Printer : Druk deze pagina af op de standaard printer zonder menu en logo, in groter lettertype
logo, foto van de lidwinakerk, toont gebouw en toren logo : Van den Oetelaar Automatisering uit Best

audio stream
niet actief

Lidwina Best - Preek van de Week :: denken

Sinds 1998 is Pastor Richard Schreurs bezig met het schrijven en publiceren van zijn preken op het Internet. Deze grote inspanning heeft ertoe geleid dat we nu een fantastische hoeveelheid van meer dan 650 preken online kunnen presenteren. U kunt deze preken vanzelfsprekend gebruiken als inspiratie voor uw eigen overwegingen. We stellen het echter erg op prijs als u dan ook uw bronnen wilt vermelden (www.lidwina.nl) zodat meer mensen het prekenarchief hier online komen bezoeken.

denken

[ vorige | lijstIcon voor printen | volgende ]
 Auteur: Hans vd Laar (12e zondag jaar C)

Een trainer van een voetbalelftal heeft het best moeilijk. Zijn hoofd zit vol gedachten. Stel ik een snelle vleugelspits op, die diep kan gaan of ga ik voor degelijkheid en zekerheid in de defensie. Zelfs met heel goede spelers heeft een bondscoach het maar lastig. Soms leiden gedachten ons wat verder. We slaan de goede weg in, maar een andere keer gaan onze gedachten kanten op die we helemaal niet willen. Dan malen we rond in cirkeltjes en daar kun je behoorlijk wakker van liggen. In elk geval hebben we allemaal één eigenschap gemeenschappelijk: we denken na!. Het beroemde beeldje van Rodin: de penseur of de denker, laat het in zijn hele houding zien. Hij is in gedachten verzonken en nog niet zomaar klaar daarmee. De filosoof René Descartes die op een heel fundamentele manier twijfelde aan alles wat er voor hem gedacht en bedacht was in de filosofie, kwam uiteindelijk op een bijzondere gedachte: Ik denk, dus ik besta!
En we bestaan als mensen op een andere manier als dieren of planten. We onderscheiden ons van hen en dat is ons geluk, maar ook heel dikwijls het grote probleem voor ons allemaal.
Laatst las ik ergens –maar eigenlijk weten we het allemaal al lang-, dat 85 procent van alles wat we bedenken, overwegen, plannen, ontwerpen, denken aan obstakels en hindernissen of voorbereiden, toch uiteindelijk anders gaat dan we met al onze inspanningen hebben bedacht: Ja 85 procent. Dat is nogal wat. Misschien bedenken we veel te veel en worden mensen daar ontzettend moe van, oververmoeid zelf, gespannen en raak je opgebrand; burn-out heet dat vandaag de dag.
Geloven is anders, heel anders. Geloven is net niet nadenken, maar voelen. Geloven is niet plannen, maar je gedragen weten. Geloven is niet bedenken hoe ’t allemaal moet, maar het overlaten aan God, die je niet kent, die je niet kunt bedenken, bewijzen of beïnvloeden, maar van wie je mag voelen dat Hij je draagt, vasthoudt, het goede met ons voor heeft in het leven. Jezus van wie we geloven dat Hij dicht bij God staat, zegt in het evangelie: “Als iemand mij wil volgen, laat hij dan met zichzelf breken”. Breken met alles wat je bekneld houdt. Breken met al ons gedachten en strategieën. Breken met ons denken in cirkeltjes, onze plannetjes om onze zin te krijgen en ons open stellen voor Zijn boodschap, voor het mysterie van het leven, dat veel dichterbij is dan we ooit kunnen bedenken. Paulus zegt dat elk mens kind is van God. Er is geen Jood meer of Griek, geen slaaf of vrije. U bent allemaal één. Dan hoeven we niet te bedenken wie er wel of niet in Nederland thuishoort en ga zo maar door. Dan mogen we gewoon voelen dat we allen één zijn, broers en zussen van elkaar, medemensen. Zo biedt geloven ruimte, veel ruimte voor God en voor elkaar

Gal. 3, 25-29
Maar nu het geloof gekomen is, staan we niet langer onder toezicht,  want door het geloof en in Christus Jezus bent u allen kinderen van God.  U allen die door de doop één met Christus bent geworden, hebt u met Christus omkleed.  Er zijn geen Joden of Grieken meer, slaven of vrijen, mannen of vrouwen – u bent allen één in Christus Jezus.  En omdat u Christus toebehoort, bent u nakomelingen van Abraham, erfgenamen volgens de belofte.

 

Powered by: Dreamsolution
Test Laser123.nl