Printer : Druk deze pagina af op de standaard printer zonder menu en logo, in groter lettertype
logo, foto van de lidwinakerk, toont gebouw en toren logo : Van den Oetelaar Automatisering uit Best

audio stream
niet actief

Lidwina Best - Preek van de Week :: Pasen 2003, Bevrijding

Sinds 1998 is Pastor Richard Schreurs bezig met het schrijven en publiceren van zijn preken op het Internet. Deze grote inspanning heeft ertoe geleid dat we nu een fantastische hoeveelheid van meer dan 650 preken online kunnen presenteren. U kunt deze preken vanzelfsprekend gebruiken als inspiratie voor uw eigen overwegingen. We stellen het echter erg op prijs als u dan ook uw bronnen wilt vermelden (www.lidwina.nl) zodat meer mensen het prekenarchief hier online komen bezoeken.

Pasen 2003, Bevrijding

[ vorige | lijstIcon voor printen | volgende ]
 Auteur: Past. R. Schreurs

Pasen 2003

Bevrijding

Mensen die vechten voor vrijheid steken twee vingers omhoog als een V, de V van Victorie.

Vorige week was er een man in Bagdad die maakt het V teken. Hij was 10 jaar angstig binnenshuis gebleven. Hij kwam naar buiten toen het beeld van de gevreesde dictator omver was gehaald. Hij was bevrijd van zijn angsten.

Het gevoel van bevrijding kun je ook beleven als je plotseling wordt gewaardeerd. Stel je voor je bent voortdurend gepest op school, stel je voor je loopt kreupel of hebt een ander handicap en bij een examen, bij sollicitatie of bij een wedstrijd kom je plotseling als de beste naar voren.

Laatst hoor ik van een jongen die homo is en nog wel eens denkt dat anderen hem ontlopen, dat hij een wedstrijd had gewonnen om een poster te maken voor Amnesty International. Hij zei: Ik voel me opeens bevrijd van “ík weet niet wat”. Intussen weten u en ik dat Jezus zijn tijdgenoten wilde bevrijden van allerlei dwangmatigheden:

Als je arm bent mag je niet meer denken dat je minder bent
Als je geen scholing hebt gehad ben je niet de mindere
Als je de regels niet kunt volgen ben je niet de mindere.

Als Mensen dat van Jezus hebben gehoord, zouden ze ook het V teken kunnen maken met hun vingers. Ze zijn vrij van de terneerdrukkende gedachte dat ze minder zouden zijn.

Als dan Jezus de promotor van die vrijheid komt te sterven, krijgt de vreugde even een dreun, maar met Pasen dringt het besef door: de verworven vrijheid gaat nooit meer verloren. Jezus blijft bij ons : hij blijft ons vrij houden van strikte wetten die we zouden moeten volgen, vrij van indelingen in klassen. Zo wordt Jezus onder mensen over de vergankelijkheid heen gedragen en de verrijzenisverhalen vertellen dat God daarbij niet achterblijft. Hij laat de promotor van zijn vrijheid nooit meer vallen zelfs waar mensen Hem vergeten.

Letterlijke teksten zijn niet meer belangrijk, strikte scheiding van mensen is uit den boze, geen ongelijke rechten voor mannen en vrouwen, geen verschil tussen homo’s en hetero’s, tussen kinderen en volwassenen. Vrij van al dit alles krijgen we allen de kans om goede mensen te zijn.

Dat we die vrijheid nog steeds hebben, dat vieren we met Pasen. Wij mogen twee vingers in de lucht steken en een V maken als teken voor Victorie en vrijheid, Gefeliciteerd. Laten we wat met de vrijheid doen. Zalig Pasen.

 

Powered by: Dreamsolution
Test Laser123.nl