Printer : Druk deze pagina af op de standaard printer zonder menu en logo, in groter lettertype
logo, foto van de lidwinakerk, toont gebouw en toren logo : Van den Oetelaar Automatisering uit Best

audio stream
niet actief

Lidwina Best - Preek van de Week :: Bouwadvies

Sinds 1998 is Pastor Richard Schreurs bezig met het schrijven en publiceren van zijn preken op het Internet. Deze grote inspanning heeft ertoe geleid dat we nu een fantastische hoeveelheid van meer dan 650 preken online kunnen presenteren. U kunt deze preken vanzelfsprekend gebruiken als inspiratie voor uw eigen overwegingen. We stellen het echter erg op prijs als u dan ook uw bronnen wilt vermelden (www.lidwina.nl) zodat meer mensen het prekenarchief hier online komen bezoeken.

Bouwadvies

[ vorige | lijstIcon voor printen | volgende ]
 Auteur: Past. R. Schreurs

Voor mensen die bijna levenslang in een huurhuis hebben gewoond lijkt soms de hemel open te gaan als het kopen van een huis in het vizier komt. Je bent al wat ouder en dus graag een beetje in de buurt van de winkels en het zorgcentrum. Dat wordt dus een bestaand huis met een statige gevel bijvoorbeeld, maar wel een jaar of vijftig oud. Die hemel valt meestal tegen: de waterafvoer is van echt lood, jammer van dat lekken; voegwerk nog met de liniaal gemaakt, helaas een eensteens buitenmuur. Als dat allemaal verholpen is moeten de goten vernieuwd en blijkt de elektrische bedrading verpulverd, dat overbodige muurtje moet weg en toch liever centrale verwarming dan zo'n nostalgische kachel. Die leuke geveltjes en rustieke poortjes en al die boel die er door de jaren heen is aangeplakt en aangebouwd, daar kun je niet in wonen. Eigenlijk zou slopen van de hele zaak nog het beste zijn en dan gewoon opnieuw beginnen. Een dergelijk bouwadvies wordt vandaag door Jezus Christus zelf uitgegeven. Hij bezoekt de tempel in Jeruzalem en ziet dat er van de eigenlijke bedoeling van de godsdienstigheid daar niet veel meer over is.

De commercie is vanaf het plein opgerukt tot in het gebouw zelf: kraampjes, slachtvee al of niet voor de offerdienst, het bankwezen heel nadrukkelijk aanwezig, drukte en lawaai van belang. Hij maakt zich kwaad en zegt dat ze moeten ophoepelen met hun boeltje en moeten afbreken wat er door de jaren heen is bijgezet. Maar mensen laten het verleden en de geschiedenis die er aan hangt niet zo graag los. "Hoe komt je er bij hiertegen zo te keer te gaan". Jezus zegt ongeveer: "Als je die tempel zo gebruikt kun je hem net zo goed afbreken, ik zet er in drie dagen een nieuwe neer". ""Ho, ho, weet je wel dat we hier 46 jaar aan gebouwd hebben". Toch is dit een bouwadvies. Jezus haalt niets neer, maar adviseert om weer eens vanaf de fundamenten te beginnen, waar is het allemaal om begonnen "Kijk weer eens waar die zitten en bouw van daar af opnieuw op". In feite heeft Hij het over zichzelf, want Hij zal fundament en hoeksteen zijn als met zijn dood het oude is neergehaald en afgedaan heeft om drie dagen daarna opnieuw te beginnen aan de wereld zoals God die heeft gedacht. Wat waar is voor een huis is ook waar voor een tempel, maar we hebben het vandaag eigenlijk helemaal niet over een gebouw. Jezus ook niet. Hij heeft het over die intussen zo krakkemikkige manier van geloofsbeleving. Er is aanleiding en reden genoeg om ons even voor te stellen dat Hij vandaag in onze wereld met dat bouwadvies komt voor onze manier van geloven: "Haal neer die boel en begin opnieuw, want jullie hebben er me wat van gemaakt".

Gebouwen, torenhoog;en voorschriften en bepalingen, boeken vol; gewaden meters lang en hoeden mijters hoog.Wat moet dat over nog eens duizend jaar zijn. "Ho, ho, weet u dat we daar 2000 jaar over hebben gedaan dat allemaal op te bouwen". "Haal maar neer en in drie dagen staat er weer iets nieuws". Neer halen wat niet meer op het echte fundament staat. Dat fundament is Jezus Christus met zijn inzichten en idealen. We denken hierbij misschien aan het kerkelijk instituut, maar zo ver van ons bed hoeven we het niet te zoeken. Vrijwel elke mens, dus ook een christen, wil graag de hele boel sparen en toch er in kunnen wonen, maar dat wordt niks. Ons wordt aangeraden om alles wat we gezet hebben niet óp maar naast dat eenvoudige fundament, die hoeksteen die Jezus zelf is om dat af te breken en opnieuw te beginnen. Op weg naar Pasen is een prima tijd om bij onszelf na te gaan wat we hebben over gehouden van de eigenlijke bedoelingen van Jezus Christus en wat we daar aan doen. Misschien is het wel een heel ouwe keet geworden die beter kan worden neergehaald om opnieuw te kunnen beginnen. Dat is dan het bouwadvies voor de komende tijd. Amen.

 

Powered by: Dreamsolution
Test Laser123.nl