Printer : Druk deze pagina af op de standaard printer zonder menu en logo, in groter lettertype
logo, foto van de lidwinakerk, toont gebouw en toren logo : Van den Oetelaar Automatisering uit Best

audio stream
niet actief

Lidwina Best - Preek van de Week :: Verleiding

Sinds 1998 is Pastor Richard Schreurs bezig met het schrijven en publiceren van zijn preken op het Internet. Deze grote inspanning heeft ertoe geleid dat we nu een fantastische hoeveelheid van meer dan 650 preken online kunnen presenteren. U kunt deze preken vanzelfsprekend gebruiken als inspiratie voor uw eigen overwegingen. We stellen het echter erg op prijs als u dan ook uw bronnen wilt vermelden (www.lidwina.nl) zodat meer mensen het prekenarchief hier online komen bezoeken.

Verleiding

[ vorige | lijstIcon voor printen | volgende ]
 Auteur: Past. Hans van de Laar (22ste zondag jaar A)

Een spannend onderwerp vandaag: verleiding, of met de woorden van het Onze Vader ... bekoring. Leid ons niet in bekoring.

Natuurlijk is er van alles, wat een mens kan bekoren. Mooie vrouwen…of voor de liefhebbers, mooie mannen natuurlijk. Je ziet ze staan op tijdschriften of hangen in bushokjes of zomaar op de middenberm van de autoweg. Dan moet je je ogen vooral op de weg houden. Soms valt dat nog niet mee.

Nog meer bekoorlijks ligt op de loer via levensgrote advertenties in de kranten of op televisie. Wat er allemaal te koop is ... ? Prachtige aanbiedingen, nieuwe uitvindingen. Ik hoorde, dat er niet zo ver weg zelfs een verzorgingshuis geopend is, waar -op de kamers- een zelfdenkend systeem is aangelegd wat betreft elektriciteit en dergelijke. Als de oudere de kamer verlaat, gaan automatisch alle lampen uit. Zoiets verleidelijks wil je thuis natuurlijk ook. Jammer dat dan in dat geweldige moderne  appartement ook de wekker en de koelkast  het niet meer doen. Daar had de architect niet aan gedacht, maar met zo'n verleidelijk aanbod spaar je wel energie.

Misschien nog verleidelijker is het om je af te sluiten van alles wat er aan negatiefs op je afkomst. De oorlogen en al het geweld op de buis. Al die actiegroepen die je vragen om steun voor de natuur voor de gehandicapten, voor de derde wereld. Heel verleidelijk om je deur te sluiten en niet te geven, net te doen of het allemaal niet bestaat. Met de luiken en de ramen dicht alleen zien wat je wilt zien, alleen horen wat je wilt horen en alleen doen wat gemakkelijk is om te doen.

We worden ook verleid aan alle kanten om aan jezelf te denken, aan jezelf toe te komen, want –zo wordt er gezegd- je moet jezelf ontplooien en je bent het toch waard. Dus verleiden allerlei cursussen ons om aan onszelf te werken.

Zo zit het leven vol verleiding, vol bekoring en is het best heel moeilijk om niet in bekoring geleid te worden.

Aan de andere kant kan ook de boodschap van Christus, het woord van God ons mensen verleiden. Daar heeft Jeremia het over in de eerste lezing. Hij heeft het over Gods woord,  over eerlijkheid, rechtvaardigheid en over het recht van de zwakke . Dat woord van God raakt Jeremia tot in het diepste van zijn ziel. Hij zegt dan ook: "Uw Woord heeft mij verleid". Maar Jeremia spreekt ook over de mensen om hem heen, die hem verleiden er niet naar te luisteren. Ze drijven de spot met hem, maken 't hem moeilijk.

Toen al ... "doe toch niet zo moeilijk. Wat moet je toch met die kerk? Je bent toch geen dromer. Het is toch allemaal een druppel op een gloeiende plaat".
 
Ook Jeremia raakt in de verleiding om het woord van God af te zweren.

Aan de ene kant Gods woord en aan de andere kant de hele samenleving die 'm bespot om Zijn God.

Ook toen al was het niet in de mode om oprecht te proberen om te geloven. Maar in Jeremia blijft het gevecht duren en in de lezing zegt hij: "Ik kan het niet. Ik kan niet aan Uw boodschap voorbijgaan".

Het zal U misschien net zoals Jeremia, net zoals zo veel mensen ook overkomen: de bekoring om je geloof maar wat te laten sloffen. Het is toch veel gemakkelijker om met de grote massa er niets meer aan te doen, maar aan de andere kant ….als je Gods woord weer hoort  hier… van Jeremia of in jezelf, of als U hier weer zit en ziet dat het best druk is en dat er sfeer is en je samen zingt en als je ziet dat er zoveel gebeurt in de parochie, dat veel mensen al weer bezig zijn met de voorbereidingen op het vormsel, met de voedselbank, met de kersttocht en de kerstsamenzang zelfs al, met het nieuwe parochieblad  en noem maar op, dan blijft ook de verleiding van Gods woord, van ons geloof.

Jezus zegt daar ook iets van in het evangelie: "Als je mij wilt volgen, moet je met jezelf breken en je kruis opnemen". Ook Jezus weet net als Jeremia dat het moeilijk is, dat het leven vol verleidingen zit, dat je telkens naar de andere kant wordt opgetrokken.

Het leven zit vol bekoring. Aan alle kanten word je verleid. Mooi zou het zijn als de boodschap van God zelf ons blijvend zou kunnen raken en we het goede blijven doen en blijven geloven en durven uitdragen. Dat is een grote opdracht zo aan het begin van het nieuwe schooljaar en het parochiële werkjaar. Maar we staan er niet alleen voor. We mogen elkaar helpen en moed is spreken en altijd opnieuw verleid worden door Gods stem zelf. Amen.

Klacht van Jeremia
‘HEER, u hebt mij verleid, en ik ben bezweken,  u was te sterk voor mij en hebt mij in uw greep gekregen.
Dag in dag uit lachen ze om mij, iedereen bespot mij. Telkens als ik spreek, moet ik schreeuwen: “Ik word mishandeld, onderdrukt!” Want de woorden van de HEER brengen mij  dag in dag uit schande en vernedering.
Als ik denk: Ik wil hem niet meer noemen,  niet meer spreken in zijn naam, dan laait er in mijn hart een vuur op,  dan brandt het in mijn gebeente. Ik doe moeite om het in bedwang te houden, maar ik kan het niet.

 

 

Powered by: Dreamsolution
Test Laser123.nl