Printer : Druk deze pagina af op de standaard printer zonder menu en logo, in groter lettertype
logo, foto van de lidwinakerk, toont gebouw en toren logo : Van den Oetelaar Automatisering uit Best

audio stream
niet actief

Lidwina Best - Preek van de Week :: Feest

Sinds 1998 is Pastor Richard Schreurs bezig met het schrijven en publiceren van zijn preken op het Internet. Deze grote inspanning heeft ertoe geleid dat we nu een fantastische hoeveelheid van meer dan 650 preken online kunnen presenteren. U kunt deze preken vanzelfsprekend gebruiken als inspiratie voor uw eigen overwegingen. We stellen het echter erg op prijs als u dan ook uw bronnen wilt vermelden (www.lidwina.nl) zodat meer mensen het prekenarchief hier online komen bezoeken.

Feest

[ vorige | lijstIcon voor printen | volgende ]
 Auteur: Past. R. Schreurs

Het leven is geen feest, maar zonder feest is het geen leven. We kijken terug op wat achter ons ligt en zijn tevreden, zijn blij met zoals het er nu voor staat. Dat willen we graag meedelen en delen met familie en vrienden. Op een dag bedenken we met z’n allen dat we bevrijd zijn van Spanjaarden, Fransen of Duitsers: nationale feestdag; er is een examen succesvol afgerond, 40 of 50 jaar huwelijk, het is ook heel wat, zelfs 12 en ’n half jaar. Er zijn heel wat momenten die bijzonder reliëf verdienen. Het hoogste punt van een huis in aanbouw wordt gevierd met een kratje bier, maar voor een echt feest pakken we zwaarder uit. We zingen een lied dat Marnix van Sint Aldegonde met Wilhelmus liet beginnen of we maken er zelf een waarin de heldendaden en ook de eigenaardigheden van de feesteling in dichtvorm zijn gezet. Geen feest zonder minstens één lied, liefst meer. Als er niemand is die zingen kan dan dient er in elk geval een toespraak te worden gehouden. Voor wie niet weet hoe een feest aan te pakken, laat mij nog een paar tips geven en voor wie het wel weet is het ten overvloede: Ga naar de kapper en laat er indien mogelijk iets moois van maken, schaf een nieuw jasje aan of iets van dat. Nodig vrienden en kennissen en laat vooral weten dat er goed gegeten en gedronken gaat worden.

Zo kunnen, minstens voor even, de dagelijkse zorgen worden weggejaagd. Die dagelijkse zorgen zijn er morgen weer, maar daar worden we al zo vaak aan herinnerd en dan zouden we kunnen vergeten dat er wel degelijk af en toe iets gelukt is, dat er naast de tegenslag ook een boel voorspoed was, dat er wel eens ruzie was, maar ook heel veel vriendschap. Iedereen weet dat er geen feest wordt gehouden omdat het absolute einddoel al bereikt zou zijn, maar omdat daar al een boel wel van is bereikt.

Heeft feest vieren, dit algemeen een eeuwig menselijk verschijnsel iets te maken met de blijde boodschap waarvoor we hier samen komen? Het heeft er alles mee te maken. Dezelfde profeet Jesaja die vorige week nog vond dat Jahweh, God, vanwege alle ongerechtigheid, zijn volk, de vlegels, maar eens te grazen moest nemen, diezelfde profeet zag toch ook dat het niet allemaal kommer en kwel was en nodigt daarom vandaag uit voor een feestelijke maaltijd. Die vette spijzen waar hij kennelijk zo van hield mogen wij dan vervangen door cholesterol verlagend spul; met hem mogen wij begrijpen dat de toekomstidealen voor zover toch verwezenlijkt reden genoeg zijn om een feestje te bouwen op de manier die bij ons past.

Week in week uit overdenken wij methodes om die wereld van gerechtigheid en vrede, dat Rijk Gods, wat dichterbij te brengen. We krijgen voorgehouden wat daartoe aan ons allemaal nog ontbreekt en wat hier aan te doen. Maar ook Jezus Christus en zeker Hij, laat weten dat het Rijk Gods eraan komt, blijde boodschap, sterker nog: dat het voor een belangrijk deel al is aangebroken. Dat zei Hij indertijd en we mogen vaststellen dat na 2000 er toch al best wat meer van terecht gekomen is. Er is echt meer onderwijs dan toen, maar zorg voor zieken, bejaarden, arme en onderontwikkelde mensen. Er zijn Rechten van de mens vastgelegd, die ze in zijn tijd nog niet eens op een rijtje hadden gezet. We kunnen allerlei misdaden en machtsstructuren binnen en buiten de kerk beschrijven, maar daar staan toch heel wat zachtmoedige, heldhaftige en ijverige paters, broeders, zusters, vaders en moeders en jonge mensen tegenover. Reden genoeg om af en toe te vieren. Voor wie zich nu nog afvraagt waar hij of zij terecht kan voor een lied, een toespraak, een verhaal over vroeger, een feestelijke maaltijd met versiering en al, die mag verwezen worden naar menig kerkgebouw waar ze daartoe in elk geval hun best doen. Dat feesten zou natuurlijk veel beter kunnen, dat is waar. Welaan dan, kom maar op met die creatieve en blijmoedige bijdrage. Nog even dit: een nieuw jasje is niet per se nodig, wel vriendschap; dat kunnen we ook de mantel der liefde noemen. Hoort bij elk feest.

Amen.

Uit de profeet Jesaja 25, 6-10a

In die dagen zal de Heer van de hemelse machten op de berg Sion voor alle volken een maaltijd aanrichten, een maaltijd van vette spijzen en van belegen wijnen, een maaltijd van vette, mergrijke spijzen en van geklaarde, belegen wijnen. Op deze berg zal Hij de sluiter verscheuren die ligt over alle volkeren, en het floers dat alle naties bedekt. Hij zal de dood voor eeuwig vernietigen en van alle aangezicht zal Hij, de Heer, de tranen wissen. Hij zal de smaad van zijn volk wegnemen van de gehele aarde. Ja, zo heeft de Heer het besloten!

Op die dag zal men zeggen: 'Dat is onze God, op wie wij hoopten: Hij heeft ons gered! 'Dat is de Heer, op wie wij vertrouwden: laat ons jubelen en ons verheugen om de redding, die Hij ons gebracht heeft! 'Ja, de hand van de Heer zal rusten op deze berg'.

 

Powered by: Dreamsolution
Test Laser123.nl