Sinds 1998 is Pastor Richard Schreurs bezig met het schrijven en publiceren van zijn preken op het Internet. Deze grote inspanning heeft ertoe geleid dat we nu een fantastische hoeveelheid van meer dan 650 preken online kunnen presenteren. U kunt deze preken vanzelfsprekend gebruiken als inspiratie voor uw eigen overwegingen. We stellen het echter erg op prijs als u dan ook uw bronnen wilt vermelden (www.lidwina.nl) zodat meer mensen het prekenarchief hier online komen bezoeken.
De kunst van rijk zijn
[ vorige | lijst | volgende ]
Auteur: Past. R. Schreurs
Rijk worden, wordt door de meeste mensen beschouwd als een bijzonder moeilijk te bereiken ideaal. Het is waar dat tussen en de 7 en 10 procent van de Nederlandse bevolking onder de armoedegrens zit te ploeteren, maar tegelijkertijd groeit het aantal miljonairs in ons land per week. We kennen er allemaal wel een paar hier of daar. Zelden is het de vrucht van hard werken, meestal de vrucht van puur geluk en dikwijls de vrucht van een of andere manier van oplichterij of erger nog van crimineel gedoe. Er is een groot verschil tussen arm en rijk maar het verschil tussen rijk en heel rijk is even groot. Het schijnt echter weer niet zo moeilijk te zijn om van rijk heel rijk te worden. Wanneer kun je van iemand zeggen dat hij of zij rijk is? Bij een huis van 3 ton, van 5 ton of een miljoen of meer, bij een inkomen van anderhalve ton of meer, met een goede gezondheid, met een goed verstand, met goede relaties. Arm ben je als je van het meeste daarvan weinig of niets hebt, maar in rijk zit zoveel rek dat strikt genomen het grootste deel van onze bevolking rijk genoemd wordt.
Kijk naar de huisvesting en meubilering, naar de mogelijkheden om vakantie te houden, naar de voedselovervloed, de kleding enz. Vraag in het grootste deel van de wereld hoe ze dat inschatten. Rijk worden hier is dus echt niet zo'n grote kunst. De volgende opgave is dan om rijk te zijn. Dat blijkt helemaal niet zo eenvoudig. Slechts heel weinigen komen tot rust. Ze gaan op vakantie om nog net aan overspanning te ontsnappen, om weer nieuwe krachten te verzamelen voor de baas en de beurs. Aan het verzamelen van geld en goed zit een grens, het kan altijd meer en eenmaal gewend kunt je het moeilijk laten. De tijd voor rust en genieten wordt voortdurend naar achteren geschoven. Straks in de VUT of het pensioen, ja dan komt het genieten. Soms worden de talenten nog even ingezet voor goede zaken, maar al gauw dreigt het grote vervelen. Nog beroerder is het als het er helemaal niet van komt, want die rugkwaal begint aardig door te zetten. Om de financiƫn op peil te houden moet er heel wat tijd aan de papieren besteed worden en de belastingen verzuren een hoop van het moeizaam verworven welvaren. In veel gevallen zijn het alleen de erfgenamen die zich nog konden verheugen over de behaalde eindstreep.
Iedereen kan weten dat genieten iets is wat je moet leren en daar doen je een heel leven over en dat moet je dus elke dag oefenen. Voor korte tijd geniet men soms van de jaloezie van anderen, maar daar zit ook weer een groot gevaar in. Dus hek er omheen en honden en camera's. Weg jaloezie, weg genieten. Genieten dat is rust nemen, dat doe je samen en dat betekent delen met anderen, genieten dat is zonder zorgen zijn voor het heden en ook voor de toekomst. Welke toekomst? Of misschien ook voor n die toekomst die zo kort kan zijn. We mogen ons vandaag weer laten verrassen door het evangelie van Jezus Christus, zijn verheugende mededelingen. "Je bent een sufferd", staat er netjes gezegd, "als je niet verder dan je korte neus of leven kijkt". Als je rijk bent heb je unieke kansen, kansen die die arme sloeber toch maar mooi niet heeft. "Zet eens wat uit voor na je leven". Dat kun je bijzonder goed bij degenen die te kort komen en geniet alvast van die zorgeloze eeuwigheid, want dat moet je ook nu oefenen. Zo leven en genieten, doe het nu maar. Rijk zijn is een kunst zegt het evangelie en wie die kunst niet verstaat heeft anderen, maar vooral zichzelf te pakken. Oefenen dus. Amen.