Printer : Druk deze pagina af op de standaard printer zonder menu en logo, in groter lettertype
logo, foto van de lidwinakerk, toont gebouw en toren logo : Van den Oetelaar Automatisering uit Best

audio stream
niet actief

Lidwina Best - Preek van de Week :: krom

Sinds 1998 is Pastor Richard Schreurs bezig met het schrijven en publiceren van zijn preken op het Internet. Deze grote inspanning heeft ertoe geleid dat we nu een fantastische hoeveelheid van meer dan 650 preken online kunnen presenteren. U kunt deze preken vanzelfsprekend gebruiken als inspiratie voor uw eigen overwegingen. We stellen het echter erg op prijs als u dan ook uw bronnen wilt vermelden (www.lidwina.nl) zodat meer mensen het prekenarchief hier online komen bezoeken.

krom

[ vorige | lijstIcon voor printen | volgende ]
 Auteur: Hans vd Laar (Derde zondag van de Advent. B)

Bananen zijn krom. Dat weten we allemaal. Daar zijn zelfs liedjes opgemaakt. In onze wereld is ook van alles krom. Want het is toch krom dat wij gigantische overvloed hebben en niet weten hoeveel we voor elkaar moeten kopen met Sinterklaas en kerstmis, terwijl mensen in andere delen van de wereld blij zijn als ze de dag weer doorkomen met een homp brood of een schaaltje rijst. Het is toch ook krom dat de rijken,
Die zich voor de financiële crisis tegoed hebben gedaan aan exorbitante winsten nu voor hun bedrijven overheidssteun krijgen om het bedrijf te redden. Het is toch ook hartstikke krom, dat veel mensen zowat alle moslims de schuld geven van de terreur van enkele fundamentalisten, terwijl er ook fundamentalistische christenen zijn die op een totaal verkeerde en onmenselijke manier strijden tegen abortus in plaats van te strijden voor eerbied voor elk leven. Zo is er veel krom in onze wereld, waar we helemaal niets aan kunnen doen. We zien het gebeuren en we zijn machteloos.
In plaats van te kijken naar wat krom is in de wereld zouden we misschien kunnen kijken –nu we op weg naar Kerstmis zijn- naar wat er nog krom is in ons eigen leven.
In de eerste lezing van de profeet Jesaja staat, dat God hem gezonden heeft om het blijde nieuws te brengen. Dan mogen we onszelf de vraag stellen of we zelf goed nieuws brengen aan anderen of we wel of niet mee doen aan roddel en achterklap of het wel goed is om iemand altijd maar de waarheid te vertellen of we wel durven uitkomen voor ons geloof en het goede nieuws van het evangelie ook in daden omzetten.
Jesaja schrijft ook dat God hem gezonden heeft om gebroken harten te verbinden. Hoe gaan wij om met mensen, die het moeilijk hebben. Zwijgen we het dood en gaan we door met ons eigen gedoetje of proberen we voor hen een pleister op de wonde te zijn. Zijn we ook daarin niet een beetje krom omdat we het ene zeggen en het andere doen?
Jesja zegt ook dat hij gezonden is om licht te brengen voor mensen die leven in het donker. Doen we dat of zetten we alleen 100 waxine lichtjes in ons eigen huis om het daar leuk te maken en doen we de luiken en de gordijnen van ons hart dicht omdat dat toch wel erg lastig is.
Ook Jezus zegt in het evangelie, dat we getuigen moeten zijn van het Licht, maar dat hij slechts een roepende is in de woestijn. Net zo moeilijk als het was voor de mensen in de tijd van de Bijbel om het goede te doen, is het voor ons moeilijk om egoïsme achter te laten en ons hart en huis open te stellen voor een arme zwerver voor een collecte bus, voor een alleenstaande buurvrouw voor een zieken in het verzorgingshuis voor …. Ja noem maar op.
Maak de paden van de Heer recht zegt Jezus in navolging van Jesaja. Kijk wat er nog krom is in ons eigen leven, in onze eigen omgeving. We hoeven echt de grote wereld niet veranderen. Dat kunnen we niet eens, maar onszelf recht in de ogen kijken op weg naar kerstmis of we genoeg vreugde in ons hart hebben om er ook van uit te delen. Bezien en overwegen wat nog krom is ons leven en het proberen aan te pakken met het oog gericht op het goede nieuws dat komen gaat en er steeds weer komt, dat God onder de mensen komt, veel dichter bij is dan we denken als we onze menselijke kromme paden tot de zijne maken. Zijn paden recht maken. Amen.


1 De geest van God, de HEER, rust op mij,
want de HEER heeft mij gezalfd.
Om aan armen het goede nieuws te brengen
heeft hij mij gezonden,
om aan verslagen harten hoop te bieden,
om aan gevangenen hun vrijlating bekend te maken
en aan geketenden hun bevrijding,
10 Ik vind grote vreugde in de HEER,
mijn hele wezen jubelt om mijn God.
Hij deed mij het kleed van de bevrijding aan,
hulde mij
in de mantel van de gerechtigheid,
zoals een bruidegom een kroon opzet
zoals een bruid zich tooit met haar sieraden.
11 Want zoals de aarde haar gewassen voortbrengt,
zoals een tuin het gezaaide laat ontkiemen,
zo laat God, de HEER, gerechtigheid ontkiemen
en glorie voor het oog van alle volken.

 

Powered by: Dreamsolution
Test Laser123.nl