Printer : Druk deze pagina af op de standaard printer zonder menu en logo, in groter lettertype
logo, foto van de lidwinakerk, toont gebouw en toren logo : Van den Oetelaar Automatisering uit Best

audio stream
niet actief

Lidwina Best - Preek van de Week :: Allerheiligen

Sinds 1998 is Pastor Richard Schreurs bezig met het schrijven en publiceren van zijn preken op het Internet. Deze grote inspanning heeft ertoe geleid dat we nu een fantastische hoeveelheid van meer dan 650 preken online kunnen presenteren. U kunt deze preken vanzelfsprekend gebruiken als inspiratie voor uw eigen overwegingen. We stellen het echter erg op prijs als u dan ook uw bronnen wilt vermelden (www.lidwina.nl) zodat meer mensen het prekenarchief hier online komen bezoeken.

Allerheiligen

[ vorige | lijstIcon voor printen | volgende ]
 Auteur: Past. R.J. Schreurs

In de lichtstad Eindhoven, hier heel dichtbij, staat een grote fabriek, die jaren geleden begon met het fabriceren van gloeilampen. Was er eerst nog het licht van een kaars, die het wat lichter maakte als de herfst inviel en de bladeren van de bomen waaiden, sinds de uitvinding van die gloeilamp scheen er licht in lente zomer herfst en winter.
Er kwamen meer soorten licht: TL en neon, ultraviolet en nog veel meer. En overal kwam ook licht: lantaarnpalen met veel licht. Er kwam zelfs zoveel licht dat er weer bespaard moest worden: energie besparend licht. Nu is licht zo gewoon, dat zelfs de lichtjesroute in Eindhoven al niet meer zo bijzonder is en als het ergens nog donker is, dan kun je er maar beter niet komen.
Zo schijnt er licht: heel veel licht!
Gelukkig kunnen ook mensen hun licht laten schijnen. Ze kunnen het leven van anderen letterlijk en figuurlijk lichter maken. Door de eeuwen heen zijn er gelukkig heel veel mensen geweest in alle soorten en maten van alle gezindten en van alle landen, die het opnamen voor hun medemensen, voor de kwetsbaren in de wereld, voor de armen, de zieken, voor vluchtelingen voor alle mensen die op wat voor manier een nieuw licht in hun leven nodig hadden. Ook in onze kerk zijn er veel van die mensen geweest en gelukkig zijn ze er nog. We mogen beginnen met Jezus, die met de woorden van het evangelie van vandaag alle kwetsbaren in de samenleving zalig prijst. Waarom Jezus dat doet,is meer dan duidelijk: omdat al die kwetsbare mensen nog leefden in het donker. Het was helemaal niet zalig voor hen om te leven. In Jezus geest zijn er veel mensen, talloze mensen geweest, die hem dat nagezegd en nagedaan hebben. Sommigen van hen hebben een eretitel gekregen in onze kerk, omdat ze op een heel bijzondere manier het licht van Christus hebben laten schijnen in de wereld. Dat het er eigenlijk ontelbaar veel zijn, heeft onze vorige paus laten zien door tijdens zijn pontificaat meer dan 1500 mensen heilig en zalig te verklaren.
Vandaag is het Allerheiligen. Een dag om ons aan het denken te zetten hoe wij in ons eigen leven het licht van Christus kan laten schijnen voor mensen om ons heen. Hoe we de boodschap van Jezus van licht en liefde voor mensen gestalte kunnen geven in het leven van alle dag.
Horen we bij die groep van mensen die licht laten schijnen voor hun omgeving? Is er nog wat bij te sturen in ons leven om voor onze kinderen, onze ouders, onze partner, onze buren, onze geloofsgemeenschap, onze vereniging en noem maar op, een lichtje te zijn. Met de uitvinding van de gloeilamp begon het pas licht te worden.
Ook met onszelf begint het pas. We mogen Gods Licht laten schijnen
om ons heen.

 

Powered by: Dreamsolution
Test Laser123.nl