Printer : Druk deze pagina af op de standaard printer zonder menu en logo, in groter lettertype
logo, foto van de lidwinakerk, toont gebouw en toren logo : Van den Oetelaar Automatisering uit Best

audio stream
niet actief

Lidwina Best - Preek van de Week :: (Niet) horen, (niet) zien en ook (niet) zwijgen!

Sinds 1998 is Pastor Richard Schreurs bezig met het schrijven en publiceren van zijn preken op het Internet. Deze grote inspanning heeft ertoe geleid dat we nu een fantastische hoeveelheid van meer dan 650 preken online kunnen presenteren. U kunt deze preken vanzelfsprekend gebruiken als inspiratie voor uw eigen overwegingen. We stellen het echter erg op prijs als u dan ook uw bronnen wilt vermelden (www.lidwina.nl) zodat meer mensen het prekenarchief hier online komen bezoeken.

(Niet) horen, (niet) zien en ook (niet) zwijgen!

[ vorige | lijstIcon voor printen | volgende ]
 Auteur: Hans van de Laar, zondag 23 mei 2004 (7de zondag van Pasen jaar c)

Soms word je zo opgevreten door het dagelijkse leven, dat je niet meer ziet, dat het lente is geworden. Het werk is druk en er komt alleen maar meer bij. Je voelt je als die hamster in zijn veel te kleine kooi. Er is een tredmolentje ingezet, zodat hij toch nog wat beweging krijgt. Het argeloze hamstertje stapt erin en begint te lopen en dan gaat het maar door en al lopende rent het beestje zichzelf voorbij.

De reclame op televisie, de schreeuwende advertenties langs de weg en in de krant vragen al je aandacht, want wat is het leven zonder een voetzool massage apparaat en U kunt toch ook vast niet zonder de allernieuwste fitness apparatuur, die zowel je buikspieren versterkt en de kuiltjes in je bovenbenen en billen verwijdert, want je moet er natuurlijk perfect uitzien. Dus dat wordt rennen, poetsen, fitnessen en hard werken zeker, om het allemaal te verdienen en om vooral ook door te gaan met racen door het leven heen, want je moet er toch niet aan denken om af en toe eens stil te worden en stil te staan bij wat de betekenis van het leven zou kunnen zijn.

Je houdt je oren dicht voor het geluid van doe het eens anders en van doe er niet aan mee, wat maakt het uit dat je auto niet helemaal het allernieuwste model heeft en wat maken die losse buikspieren als je innerlijk maar sterk bent en kracht hebt en krijgt als het nodig is.

Nee voor die geluiden…daarvoor houd je jezelf maar liever maar stil

In de eerste lezing probeert ook Stefanus de race van het leven in zijn tijd te doorbreken. Stefanus heeft iets anders gezien, iets unieks in zijn ogen: de hemel open zelfs. Hij heeft de boodschap van Jezus verstaan en is zo onder de indruk en zo bewogen dat hij het aan iedereen wil laten horen.

Maar…zo staat er: ze hielden hun oren dicht en begonnen luid te schreeuwen. Ik zie dan echt het beeld voor me van mensen, die net als kleine kinderen hun oren letterlijk dicht houden en hard beginnen te zingen, omdat hun moeder eigenlijk helemaal gelijk heeft. Dat zullen ze in die tijd van Stefanus misschien ook wel gedacht hebben. Zichzelf doof gemaakt voor de waarheid voor het mooie van het leven. En doof word je door ontzettend veel herrie om je heen.

Jezus roept niet hard terug, die gooit het op een andere toer. Een bijzondere manier om de gekte van het leven te beteugelen… In het evangelie heeft hij het over de liefde, over eenheid en over verbondenheid tussen de mensen. Het is een eenvoudige boodschap: stap uit de mallemolen van het leven; Doe niet mee een de race van meer en nog veel meer, van sneller en nog harder; Doe je oren niet dicht voor het mooiste van het leven voor de liefde van mensen en voor de liefde van God voor ons allemaal.

Daarvan wil Stefanus getuigen en dat doet hij ook al kost het hem zijn leven, want ze zijn zo doof, zo hardhorend, dat ze die boodschap niet eens willen horen en hem liever stenigen dan naar hem te luisteren.

Hoe draai je om? Hoe stop je de snelheid van het leven? Het antwoord lijkt te zijn, dat je niks kunt stoppen en niets kunt afremmen, maar dat je zelf even pas op de plaats kunt maken en je oren openzetten voor wat werkelijk belangrijk is.

Stefanus laat zien dat dit geen gemakkelijke weg is, maar ook voor hem is het uiteindelijk een weg ten leven, nieuw leven zelfs bij God zelf.

Misschien ook voor ons!

Eerste lezing Handelingen 7, 55 60

In die dagen staarde Stefanus, vervuld van de heilige Geest, naar de hemel en zag Gods heerlijkheid en Jezus staande aan Gods rechterhand; en hij riep uit: 'Ik zie de hemel open en de Mensenzoon staande aan Gods rechterhand: Maar zij begonnen luidkeels te schreeuwen, stopten hun oren toe en stormden als één man op hem af. Zij sleepten hem buiten de poort en stenigden hem. De getuigen legden hun mantels neer aan de voeten van een jongeman die Saulus heette. Terwijl zij Stefanus stenigden bad hij: 'Heer Jezus, ontvang mijn geest'. Toen viel hij op zijn knieën en riep met luide stem: 'Heer, reken hun deze zonde niet aan'. Na deze woorden ontsliep hij.

 

Powered by: Dreamsolution
Test Laser123.nl