Printer : Druk deze pagina af op de standaard printer zonder menu en logo, in groter lettertype
logo, foto van de lidwinakerk, toont gebouw en toren logo : Van den Oetelaar Automatisering uit Best

audio stream
niet actief

Lidwina Best - Preek van de Week :: Ziek, niet zielig

Sinds 1998 is Pastor Richard Schreurs bezig met het schrijven en publiceren van zijn preken op het Internet. Deze grote inspanning heeft ertoe geleid dat we nu een fantastische hoeveelheid van meer dan 650 preken online kunnen presenteren. U kunt deze preken vanzelfsprekend gebruiken als inspiratie voor uw eigen overwegingen. We stellen het echter erg op prijs als u dan ook uw bronnen wilt vermelden (www.lidwina.nl) zodat meer mensen het prekenarchief hier online komen bezoeken.

Ziek, niet zielig

[ vorige | lijstIcon voor printen | volgende ]
 Auteur: Past. R. Schreurs

zondag 21 september(nationale ziekendag)

Ziek, niet zielig.

Misschien hebt u nog nooit de binnenkant van een ziekenhuis gezien. Toch de moeite waard daar eens een kijkje te nemen. Dat is nuttig voor het geval u daar later voor u zelf zou moeten zijn, er is daar altijd wel iemand uit de familiekring of een kennis die het leuk vindt iemand op bezoek te krijgen die geen infuus komt aanbrengen,maar gewoon voor de belangstelling. In elk geval zal het u verbazen hoeveel mensen er iets mankeren en dat zijn er heel veel meer dan de honderden die daar wat langer of korter zijn opgenomen. Thuis gekomen kijk je dan anders tegen de mensen aan. Tevoren leken ze allemaal gezond, maar dan vraag je je wel eens wie er nu eigenlijk niets mankeert. Kortom, de aanblik van mensen die een beetje of erg ziek zijn behoort evenzeer tot het alledaagse leven als de aanblik van gezonde mensen.

Wie zo gezond is als een vis die zwemt lustig door het leven, die moet geld verdienen, die moet aan de carrière en de status werken, de blik op oneindig, want de toekomst is mooi maar ver. Maar de afstand tussen ziek en gezond is maar één millimeter, een seconde soms en het zou dus verstandig zijn daar even rekening mee te houden, want het leven hoeft helemaal niet in te storten als het mis gaat met de gezondheid. Dat is het wat opvalt in een ziekenhuis en daarbuiten: je treft er echt niet een poel van radeloze, verdrietige en zielige mensen al zijn ze soms nog zo ziek.Mensen in de eigen vriendenkring kun je zien veranderen als ze na jaren van goede gezondheid te horen krijgen dat ze kanker hebben, een hartkwaal of een niet te herstellen gebrek. Opeens verandert het uitzicht, de blik op oneindig wordt de blik op hier en nu. De patiënt staat voor de opgave met de kwaal verder te leven, zolang dat gegeven is. Er zijn heel wat patiënten die bewondering afdwingen door het gemak waarmee ze over de dood spreken, ziek maar niet zielig, vol vertrouwen, vol gelovig vertrouwen ook. Gehandicapten maken soms zelfs grappen over hun mankement en weten van de betrekkelijkheid van veel dingen waarover de gezonden zich druk maken.

Deze nationale ziekendag vraagt niet alleen aandacht voor de zieke medemens, maar vooral ook voor wat er kan gebeuren als je er aandacht aan geeft. Geef hem of haar in dat bed of de stoel maar eens een hand want dan kan het goed gebeuren dat er meteen iets overstroomt van wijsheid, van verdraagzaamheid, geduld en van de zeldzame houding van dankbaarheid van de zieke naar de gezonde.

Het is allemaal zo dichtbij, ze zijn zo dichtbij. In de natuur vinden we het heel gewoon. Over een paar dagen begint de herfst. De bladeren van de bomen worden ziek en verkleuren. Maar voor wie het zien wil zijn ze dan vaak nog veel mooier dan in de lente. Voor wie het zien wil is het dikwijls ook zo met mensen. De natuur geeft te denken over de levenscyclus die de Schepper heeft ingebouwd in de natuur. Herfstbladeren hebben dezelfde boodschap als de oude en de zieke medemens. Ze kunnen ons enkel al door hun aanwezigheid vertellen van wat werkelijk belangrijk is in het leven. Wij hebben de zieke nodig en zij ons, ook dat is door de Schepper zo geregeld, goddank.

 

Powered by: Dreamsolution
Test Laser123.nl