Printer : Druk deze pagina af op de standaard printer zonder menu en logo, in groter lettertype
logo, foto van de lidwinakerk, toont gebouw en toren logo : Van den Oetelaar Automatisering uit Best

audio stream
niet actief

Lidwina Best - Preek van de Week :: rust

Sinds 1998 is Pastor Richard Schreurs bezig met het schrijven en publiceren van zijn preken op het Internet. Deze grote inspanning heeft ertoe geleid dat we nu een fantastische hoeveelheid van meer dan 650 preken online kunnen presenteren. U kunt deze preken vanzelfsprekend gebruiken als inspiratie voor uw eigen overwegingen. We stellen het echter erg op prijs als u dan ook uw bronnen wilt vermelden (www.lidwina.nl) zodat meer mensen het prekenarchief hier online komen bezoeken.

rust

[ vorige | lijstIcon voor printen | volgende ]
 Auteur: Past. R.J. Schreurs

De tentstokken worden gecontroleerd, even een rondje met de caravan om vast te stellen wat er allemaal kan rondvliegen, over een weekje de bouwvakkers er achteraan en de uittocht is weer compleet. Sommige jongelui gaan ver weg op zoek naar een disco, maar het merendeel van de bevolking gaat op zoek naar rust, want degenen die wat dieper in het maatschappelijk leven zijn ondergedompeld willen wel eens een korte tijd onderuit spartelen. Bedrijvigheid kan je wel eens te veel worden. Een jaar lang werd er gebouwd aan het netwerk van relaties, mensen uit het dorp via een vereniging, kennissen uit de woonwijk, contacten na een receptie of een telefoontje. Het kan gaan duizelen en dan wil je wel eens met rust gelaten worden. Dus zoeken miljoenen mensen een gelegenheid om aan de drukte te ontsnappen, ergens in Nederland of in het buitenland, maar in ieder geval buiten de deur, weg van degenen die elk ogenblik een beroep op je kunnen doen.
Die drukte lijkt vooral iets van onze tijd. Misschien hebben we door de eeuwen heen vooruitgang geboekt in het ontwikkelen van stress en zo meer. Toch is het verlangen naar rust al duizenden jaren oud. Het mag dan waar zijn dat dit verlangen een hele vakantie-industrie heeft doen ontstaan, die aanpak is nog maar dunnetjes vergeleken bij die manier kluizenaars van vroeger het deden. Die trokken zich terug in onherbergzame streken, ergens op een nauwelijks bereikbare bergtop of een onvindbare plek in de woestijn en het leek hun goed te bevallen want ze bleven daar voor de rest van hun leven. Het waren destijds slechts enkelen voor wie deze levensweg open stond. Vakantie toont veel gelijkenis ermee. Het is weliswaar een massagebeuren, maar ook van zeer beperkte duur. Met een week of drie is dit feest voor de meesten alweer voorbij.    
Uitgerekend vandaag lezen we in het evangelie dat Jezus zegt: “Komt tot mij en je zult rust vinden”. Het had de slogan kunnen zijn voor een nieuwe website voor goedkope vakanties(punt nl). Heel zijn leer en leven is een handleiding daarvoor. Van zijn toehoorders lezen we nog wel eens dat ze zich haastten bijvoorbeeld naar de overkant van het meer om Jezus te ontmoeten. Hijzelf haastte zich nooit. Jezus stuurt ons voor die rust niet eens de deur uit. “Leer van mij zachtmoedigheid en eenvoud en je vindt rust”. Zachtmoedig is degene die de ander vriendelijk tegemoet treedt, zonder enige vorm van jaloezie of na-ijver, zonder vooroordelen, met begrip en belangstelling. Zachtmoedig is degene die de eigen beperkingen kent en de ander met alle beperkingen weet te waarderen. Eenvoud die rust geeft is ook zoiets. Eenvoud staat eigenlijk tegenover veelvoud en het is juist de veelheid van relaties, verlangens, bezittingen en dergelijke, die ons de rust ontneemt. Het is niet bij te houden wat we allemaal moeten kopen, niet omdat we het nodig hebben maar omdat het in de aanbieding is, een winstpakker en vlug een beetje want op is op. “Vlug, vlug”, is vreemd aan een christelijke levenswijze.  De  broodnodige en algemeen verlangde rust hoeven we dus eigenlijk helemaal niet elders te zoeken, maar het is wel een programma voor meer dan drie weken. Geen zwaar programma: “Mijn juk is zacht en mijn last is licht” en voor wie dit ook belangrijk vindt: het is ook nog eens heel goedkoop!

Matheus 11,25-30
In die tijd nam Jezus het woord:
`Ik dank U, Vader, Heer van hemel en aarde,
omdat U dit verborgen hebt voor wijzen en verstandigen
en het onthuld hebt aan eenvoudigen. Ja, Vader, zo hebt U het goed gevonden.
Alles is Mij door mijn Vader in handen gegeven. Niemand kent de Zoon behalve de Vader, en niemand kent de Vader behalve de Zoon,
en ieder aan wie de Zoon Hem heeft willen onthullen. Kom allen naar Mij toe die afgemat en belast zijn, en Ik zal u rust geven.
Neem mijn juk op en kom bij Mij in de leer,
omdat Ik zachtmoedig ben en eenvoudig van hart, en u zult rust vinden voor uw ziel.
Want mijn juk is zacht en mijn last is licht.

 

Powered by: Dreamsolution
Test Laser123.nl