Printer : Druk deze pagina af op de standaard printer zonder menu en logo, in groter lettertype
logo, foto van de lidwinakerk, toont gebouw en toren logo : Van den Oetelaar Automatisering uit Best

audio stream
niet actief

Lidwina Best - Preek van de Week :: Hemelvaartsdag 2005

Sinds 1998 is Pastor Richard Schreurs bezig met het schrijven en publiceren van zijn preken op het Internet. Deze grote inspanning heeft ertoe geleid dat we nu een fantastische hoeveelheid van meer dan 650 preken online kunnen presenteren. U kunt deze preken vanzelfsprekend gebruiken als inspiratie voor uw eigen overwegingen. We stellen het echter erg op prijs als u dan ook uw bronnen wilt vermelden (www.lidwina.nl) zodat meer mensen het prekenarchief hier online komen bezoeken.

Hemelvaartsdag 2005

[ vorige | lijstIcon voor printen | volgende ]
 Auteur: Past. R.J. Schreurs

Hemelvaartsdag is een ietwat merkwaardige dag. Na vijf eeuwen christendom kwam men op het idee  een feestelijke en vrije dag te maken van de herdenking van Jezus' afscheid van zijn leerlingen. Het zijn er niet zoveel die omhoog staan te kijken met de gedachte: "Die zien we nooit neer terug". Bovendien is een afscheid zelden iets om met veel vreugde te vieren. Het    kleine groepje leerlingen dat daar verweesd   achterbleef was waarschijnlijk nog kleiner dan het groepje mensen waarmee we hier bijeen zijn. En dan die engelen die zeggen dat ze de verkeerde kant op kijken. Bij het graf van Jezus hadden ze al gezegd dat de leerlingen op de verkeerde plek naar Jezus zochten. Ze zochten bij de doden, terwijl ze bij levenden moesten zoeken en vandaag wordt hun gezegd dat ze niet omhoog moeten kijken maar om zich heen. Veel landgenoten hebben dat begrepen als: kijk naar de grond, want half Nederland richt vandaag z'n blik op het asfalt, op het fietspad of op het wandelpad. Een merkwaardige feestdag, niet dan? Precies 40 dagen na Pasen.

Heel veel uitleg hoeft er eigenlijk niet bij gegeven te worden. De boodschap die erin zit is deze: Nu Jezus niet meer lijfelijk aanwezig is, is het de beurt aan de achterblijvers, aan de leerlingen, aan ons. Ga door in zijn voetsporen, laat je door Hem begeesteren.

Sinds het Pinkstergebeuren hebben zijn leerlingen dat ook gedaan. Toch staat een groot aantal daarvan nog steeds naar de hemel te staren,louter in afwachting van het wonder van boven. Tegenstanders verwijten ons dat nu juist. Daarom noemde Marx godsdienst opium van het volk en zelfs sommige theologen slaan helemaal door en zeggen: Er bestaat geen wereld van God, er is alleen een wereld van mensen en alleen daar is Hij te vinden.

Iemand die zegt precies te weten hoe het met God in elkaar zit, die hoeven we niet te vertrouwen. Laten we het houden bij wat ons door bijbel en overlevering gelovig wordt doorgegeven: onze wereld is een afspiegeling van Gods wereld, een wereld van geluk en vrede. Het is aan ons om die werelden beter in elkaar te doen overvloeien. Dat is een opgave voor nu en een uitzicht voor onze toekomst. We staan niet alleen, want in die totale wereld is Gods Geest werkzaam. Maak vandaag al ruimte voor Hem opdat het Pinksteren worden kan. Amen.

 

Powered by: Dreamsolution
Test Laser123.nl