Printer : Druk deze pagina af op de standaard printer zonder menu en logo, in groter lettertype
logo, foto van de lidwinakerk, toont gebouw en toren logo : Van den Oetelaar Automatisering uit Best

audio stream
niet actief

Lidwina Best - Preek van de Week :: oude nota, nieuwe nota

Sinds 1998 is Pastor Richard Schreurs bezig met het schrijven en publiceren van zijn preken op het Internet. Deze grote inspanning heeft ertoe geleid dat we nu een fantastische hoeveelheid van meer dan 650 preken online kunnen presenteren. U kunt deze preken vanzelfsprekend gebruiken als inspiratie voor uw eigen overwegingen. We stellen het echter erg op prijs als u dan ook uw bronnen wilt vermelden (www.lidwina.nl) zodat meer mensen het prekenarchief hier online komen bezoeken.

oude nota, nieuwe nota

[ vorige | lijstIcon voor printen | volgende ]
 Auteur: Hans vd Laar (vredeszondag)

Afgelopen week : -prinsjesdag- ofwel -hoedjesparade- ; de begroting voor het komende jaar werd door de regering gepresenteerd. Veel nieuws staat er niet in. De economie gaat weer eens wat minder dus moeten we bezuinigen en zal niet iedereen zijn koopkracht kunnen behouden. Onderwijs en de zorg krijgen er wel wat bij, maar daarmee zijn de problemen niet opgelost. Met de hoedenfabrikanten gaat het wel goed, want de kamerleden mogen de kosten daarvan declareren. Die betalen we dus met zijn allen. Prinsen en prinsessen gaan er ook niet echt op achteruit. Onbekend blijft wat ons koningshuis nou precies kost.
Is het nou zoveel dat het niet te tellen is of is het allemaal zo ingewikkeld.
Met hier en daar een procentje meer of minder is de oppositie klaar voor de strijd. Ze zouden het anders doen. Is dat dan echt anders of gaat er in plaats van een procentje bij er een procentje af of omgekeerd. Soms word je door de kat en een andere keer weer door een hond gebeten.

Jesaja de profeet was van de oppositie, maar bij hem ging het niet zomaar om een klein beetje erbij of een klein beetje eraf. Hij roept de mensen op God te zoeken en de andere wegen te verlaten. Ook in de tijd van Jesaja waren er koningen en heerschappijen en we hoeven niet eens te raden wie er steeds het beste afkwamen. Dat waren de machtigen, de rijken, degenen die het dichtst bij het vuur zaten. Jesaja ziet de armen creperen. Hij ziet de zieken buitengesloten worden en hij ziet dat de heersers van het land zich wentelen in rijkdom. Hij draait de verhoudingen totaal om en roept op Gods weg te gaan. Maar let wel: God zegt niet: geef de armen er maar een klein beetje bij. Nee want Gods wegen zijn niet uw wegen en Gods gedachten zijn niet uw gedachten. God zegt: “Mijn wegen gaan Uw wegen te boven”.

Jezus de Messias die door Jesaja aangekondigd wordt, gaat daarop verder. In het evangelie vertelt hij over hoe het dan gaat in Gods rijk en hij vertelt over die landeigenaar die aan elke werker  - of hij nu vroeg of laat begonnen is – evenveel geeft. De arbeiders die het vroegst gekomen zijn worden vreselijk boos en mopperen, maar de landeigenaar
zegt: “ben je jaloers omdat ik goed ben?”

In die laatste zin zit het geloof van Jezus helemaal vervat. In het rijk van God is God een God die goed is voor iedereen en het rijk van God ligt echt niet ver weg in een hemel hier ver boven de aarde. Jezus zegt elke keer dat,  dat rijk van God hier op aarde en hier en nu mag beginnen. Het is zijn miljoenennota niet voor een jaar, niet zomaar voor even, maar voor nu en altijd. God is goed voor iedereen. Hij is geen tovenaar of magiër die te koop is door een bepaald clubje of door veel te bidden. Hij is de God die er altijd is voor iedereen, voor de armen, voor de werkers van het eerste en van het laatste uur. Geen God van het “hier wat bij” en “daar wat af” ;  maar van werkelijk samen delen.
Misschien zegt U wel: “maar dat is toch niet mogelijk vandaag de dag!” Nee, in de ogen van de mensen misschien onmogelijk, maar in de ogen van God moeten de verhoudingen totaal anders worden en is eerlijk delen niet: iedereen een procent erbij, maar betekent dat van de groten en de rijken 50% eraf en bij de kleinen en zwakken er 200% bij. Dat zegt Jezus, is delen, in Gods naam. Dan is er goedheid voor iedereen of je nu van rijke komaf bent, een koningszoon of uitgerangeerde werknemer.
Gods wegen zijn niet onze wegen, Zijn gedachten niet de onze, maar ze zetten wel zoden aan de dijk. Amen

Jesaja, 55, 6-9

Zoek de HEER nu hij zich laat vinden,
roep hem terwijl hij nabij is.
Laat de goddeloze zijn slechte weg verlaten,
laat de onrechtvaardige zijn snode plannen herzien.
Laat hij terugkeren naar de HEER,
die zich over hem zal ontfermen;
laat hij terugkeren naar onze God,
die hem ruimhartig zal vergeven.
Mijn plannen zijn niet jullie plannen,
en jullie wegen zijn niet mijn wegen – spreekt de HEER.
Want zo hoog als de hemel is boven de aarde,
zo ver gaan mijn wegen jullie wegen te boven,
en mijn plannen jullie plannen.

 

Powered by: Dreamsolution
Test Laser123.nl