Printer : Druk deze pagina af op de standaard printer zonder menu en logo, in groter lettertype
logo, foto van de lidwinakerk, toont gebouw en toren logo : Van den Oetelaar Automatisering uit Best

audio stream
niet actief

Lidwina Best - Preek van de Week :: Hier waak ik

Sinds 1998 is Pastor Richard Schreurs bezig met het schrijven en publiceren van zijn preken op het Internet. Deze grote inspanning heeft ertoe geleid dat we nu een fantastische hoeveelheid van meer dan 650 preken online kunnen presenteren. U kunt deze preken vanzelfsprekend gebruiken als inspiratie voor uw eigen overwegingen. We stellen het echter erg op prijs als u dan ook uw bronnen wilt vermelden (www.lidwina.nl) zodat meer mensen het prekenarchief hier online komen bezoeken.

Hier waak ik

[ vorige | lijstIcon voor printen | volgende ]
 Auteur: Past. R. Schreurs

"Hier waak ik!" Deze tekst staat bij menige deur of hek als een geruststelling voor de bewoner en als afschrikking voor de buitenstaander. Wie die "ik" is wordt duidelijk gemaakt door de afbeelding van een vervaarlijke hond. Nu kan zo'n hond misschien een beetje assistentie verlenen, maar hij kan ons niet ontslaan van alle eigen waakzaamheid, want boven ons dagelijks leven mag bij eenieder het bordje prijken van: "Hier waak ik" en dat zijn we dan zelf, want we moeten wel. We moeten bijvoorbeeld opletten dat ons rijbewijs niet verloopt, we moeten de voordelige aanbiedingen van de uitverkoop in de gaten houden en op school moeten de leerlingen ervoor waken dat de leraar zich niet in hun nadeel vergist in het gemiddelde cijfer. We moeten in de gaten houden wanneer de vuilnisbakken moeten buitengezet, of we geen twee keer dezelfde rekening betalen of te veel belasting. We zijn de hele dag waakzaam en die dingen houden ons de hele dag bezig. Vakantie is prachtig, maar het is ook mooi weer thuis te komen en de spullen staan er allemaal nog. Dus alweer waakten wij voor ongewenst bezoek. Verder waken we ervoor dat we op tijd thuis zijn als de hoofdprijs uit de lotto wordt bezorgd. We houden trouwens ook de hele dag de klok in de gaten; te vroeg of te laat kan heel veel uitmaken. Zeg niet dat we "dag noch uur kennen".

Voor fl. 9,50 hebt u al een horloge met alles erop en eraan. Ons leven hangt vol met klokken en alles gaat op uur en tijd. Juist omdat de klok ons de hele dag opjaagt is het goed dat er in een kerk geen hangt. We zullen zelf op ons horloge moeten kijken om vast te stellen dat de preek niet zolang duurde als we gedacht hadden. Dat even terzijde. Waar moeten we nog meer voor waken? Wie kan er langs komen en wanneer? We vermoedden het misschien al, maar in elk geval werden we zojuist er nog eens op attent gemaakt in de evangelielezing, dat God zelf kan langs komen en nog wel op elk moment. "Weest waakzaam, we kennen dag noch uur, waarop de Heer komt". Wij zijn waakzaam, we kennen dag en uur en toch missen we Gods komst in ons leven regelmatig of misschien wel helemaal. Hoe is dat mogelijk? Daar zijn best enkele verklaringen voor te geven: Veel mensen denken, dat als ze ooit eens gedacht en gezegd hebben: "Ik geloof in God", dat het dan voor mekaar is. Dan heb je God in de zak en haalt Hem voor den dag op het moment dat Hij van pas komt.

Bijv. bij de geboorte van een kind, bij tegenslag of bij huwelijk of bij dood. Als zich die dingen voordoen blijkt God vaak niet werkelijk voorhanden, want we zijn wel waakzaam voor allerlei dingen, maar niet voor God. Van alles houdt ons bezig, maar God niet en daarom is Hij er ook niet op het gewenste moment. We weten van minuut tot minuut wat we op een dag moeten doen, maar daar komt God vaak te weinig in voor en dat zou toch best kunnen: bijv. voor het eten, of 's ochtends of voor het rusten gaan. Daarom waarschuwt Jezus dat we God zullen mislopen als we niet bereid zijn, klaar om Hem een plaats in ons leven te geven. Voor het ontvangen van de hoofdprijs in de lotto zouden we wel op tijd thuis zijn. Nu wordt ons blijvende vriendschap aangeboden door Iemand die tijd en eeuwigheid in handen heeft. Dat mogen we toch niet mislopen. Maar niet wij halen Hem voor de dag wanneer we willen. Hij komt wanneer Hij wil. Of Hij binnentreedt, betekenis krijgt in ons leven, is niet afhankelijk van een truc van ons, maar van zjn welwillendheid en onze bereidheid, op elk moment. Dat heb ik niet voor u bedacht, maar dat weten we van zijn eigen Zoon. We zullen er goed aan doen ons in een kerk daarop te concentreren maar ook buiten dit gebouw: Hem niet te vergeten, Hem op vele momenten erbij te betrekken. Laat het zo zijn voor onszelf: "Hier waak ik"! Als wij er zijn voor God, zal Hij er zijn voor ons. Amen.

 

Powered by: Dreamsolution
Test Laser123.nl