Printer : Druk deze pagina af op de standaard printer zonder menu en logo, in groter lettertype
logo, foto van de lidwinakerk, toont gebouw en toren logo : Van den Oetelaar Automatisering uit Best

audio stream
niet actief

Lidwina Best - Preek van de Week :: 'n Echt kasteel

Sinds 1998 is Pastor Richard Schreurs bezig met het schrijven en publiceren van zijn preken op het Internet. Deze grote inspanning heeft ertoe geleid dat we nu een fantastische hoeveelheid van meer dan 650 preken online kunnen presenteren. U kunt deze preken vanzelfsprekend gebruiken als inspiratie voor uw eigen overwegingen. We stellen het echter erg op prijs als u dan ook uw bronnen wilt vermelden (www.lidwina.nl) zodat meer mensen het prekenarchief hier online komen bezoeken.

'n Echt kasteel

[ vorige | lijstIcon voor printen | volgende ]
 Auteur: Past. R. Schreurs

Jonge mensen mogen in het algemeen nog rekenen op een lange toekomst. Daar dromen ze graag van en in die dromen worden dan ook heel wat luchtkastelen gebouwd als het bij dat dromen blijft. Maar velen slagen er in een echt kasteel of kasteeltje te bouwen, niet precies zoals ze het hadden gehoopt, maar toch eentje waar het goed leven is. Een enkeling springt er zelfs uit met een daverend succes. Een jonge man van een jaar of twintig dacht een zaak op te gaan zetten voor de verkoop van LP's. "Wat verzin je toch, het zijn tegenwoordig cassettebandjes, cd's, minidisks en de DVD komt er aan. Zo'n oud krassend geval koopt niemand meer". Maar hij zag die zaak al voor zich, trok zich van al die bezwaren niets aan, heeft nu drie zaken, importeert vanuit heel de wereld en verkoopt. Daar moet je jong voor zijn en wel heel goed voor ogen hebben wat je wil. Wie niet jong van jaren is dient minstens jong van geest te zijn, want je moet tegen veel en tegen velen in het doel voor ogen blijven houden, je moet durf hebben, ondernemingslust, oude ideeën kunnen loslaten, noem het maar geloof in wat je voor ogen staat.

Dat geldt niet alleen voor het opzetten van een zaak, maar ook voor een loopbaan en zeker voor een ideaal. Idealisten zijn er altijd geweest. Mahatma Gandhi bouwde aan een luchtkasteel toen hij met vreedzame middelen naar onafhankelijkheid streefde. Het heeft hem veel gekost, maar is het is hem toch voor een heel groot deel gelukt. Martin Luther King was ook zo iemand en dan hebben we het voor het gemak even over enkele van de meest bekenden. Maar ze zijn er nog en het zijn er eigenlijk zo veel dat hun namen misschien nooit bekend zullen worden: mensen die een ideaal nastreven, "een luchtkasteel" wordt vaak gezegd. Neem nou het steven naar een vreedzame wereld, een wereld waar de rijkdommen eerlijk verdeeld zijn, waar aan jonge mensen rijke kansen tot groei wordt gegeven, waar aan oude mensen desgewenst rust wordt gegund en waar jong en oud en middelbaar niet meer in hun aparte wereldjes ronddwalen, maar naast en met elkaar overal te vinden zijn waar het leuk is, een wereld waar je mag denken wat je wil, waar mensen elkaar respecteren zelfs als ze godsdienstig zijn. Een wereld waar mensen echt om elkaar geven en waar goede bedoelingen ook worden begrepen. Van dit soort dingen, het is nog al wat, maar lang niet iedereen heeft dat ideaal laten varen. "Stom, naïef, wordt niks, onbereikbaar, door de feiten achterhaald streven", zeggen anderen en helaas weten die het velen uit het hoofd te praten zodat het groepje volhouders ook weer niet zo heel groot is. Soms is het beter er maar niet over te praten, want de meesten wachten af langs het lijntje, zien niet wat dit worden moet. Eerlijk gezegd is zo'n kasteel wel erg groot gedacht en lijkt dus veel op een luchtkasteel. Toch is er eentje aan die wereld begonnen, samen met een paar al gauw wat twijfelende medestanders. Jezus van Nazareth had die ideeën, zag het helemaal voor zich, noemde het geen kasteel, maar Rijk Gods om aan te geven hoe groot Hij het wel gedacht had. Hij heeft er zijn leven aan gewaagd, zoals zulke mensen dat doen. Nog lang niet alles bereikt, maar toch ook al heel wat en het gaat nog steeds door.

We lezen vandaag in zijn verhaal over een topervaring voor zijn helpers bij wie even het vlammetje en de visie oversloeg, noem het een goddelijk vuur, want het is niet niets, maar iemand moet er zijn die het ziet en het moet overslaan. Dat is gebeurd en gelukkig gebeurt het nog steeds. Hangt dat van de leeftijd af? Jong van geest, ja dat is in elk geval nodig. Als dat zo is dan heeft iedereen een kans. En weer rest ons niets anders dan te bidden dat die Geestgave van visie en moed opnieuw over velen mag neerstrijken om te bouwen aan dat Rijk Gods of noem het maar een echt kasteel. Amen.

 

Powered by: Dreamsolution
Test Laser123.nl