Printer : Druk deze pagina af op de standaard printer zonder menu en logo, in groter lettertype
logo, foto van de lidwinakerk, toont gebouw en toren logo : Van den Oetelaar Automatisering uit Best

audio stream
niet actief

Lidwina Best - Preek van de Week :: niet te koop

Sinds 1998 is Pastor Richard Schreurs bezig met het schrijven en publiceren van zijn preken op het Internet. Deze grote inspanning heeft ertoe geleid dat we nu een fantastische hoeveelheid van meer dan 650 preken online kunnen presenteren. U kunt deze preken vanzelfsprekend gebruiken als inspiratie voor uw eigen overwegingen. We stellen het echter erg op prijs als u dan ook uw bronnen wilt vermelden (www.lidwina.nl) zodat meer mensen het prekenarchief hier online komen bezoeken.

niet te koop

[ vorige | lijstIcon voor printen | volgende ]
 Auteur: Hans vd Laar (Allerheiligen 2007)

Met geld kun je alles kopen. Een mooi huis midden in de bossen met een zwembad en een sauna een biljartkamer en een bar, met een mini bioscoop en noem maar op. Als je maar genoeg geld hebt, dan is de keuze enorm.
Met geld kun je alles kopen. Prachtige vakanties naar verre stranden. Nieuwe bestemmingen in het Midden Oosten, die zomaar ontstaan midden in de woestijn. De luxe druipt ervan af. Maar het is alleen voor je weggelegd als je heel veel geld hebt en een goudkleurige credtitcard.
Met geld kun je alles kopen. Je kunt naar elke film en elke première. Je kunt filmsterren ontmoeten en met ze praten nog wel. Voor elk duur galafeest word je uitgenodigd en met je nieuwe jurk mag je er de show stelen. Om van te dromen
Met geld kun je alles kopen of niet…
Nee niet de glimlach van je kind, die blij is dat je weer thuis bent. Niet de lieve aai van je kleinkind, die blij is dat oma weer beter is. Niet de prachtige herfstkleuren in het bos. Zelfs niet de novemberstromen die wel weer voor de deur zullen staan en die ervoor zorgen dat je het binnen in huis gezellig maakt. Niet het bezoek van die aardige buurman, die voor je de heg knipt en de voortuin bijhoudt. Nee dat alles is niet te koop.
Vandaag vieren we Allerheiligen. Eigenlijk pas op 1 november maar we hebben het naar het weekend getrokken om meer mensen erbij te betrekken dan dat dit op een doordeweekse dag kan. Het is niet alleen het feest van de H. Antonius, de H. Lidwina of de H. Odulphus. Namen aan onze kerken in Best verbonden omdat ze toch iets heel bijzonders hebben gedaan. Het is een feest voor alle mensen die in God willen geloven die hun vertrouwen op Hem willen stellen en zelf ook willen leven in zijn naam door goed te zijn voor mensen, te delen met elkaar
En zorg te dragen voor kwetsbare mensen.
Het is aller Heligen en het gaat over ons allemaal. Mensen die niet proberen God te kopen, want zegt de schrijver van de eerste lezing: Hij aanvaardt het niet. Hij is niet partijdig ten nadele van de arme en hij luistert met extra aandacht naar het gebed van de weduwe of het weeskind. God is ook niet te koop. Je kunt niet tot Hem bidden  en dan  zeker weten dat Hij je helpt. Je gebeden zijn dan ook niet nodig voor Hem, maar om jezelf steeds weer opnieuw op het goede spoor te houden. Het gebed van de Farizeeër in het evangelie is dan ook een gebed waar Jezus van gruwt. Jezelf voor laten staan op je afkomst, op je vasten op je gebed en op wie en wat je bent. Jezus keert de verhoudingen om en zegt dat wie zich verheft zal vernederd worden en wie zich vernedert zal verheven worden. Dat is waar het bij het feest van Allerheiligen ook om gaat. Wil je in het spoor van Jezus horen bij de mensen, die de wereld heilig of heel willen maken of ga je alleen in het spoor door van alles wat te koop is, een goede naam, een dikke positie en alles wat met geld te koop is. God is niet te koop. Zijn glimlach zie je in de ogen van een kind, dat je zorg nodig heeft. Zijn gezicht zie je in de mens naast je. Zijn hart opent zich als mensen hun hart openen voor elkaar. Onze viering van Allerheiligen mag ons er steeds meer toe aanzetten en stimuleren.

Lucas, 18, 9-14
Met het oog op sommigen die zichzelf rechtvaardig vinden en anderen minachten, vertelde hij de volgende gelijkenis.  ‘Twee mensen gingen naar de tempel om te bidden, de een was een Farizeeër en de ander een tollenaar.  De Farizeeër stond daar rechtop en bad bij zichzelf: “God, ik dank u dat ik niet ben als de andere mensen, die roofzuchtig of onrechtvaardig of overspelig zijn, en dat ik ook niet ben als die tollenaar.  Ik vast tweemaal per week en draag een tiende van al mijn inkomsten af.”  De tollenaar echter bleef op een afstand staan en durfde niet eens zijn blik naar de hemel te richten. In plaats daarvan sloeg hij zich op de borst en zei: “God, wees mij zondaar genadig.”  Ik zeg jullie, hij ging naar huis als iemand die rechtvaardig is in de ogen van God, maar die ander niet. Want wie zichzelf verhoogt zal vernederd worden, maar wie zichzelf vernedert zal verhoogd worden.

 

Powered by: Dreamsolution
Test Laser123.nl