Printer : Druk deze pagina af op de standaard printer zonder menu en logo, in groter lettertype
logo, foto van de lidwinakerk, toont gebouw en toren logo : Van den Oetelaar Automatisering uit Best

audio stream
niet actief

Lidwina Best - Preek van de Week :: Onrein

Sinds 1998 is Pastor Richard Schreurs bezig met het schrijven en publiceren van zijn preken op het Internet. Deze grote inspanning heeft ertoe geleid dat we nu een fantastische hoeveelheid van meer dan 650 preken online kunnen presenteren. U kunt deze preken vanzelfsprekend gebruiken als inspiratie voor uw eigen overwegingen. We stellen het echter erg op prijs als u dan ook uw bronnen wilt vermelden (www.lidwina.nl) zodat meer mensen het prekenarchief hier online komen bezoeken.

Onrein

[ vorige | lijstIcon voor printen | volgende ]
 Auteur: Hans vd Laar (4e zondag jaar B)

Als je achteloos naar de t.v. zit te kijken, gaat het ineens over hoe je je seksleven kunt verbeteren;hoe je je borsten kunt laten vergroten; over hoe modellen elkaar afslachten om topmodel te worden; hoe mensen in een of ander televisiehuis hun ziel en zaligheid verkopen aan heel Nederland vanwege de kijkcijfers; op welke manier mensen hun relatie op het spel zetten op een of ander tropisch verleidingseiland en noem maar op.

Seksualiteit lijkt koopwaar geworden. Mensen zijn bezeten van hun lichaam en geven hun intimiteit prijs aan iedereen en alleman.

Misschien denkt U nu: "Nou, nou,  een ouderwetse preek over de seksuele moraal; over dat het lichaam iets slechts is en dat het alleen maar mag gaan over een reine en zuivere geest."

Nee hoor, maar wel een preek over de onreinheid van de geest, die niet meer weet waarom het eigenlijk ook al weer ging. Over een mens in het evangelie,die tegen Jezus schreeuwt, die bezeten is. Door Jezus aanwezigheid wordt hij weer rustig. Zijn onrust, zijn bezetenheid, zijn verslaving wordt minder.

Zou het zo ook mogen gaan met de onreinheid van vandaag. De nieuwe Paus schreef zijn eerste encycliek en het is een heel andere dan verschillende van de voorafgaande, die soms belerend waren, autoritair zelfs. Deze is bezinnend van aard, zet tot nadenken. Is seks koopwaar geworden?

Nee schrijft de paus. Natuurlijk mag seks er zijn, maar verbonden aan de liefde en de trouw tussen mensen. Het zijn geen vooroorlogse woorden  over dat al het lichamelijke contact tussen mensen iets slechts zou zijn, maar overwegingen over hoe je kunt denken over de bezetenheid van mensen op seksualiteit als iets dat los verkoopbaar is. De paus zegt dat liefde en seksualiteit met elkaar verbonden mogen zijn. Het gaat niet om eenvoudige behoeftebevrediging, maar om je liefde aan elkaar ook lichamelijk te tonen. Zet je je relatie op het spel met allerlei gekke fratsen onder het mom van alles moet toch kunnen, of wil je trouw zijn aan jezelf, aan je lichaam en aan je intimiteit. Het nieuwe in dit schrijven van de paus is dat seksualiteit en liefde aan elkaar gekoppeld worden. Eigenlijk voor het eerst. Zo wordt seksualiteit iets bijzonders, iets heiligs, niet iets laags, iets vies, iets ordinairs. In de uitwerking kun je het met elkaar van mening verschillen en zal de kerk van Rome ook niet uitgedacht zijn, maar het heeft van alles te maken met de bezetenheid in onze samenleving. Die lijkt haast wel op die man met de onreine geest. Hij schreeuwt het uit, overschreeuwt alles en iedereen. Er is niets meer tegen in te brengen? maar wel een liefdevol woord van Jezus: "ga uit hem weg". Liefde vervuld met lichamelijkheid mag er zeker zijn, zegt onze 78 jaar oude paus Benedictus. Ze is deel van mensen, maar zo mooi dat het niet te koop, niet te geef en niet te grabbel mag worden gegooid aan de eerste beste t.v. of geldmaker of aan wie dan ook. Geen koopwaar dus. Het is een zorgzame liefdevolle boodschap gedragen door de woorden en de liefde van Jezus zelf aan die mens in het evangelie en aan ons allemaal.

MK 1, 21-28

Ze gingen op weg naar Kafarnam, en op de eerstvolgende sabbat ging Jezus naar de synagoge en onderwees er de mensen. Ze waren diep onder de indruk van zijn onderricht, want hij sprak hen toe als iemand met gezag, niet zoals de schriftgeleerden. Er was in de synagoge ook een man die bezeten was door een onreine geest, en hij schreeuwde:  'Wat hebben wij met jou te maken, Jezus van Nazaret? Ben je gekomen om ons te vernietigen? Ik weet wel wie je bent, de heilige van God.'  Jezus sprak hem streng toe en zei: 'Zwijg en ga uit hem weg!'  De onreine geest deed de man stuiptrekken en verliet hem met een luide schreeuw.  Iedereen was zo verbijsterd dat ze tegen elkaar zeiden: 'Wat is dit allemaal? Een nieuwe leer met groot gezag! Zelfs als hij onreine geesten een bevel geeft, wordt hij gehoorzaamd.'  Het nieuws over Jezus verspreidde zich algauw overal in Galilea.

 

Powered by: Dreamsolution
Test Laser123.nl