rijken! Nee, niet per se. Dan de “modalen”, hoeft ook niet. Je kunt ze zeker niet aan hun uiterlijk herkennen, maar we kennen ze wel. Vroeger noemden ze dit soort “mannen van de wereld “, maar dat is zo’n oudbollige benaming. Ze lijken midden in deze wereld te staan,maar dat is schijn: ze zijn van deze wereld maar hebben zich er ook voor een groot deel van losgemaakt, ze hebben er boven verheven. U bent er vast wel eens eentje tegengekomen, eentje die de hele wereld in z’n zak heeft, die zelfs bereid is u van alles te beloven, want heeft overal relaties, maar die op het kritieke moment er alleen zelf prima uitspringt. Ze vormen niet het merendeel van onze samenleving, maar ze zijn goed vertegenwoordigd: ze hebben geld, ze hebben macht, vertrouw er niet op.

In schrille tegenstelling staat een heel ander soort medeburgers. Ze betalen wat er betaald moet worden en doen dat op tijd, ze staan in de wereldwinkel derdewereld-spullen te verkopen, ze besteden enorm veel tijd aan hun oude ouders of aan de keinkinderen, bezoeken en of verzorgen voor een habbekrats een beetje of helemaal vergeten mensen, doen van alles voor niks en voor iedereen. Dat zijn de mensen waarvan we zeggen: “Die zijn eigenlijkniet meer van deze wereld”. Ze vormen niet het mereldeel van onze samenleving, maar ze zijn goed vertegenwoordigd, hebben weliswaar dikwijls weinig geld over gehouden, hebben maar een klein beetje macht, maar je kunt ze voor honderd procent vertrouwen. Deze mensen krijgen vandaag een speciale aanbeveling.

Een van hen kennen we als Jezus van Nazareth en die kende ook toen al zijn medestanders. Dat waren er niet zo veel. Die stonden echt wel met beide voeten in deze wereld zodat ze wisten wat daar aan de hand is, hoe de macht is verdeeld, wie er tekort komt en wie met de buit gaat lopen. Al zijn volgelingen wordt vandaag op het hart gedrukt om goed midden in de wereld te staan. Zorg ervoor dat je niets ontgaat, laat je niet misleiden, wees bij de pinken, kortom sta midden in de wereld, maar het mag gebeuren dat anderen inderdaad zeggen: die is zo goed, die is zo aardig, zo behulpzaam, die denkt zoveel meer aande ander dan aan zichzelf, die is eigenlijk “niet meer van deze wereld”.

Ziehier twee soorten mensen in onze samenleving, niet het merendeel, maar toch… Hebt u ook een beetje dat akelige gevoel van in uzelf iets te herkennen van zowel de ene als de andere soort? Persoonlijk moet ik toegeven wel eens een ander te slim af te zijn geweest, echt niet altijd zo zelfvergeten, of “zelveloos” -zoals dat dichterlijk heet- te zijn. Nog lang geen yuppie geweest, maar ook geen martelaar. Niet alleen in de wereld, maar ook van de wereld.

Je zelf los maken van die machts-, gezags- en ik-wereld wordt door Jezus van Nazareth vandaag niet als een vanzelsprekendheid beschouwd, wel als een aanbeveling om zo ver mogelijk in die richting te gaan en omdat we het nooit uit onszelf zullen halen richt Hij zich biddend direct tot God zelf als de Enige die er voor schijn te kunnen zorgen dat we ons niet helemaal door die wereld van macht en bezit laten meeslepen.

Er zijn ook heel wat ongelovigen - wat dat ook zijn-, die het in dat ideaal heel ver schoppen. Wellicht komt dat toch door datzelfde gebed of ook een beetje door ons eigen gebedje dat ons moet redden van verdrinking in onszelf. Moge het zo zijn.

 

Powered by: Dreamsolution
Test Laser123.nl