Printer : Druk deze pagina af op de standaard printer zonder menu en logo, in groter lettertype
logo, foto van de lidwinakerk, toont gebouw en toren logo : Van den Oetelaar Automatisering uit Best

audio stream
niet actief

Lidwina Best - Preek van de Week :: kerstverpakking

Sinds 1998 is Pastor Richard Schreurs bezig met het schrijven en publiceren van zijn preken op het Internet. Deze grote inspanning heeft ertoe geleid dat we nu een fantastische hoeveelheid van meer dan 650 preken online kunnen presenteren. U kunt deze preken vanzelfsprekend gebruiken als inspiratie voor uw eigen overwegingen. We stellen het echter erg op prijs als u dan ook uw bronnen wilt vermelden (www.lidwina.nl) zodat meer mensen het prekenarchief hier online komen bezoeken.

kerstverpakking

[ vorige | lijstIcon voor printen | volgende ]
 Auteur: Past. R.J. Schreurs

Zondag 19 december 2010

Dat Kerstmis in aantocht is is overduidelijk: overal lichtjes, glitter en kerstballen, dennengroen of ander groen, fleurige verpakking voor cadeautjes, muziekjes uit de speakers op de parkeerplaats, feestelijke kleding , drankjes en etenswaar. Het kan niet op. Wie iets bijzonders aan te bieden heeft moet zorgen voor een feestelijke verpakking en dit is iets waar ook dit jaar weer goed voor wordt gezorgd. Gooi de verpakking niet zo maar weg, dan ben je de inhoud ook kwijt, want kerstverpakking doet minstens vermoeden dat er ook kerstinhoud onder zit. En zo is het.
Deze zondag is de laatste van de Advent en dus een bijna laatste kans tot enige bezinning op die inhoud. Een beetje evenwicht tussen verpakking en inhoud, tussen buitenkant en binnenkant kan het moment van open maken tot vreugdevolle verassing maken.
“Kerst” komt van “Krist” of Christus en “-mis” van de eucharistieviering op die dag. Daarmee werd en wordt op die dag het doorbreken van het licht van Christus gevierd, zijn woord en leven en vandaar die lichtjes. De lichtjes maken de buitenkant, het licht van Christus is de binnenkant. De cadeautjes zijn met de Amerikaanse Saint  Klaus en kerstman naar ons overgewaaid. Niet echt iets van ons, behalve zijn puntmuts die hij van onze Klaas Vaak heeft. Natuurlijk zingen we kerstliedjes. Zo van: “jingle bells” en “let it snow”. Leuke verpakking, maar we hebben er ook met inhoud: “Midden in de winternacht ging de hemel open”, “de herdertjes” en nog veel meer. Goed hard zingen om het evenwicht te herstellen.
Je kunt komend Kerst mensen ontmoeten in een smoking en avondkleding vermomd en met een glas champagne in de hand. Helemaal weg van de spijkerbroek en cola van gisteren. Geeft niks, als het maar niet helemaal weg is van zo veel mensen elders die nauwelijks kleren aan hun lijf hebben, niet eens goed drinkwater. Is niet zo meteen wat aan te doen, maar ze niet vergeten, juist nu en iets verzinnen om er minstens een beetje aan te doen. Hetzelfde geldt voor het kerstdiner. Mag er zijn, maar wat is een kerstdiner zonder kerstidee?
Het is niet zo eenvoudig om vanuit de buitenkant naar de binnenkant te komen. Sint Jozef, zo lezen we in het evangelie van vandaag, had er ook meer dan moeite mee.
Iedere man zou na de fysieke ervaring van Maria’s zwangerschap grote vraagtekens erbij gezet hebben. Zijn idee om van Maria in stilte te scheiden pastte helemaal in het dagelijkse leven van de gelovige jood. Maar hij bofte: Er is sprake van een engel die hem voorbij zijn zintuiglijke waarneming naar de binnenkant, de betekenis van Jezus’ menswording, van de geboorte van de lang verwachte Messias voert.
Om van die buitenkant, verpakking, naar de inhoud, de binnenkant, de diepere betekenis van Kerstmis te geraken is er ook voor ons wellicht een soort engel nodig, die ons daarheen wijst. Misschien zijn het onze ouders of onze kinderen, want die doen dat makkelijker dan verlichte volwassenen. Maar we kunnen ook zelf die engel zijn om anderen, een beetje bescheiden maar oprecht, te verwijzen van de kerstverpakking naar de kerstinhoud. Dat kan natuurlijk alleen maar een begin vinden na een bezinning en het zoeken naar een goed evenwicht tussen al die buitenkant en de binnenkant. We hebben nog een paar dagen om  uitgepakt Kerstmis een feestelijke verrassing te laten zijn. Zo zij het. Amen 

 

Powered by: Dreamsolution
Test Laser123.nl