Printer : Druk deze pagina af op de standaard printer zonder menu en logo, in groter lettertype
logo, foto van de lidwinakerk, toont gebouw en toren logo : Van den Oetelaar Automatisering uit Best

audio stream
niet actief

Lidwina Best - Preek van de Week :: bezoek

Sinds 1998 is Pastor Richard Schreurs bezig met het schrijven en publiceren van zijn preken op het Internet. Deze grote inspanning heeft ertoe geleid dat we nu een fantastische hoeveelheid van meer dan 650 preken online kunnen presenteren. U kunt deze preken vanzelfsprekend gebruiken als inspiratie voor uw eigen overwegingen. We stellen het echter erg op prijs als u dan ook uw bronnen wilt vermelden (www.lidwina.nl) zodat meer mensen het prekenarchief hier online komen bezoeken.

bezoek

[ vorige | lijstIcon voor printen | volgende ]
 Auteur: Past. R.J. Schreurs (16e zondag, 4e vakantiezondag!)

Bezoek ontvangen kan heel fijn maar ook heel onaangenaam zijn. In ons land is het niet meer zo gebruikelijk om zo maar even bij iemand binnen te lopen. Als zich onverwacht een gast aandient, kan het zijn dat die heel ongelegen komt. Het kan zijn dat de kleuters net in bad zitten en alle aandacht eisen. Een ander staat gepakt en gezakt klaar om op vakantie te gaan. Er kan zelfs net een onaangename woordenwisseling hebben plaats gevonden. Misschien zit de gastheer of gastvrouw net met een knallende hoofdpijn. Een goede gast merkt dat, verontschuldigt zich en gaat verder. Bijna iedereen heeft wel eens zo’n ervaring met een onverwachte gast. Je wordt wat voorzichtig met je enthousiasme voor onverwachte gasten. Ze doorbreken misschien je plan om eens even rustig de krant te lezen of voor de TV een dutje te doen. De een schakelt bij onverwacht bezoek wat gemakkelijker om dan de ander.

Maar het kan ook heel plezierig zijn om een gast te mogen ontvangen, verwacht of onverwacht. De sleur van alledag wordt eens even doorbroken. Het kan interessant zijn wat die ander sinds de laatste ontmoeting is overkomen. Al luisterend verplaats je je in zijn of haar woonplek, het gezin, de leefwereld. Alles gaat goed, maar . . . en dan krijg je het verhaal van lief en leed en hoe het toch weer goed is gekomen en zo worden ideeën om probleempjes op te lossen uitgewisseld. Terwijl de ander verteld gaan je gedachten naar de eigen soms identieke ervaringen, die je dan ook eens kwijt kunt. Zo komen mensen dichter bij elkaar.

Er kan ook wel eens iets fout gaan bij zo’n bezoek. De gastheer vraagt: Wil je iets drinken? Je denkt: “Och die zit alleen, moet alles zelf doen”. “Blijf maar eens rustig zitten.” Bij je vertrek blijkt de heleboel al feestelijk klaar te hebben gestaan. Maar veel vervelender is het als een van de twee of drie voortdurend alleen aan het woord is. Zegt een ander iets, dan wordt er alleen gewacht tot die even stopt – van luisteren geen sprake- en het geratel gaat verder.

De situatie uit het evangelie van vandaag kennen we van ons eigen thuis. Er wordt van alles voor de dag gehaald. Het machinepark in de keuken werkt hoorbaar op volle toeren en intussen wordt er meer dan overvloedig de tijd gegeven om het interieur te bezichtigen, want voorlopig zit ja daar alleen. Stel u voor dat de  gastheer en gastvrouw allebei tegelijk naar de keuken verdwijnen, met de beste bedoelingen, maar daar zit je. Zo had Martha in het evangelie van vandaag het graag gehad. De gebeurtenis staat midden in het leven van vandaag. De materiele wensen van gasten zijn bijzonder klein, want daar komt niemand voor, maar respect en geduld en bereidheid tot luisteren en inleven daar komt iedere gast voor. Wat Jezus tegen Martha zegt geldt voor ons allemaal. Ze geven een handleiding voor ons omgaan met medemensen, gezonde mensen, familie en vrienden en vooral in ons omgaan met zieken, minder mobiele mensen, thuis of op straat. Kort en eenvoudig: “Wie luistert, heeft het beste deel verkozen”.

Lucas 10,38-42
Op hun reis ging Jezus een dorp in. Een vrouw, Marta genaamd, ontving Hem.
Zij had een zuster die Maria heette. Die kwam aan de voeten van de Heer zitten en luisterde naar zijn woorden. Marta had het heel druk met bedienen. Ze ging naar Jezus toe en vroeg: 'Heer, laat het U koud dat mijn zuster mij alleen laat bedienen? Zeg haar dat ze mij komt helpen.' De Heer gaf haar ten antwoord: 'Marta, Marta, je maakt je bezorgd en druk over van alles, maar slechts een ding is nodig.
Maria heeft het beste deel gekozen en dat zal haar niet worden ontnomen.'

 

Powered by: Dreamsolution
Test Laser123.nl