Printer : Druk deze pagina af op de standaard printer zonder menu en logo, in groter lettertype
logo, foto van de lidwinakerk, toont gebouw en toren logo : Van den Oetelaar Automatisering uit Best

audio stream
niet actief

Lidwina Best - Preek van de Week :: volhouden!

Sinds 1998 is Pastor Richard Schreurs bezig met het schrijven en publiceren van zijn preken op het Internet. Deze grote inspanning heeft ertoe geleid dat we nu een fantastische hoeveelheid van meer dan 650 preken online kunnen presenteren. U kunt deze preken vanzelfsprekend gebruiken als inspiratie voor uw eigen overwegingen. We stellen het echter erg op prijs als u dan ook uw bronnen wilt vermelden (www.lidwina.nl) zodat meer mensen het prekenarchief hier online komen bezoeken.

volhouden!

[ vorige | lijstIcon voor printen | volgende ]
 Auteur: Hans vd Laar (4e zondag 40-dagen tijd)

Met je ouders op vakantie en ja hoor…. Ze willen weer wandelen. Het is snikheet en je moet mee. Het gaat berg op en berg af. Op zijn tijd een pepermuntje. Kijk eens wat een mooi uitzicht. Zie je dat huisje en dat kerkje en kijk daar op dat huis een schilderij. Dat zie je in Nederland toch nooit. Ondertussen brandt de zon op je kop en zou je veel liever op de camping zijn in het zwembad. Maar je houdt vol, want je weet als je begint te zeuren worden ze boos en mag je vanavond niet naar de disco van de camping en daar komt echt iedereen!
Marathonlopers zijn ook van die volhouders. Ze rennen meer dan 40 kilometer. Dat is toch veel te ver en veel te lang…. maar zij trainen ervoor en ontzeggen zich in hun gewone leven van alles om het maar te  kunnen. Sommigen combineren het zelfs met een paar kilometer zwemmen en ook nog eens 200 kilometer fietsen en dat allemaal op één dag. Daar moet je jaren en jaren aan werken omdat dat te bereiken. Nee dat gaat echt niet zomaar
Jezus zegt in het evangelie dat Hij door God gezonden is om de wereld te helpen. Met mooie woorden staat er: Het Licht is in de wereld gekomen. Jezus zegt er ook bij dat het niet gemakkelijk is, dat de duisternis ook wel aanlokkelijk is voor mensen, maar dat we vooral moet volhouden en doorzetten om naar het Licht toe te gaan: `wie de waarheid doet komt naar het Licht toe`.
Dat is zijn boodschap voor vandaag en morgen: Natuurlijk is het mooi om af en toe te geloven als je kindje wordt geboren is alles goed en mooi, voel je jezelf dankbaar. Maar geloven gaat verder. Je zult je zoon of dochter, je kleinzoon of kleindochter ook iets moeten bijbrengen over Jezus, die ons laat zien hoe je naar het Licht toe gaat. Je zult ze ook moeten leren dat het soms moeilijk is om te geloven als een opa of oma sterft of als een vriendje of vriendinnetje ziek is. Je zult ze ook moeten leren om na een ruzie met een vriendje het weer goed te maken en te vergeven. Dat is een kwestie van doorzetten, van volhouden en antwoorden geven op vragen van de kinderen, die helemaal niet zo gemakkelijk zijn.
Voor een marathon moet je trainen. Om je ouders te plezieren of je kinderen op te voeden, moet je ook doorzettingsvermogen bezitten. En om te geloven moet je zeker een volhouder zijn.  Soms ben je het misschien niet eens met wat er in de grote wereldkerk gebeurt en maak je zelf als gelovig mens naar eer en geweten een heel andere keuze en op een ander moment word je daar op aangesproken  en zeggen mensen: hoor jij bij die kerk.
Vandaag worden we daarin bemoedigd door Jezus zelf. Het is niet gemakkelijk om naar het Licht te komen, Geloven is soms worstelen, vechten hopen en verlangen, maar soms ook vertrouwen, voelen, weten en ervaren dat God dicht bij je staat als een Vader of vriend voor onder weg een steun of een houvast als een Licht aan het einde van een donkere periode. De veertigdagentijd is echt een tijd om te trainen, te oefenen te volharden op weg naar het Licht.

Joh, 3,14-21
Jezus zei tot Nikodemus:De Mensenzoon moet hoog verheven worden, zoals Mozes in de woestijn de slang omhoog geheven heeft,  opdat iedereen die gelooft, in hem eeuwig leven heeft.  Want God had de wereld zo lief dat hij zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat iedereen die in hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft.  God heeft zijn Zoon niet naar de wereld gestuurd om een oordeel over haar te vellen, maar om de wereld door hem te redden.  Over wie in hem gelooft wordt geen oordeel uitgesproken, maar wie niet in hem gelooft is al veroordeeld, omdat hij niet wilde geloven in de naam van Gods enige Zoon.  Dit is het oordeel: het licht kwam in de wereld en de mensen hielden meer van de duisternis dan van het licht, want hun daden waren slecht.  Wie kwaad doet, haat het licht; hij schuwt het licht omdat anders zijn daden bekend worden.  Maar wie oprecht handelt zoekt het licht op, zodat zichtbaar wordt dat God werkzaam is in alles wat hij doet.’


  

Powered by: Dreamsolution
Test Laser123.nl