Printer : Druk deze pagina af op de standaard printer zonder menu en logo, in groter lettertype
logo, foto van de lidwinakerk, toont gebouw en toren logo : Van den Oetelaar Automatisering uit Best

audio stream
niet actief

Lidwina Best - Preek van de Week :: kano varen

Sinds 1998 is Pastor Richard Schreurs bezig met het schrijven en publiceren van zijn preken op het Internet. Deze grote inspanning heeft ertoe geleid dat we nu een fantastische hoeveelheid van meer dan 650 preken online kunnen presenteren. U kunt deze preken vanzelfsprekend gebruiken als inspiratie voor uw eigen overwegingen. We stellen het echter erg op prijs als u dan ook uw bronnen wilt vermelden (www.lidwina.nl) zodat meer mensen het prekenarchief hier online komen bezoeken.

kano varen

[ vorige | lijstIcon voor printen | volgende ]
 Auteur: Past. R.J. Schreurs (9 sept 2007)

Sommige dingen die we vandaag gewoon vinden werden vroeger als vreemd of ongepast ervaren, maar ook omgekeerd: sommige oude gewoontes worden nu als raar beschouwd. Wij zijn trend- en modegevoelig. Als je op een koopzondag door de stad loopt en je draagt geen spijkerbroek dan loop je bijna voor gek, terwijl die stof vroeger alleen voor tenten werd gebruikt. Heb je nog geen eigen gezin met de zorgen die daar bij horen dan dien je regelmatig een openluchtconcert te bezoeken en je handen in de lucht te zwaaien op het ritme dat vanaf een podium met geweld over het publiek wordt geblazen. Dertigers, vijftigers en ouder hebben ook zo hun eigen mode en trend en er  zijn maar weinig mensen die daar aan weten te ontsnappen. Men zegt wel eens dat wij mensen van deze tijd "individualisten" zijn, die hun leven heel persoonlijk invullen.
Dat is in elk geval aan de buitenkant niet te zien en dat geeft minstens een vermoeden van de binnenkant. We varen met de stroom mee en die stroom wordt extra gedirigeerd door de overheid en de media. Sommige mensen weten daar aan te ontsnappen. U zit hier in een kerk. Weet wel: dat is niet de trend. Misschien doet u nog onbetaald werk, vrijwilligers werk. Gelukkig bent u niet alleen, maar het is niet de trend. In de  grote stroom moet u werken en geld verdienen, van alles kopen, consumeren dus, op vakantie gaan, uw gezondheid koesteren, uw leven "pimpen", hetgeen betekent "versieren of opleuken". In elk geval niet nadenken over uw oorsprong en bestemming, de diepere zin van wat u doet of overkomt en nog minder over wat anderen overkomt.
Al weer is het zo dat vanuit het evangelie ons vandaag zachtjes, maar met aandrang wordt aangeraden het anders te doen. Ook in Jezus'  tijd werd de grote massa meegezogen in de stroom van wat iedereen deed en dat werd toen bepaald door ouders en familie, door wetjes die ze in de wet van Mozes meenden te lezen en door farizeen die daar nog een flinke schep bovenop deden. "Hou daar nu maar eens mee op", zegt Jezus. Je mag zelfs haten wat je door de trend door de strot wordt geduwd. Dat bedoelde Hij te zeggen met: "Wie zijn vader en moeder en familie niet haat kan mij niet volgen. Eer uw vader en moeder bleef recht overeind staan, maar wat toen gewoon werd geacht, wat iedereen deed: de zwakken, zieken, bejaarden enzovoorts links laten liggen en zelfs uitstoten, dat moest maar eens afgelopen zijn.
Leer de techniek van het kano varen, zo wil ik hierbij zeggen. Wat de meesten doen is zich met zo'n bestuurbare badkuip naar beneden laten spoelen, met de stroom mee proberen overeind te blijven. Maar je kunt met zo'n ding ook tegen de stroom in varen. Daarvoor moet je een paar dingen weten die ook in het leven van pas komen: Je moet precies recht tegen de stroom in varen. Doe je dat niet dan wordt je tegen de kant gezwieperd. Dus niet een klein beetje schuin. Dat wil Jezus ook zeggen: Als je voor zijn levensweg kiest, dus kiest voor God en medemens dan ga je tegen de stroom in. Blijf scherp in die richting anders gaat het fout. Verder moet je geen moment ophouden met peddelen en flink kracht zetten. Als je even stopt ga je meteen achteruit en raak je uit de koers. Het is echt verleidelijk om op te geven, want je komt voortdurend mensen tegen die met veel lawaai langs je heen spoelen. Moet je hiervoor een geweldige krachtpatser zijn? Helemaal niet; kwestie van bij de les blijven en een beetje techniek, maar je kunt zo komen waar geen ander kan komen en je blijft helemaal de baas over je koers en je doel. Dat is kicken .
Het evangelie van vandaag, dat op het eerste gezicht zo onbegrijpelijk lijkt als Jezus oproept tot haat tegen vader en moeder enzovoort, dat is volkomen begrijpelijk en duidelijk. Wie kiest voor de levensweg van Jezus Christus, voor God en medemens, die kiest voor stroomopwaarts. Goed richting houden en door blijven gaan.
Zo wordt het een behouden vaart.

Lucas 14,25-33
Grote drommen mensen trokken met Jezus mee. Hij richtte zich tot hen en zei:`Wie naar Mij toe komt, moet zijn vader en moeder, zijn vrouw en kinderen, zijn broers en zusters, ja, zelfs zijn eigen leven verfoeien; anders kan hij geen leerling van Mij zijn. Hij moet zijn kruis dragen en Mij volgen; anders kan hij geen leerling van Mij zijn. Als een van u een toren wil bouwen, gaat hij er toch eerst eens voor zitten om de kosten te begroten,om te zien of hij het werk kan voltooien. Want anders, als hij wel het fundament legt maar de bouw niet kan afmaken, zal iedereen die het ziet hem uitlachen en zeggen: "Hij begon te bouwen, maar afmaken kon hij het niet."
Of als een koning ten oorlog trekt tegen een andere koning, dan gaat hij er toch eerst eens voor zitten om te beraadslagen of hij sterk genoeg is om met tienduizend man op te trekken tegen de ander, die met twintigduizend man op hem afkomt. Als dat niet zo is stuurt hij, terwijl de ander nog ver weg is, een gezantschap naar hem toe om naar de vredesvoorwaarden te vragen. Zo moet ieder van u afstand doen van alles wat hij bezit; anders kan hij geen leerling van Mij zijn.

 

Powered by: Dreamsolution
Test Laser123.nl