Printer : Druk deze pagina af op de standaard printer zonder menu en logo, in groter lettertype
logo, foto van de lidwinakerk, toont gebouw en toren logo : Van den Oetelaar Automatisering uit Best

audio stream
niet actief

Lidwina Best - Preek van de Week :: dromen en visioenen

Sinds 1998 is Pastor Richard Schreurs bezig met het schrijven en publiceren van zijn preken op het Internet. Deze grote inspanning heeft ertoe geleid dat we nu een fantastische hoeveelheid van meer dan 650 preken online kunnen presenteren. U kunt deze preken vanzelfsprekend gebruiken als inspiratie voor uw eigen overwegingen. We stellen het echter erg op prijs als u dan ook uw bronnen wilt vermelden (www.lidwina.nl) zodat meer mensen het prekenarchief hier online komen bezoeken.

dromen en visioenen

[ vorige | lijstIcon voor printen | volgende ]
 Auteur: Hans vd Laar (28ste zondag)

Wie heeft er nooit gedroomd van brandweerman te worden of piloot, van prinses te worden of juffrouw.
Misschien hebt U vroeger gedroomd van samen heel oud te worden en werd die droom hard in stukken geslagen.
Mijn dochter droomt ervan kinderen te begeleiden die leer-problemen hebben.
Sommige mensen zien waar anderen geen oog voor hebben. Sommige kinderen weten precies of die vrouw, die in verwachting is een jongen of een meisje gaat krijgen. Anderen weten exact te voelen of iemand verdrietig is en klimmen als troost bij je op schoot. Sommige mensen kunnen pijnen weghalen bij anderen, kunnen brandwonden overlezen of zijn in staat boodschappen te sturen naar mensen die ze totaal niet kennen zonder dat ze daarbij e mail of briefpapier nodig hebben.
Dan zeggen we, dat er meer is tussen hemel en aarde dan mensen kunnen begrijpen of verklaren.
Natuurlijk is de taal van de wetenschap belangrijk. We onderzoeken van alles en komen dikwijls een stuk verder in de medische wetenschap op technisch gebied en noem maar op.
Maar er is ook een heel andere taal dan die van de wetenschap. Daarin gaat het niet om verklaren maar om aanvoelen, om hopen en vertrouwen. Mensen dromen van een betere wereld, van liefde voor iedereen, van een hemel op aarde.
Martin Luther King had een droom, misschien sterker nog een visioen.
In zijn beroemde preek  I HAVE  A DREAM  spreekt hij die uit.
Ik heb een droom dat blank en zwart eens naast elkaar in vrede leven, dat arm en rijk werkelijk samen delen enz. enz.
Een droom waarin ooit eens alles goed zal zijn. Als we met een technisch oog kijken dan zien we niet dat het erg opschiet met die droom van Martin Luther King, want er is nog verschrikkelijk veel ongelijkheid op de wereld en beroven de rijken de armen nog steeds van het kleine beetje dat ze nog hebben. Kijk maar naar de krediet-crisis in Amerika en Europa! Maar toch… Dominee King zag wat anderen niet zagen. Hij voelde het, droomde ervan.
Jesaja is ook zo´n dromer en misschien hebben gelovige mensen allemaal wel iets van een dromer. Jesaja droomt van een wereld waarin alle mensen bij God aan een feestmaal zitten met heerlijk eten en uitgelezen wijnen en God…God droogt alle tranen en vernietigt de dood
Een prachtige droom, een schitterend visioen en de wereld, toen al,
Had het zo nodig. Ook Jezus in het evangelie vertelt zijn visie op een nieuwe wereld, op het koninkrijk der hemelen. Hij vergelijkt het met een bruiloftsfeest, waarop iedereen welkom is. Een prachtig visioen: het rijk van God is dichterbij dan je denkt. Het komt hier op aarde. Het is als een geweldig feest, waarop iedereen welkom is…..prachtig.
Het is een droom een beeld van hoe het kan zijn, maar Jezus geeft meteen ook aan dat het geen sprookje is, niet zomaar een verhaaltje om je wat te troosten. Hij beschrijft ook dat er een weg naar dat feest toe is. Een feest moet voorbereid worden, paden moeten worden gebaand om aan de hemel op aarde ruimte te geven. Om dromen uit te laten komen,moet je hard werken de zeilen bijzetten. Jezus vraagt zijn leerlingen, de mensen van zijn tijd en ook ons mee te werken en mee te doen aan de komst van het rijk van God door je in te zetten, je leven er in dienst van te zetten en de normale verhoudingen om te draaien.
Jezus spreekt over een droom die uit kan komen als we  allemaal meedoen, overnieuw beginnen, allemaal opnieuw en samen delen.
Misschien is de geld-crisis van nu een uitgelezen begin. Na al het graaien
Naar meer en meer van deze en gene is misschien wel de tijd gekomen
Om ook die verhouding om te draaien en werkelijk eerlijk te delen met elkaar, met de armen van de wereld. Ach, ook dat is maar een droom, misschien net zoals brandweerman worden of piloot. Maar aan de andere kant, niet zomaar een droom, want  Jesaja en ook Jezus zeggen allebei: Gods hand rust erop: eens komt het goed. Blijf hopen, bidden, werken….Uiteindelijk is het Gods werk waaraan wij mogen meedoen.


Jesaja, 25, 6-10
Op deze berg richt de HEER van de hemelse machten
voor alle volken een feestmaal aan:
uitgelezen gerechten en belegen wijnen,
een feestmaal rijk aan merg en vet,
met pure, rijpe wijnen.
 Op deze berg vernietigt hij het waas
dat alle volken het zicht beneemt,
de sluier waarmee alle volken omhuld zijn.
 Voor altijd doet hij de dood teniet.
God, de HEER, wist de tranen van elk gezicht,
de smaad van zijn volk neemt hij van de aarde weg
– de HEER heeft gesproken.
 Op die dag zal men zeggen: ‘Hij is onze God!
Hij was onze hoop: hij zou ons redden.
Hij is de HEER, hij was onze hoop.
Juich en wees blij: hij heeft ons gered!’
 De hand van de HEER rust op deze berg,
 

 

Powered by: Dreamsolution
Test Laser123.nl