Printer : Druk deze pagina af op de standaard printer zonder menu en logo, in groter lettertype
logo, foto van de lidwinakerk, toont gebouw en toren logo : Van den Oetelaar Automatisering uit Best

audio stream
niet actief

Lidwina Best - Preek van de Week :: eenvoud

Sinds 1998 is Pastor Richard Schreurs bezig met het schrijven en publiceren van zijn preken op het Internet. Deze grote inspanning heeft ertoe geleid dat we nu een fantastische hoeveelheid van meer dan 650 preken online kunnen presenteren. U kunt deze preken vanzelfsprekend gebruiken als inspiratie voor uw eigen overwegingen. We stellen het echter erg op prijs als u dan ook uw bronnen wilt vermelden (www.lidwina.nl) zodat meer mensen het prekenarchief hier online komen bezoeken.

eenvoud

[ vorige | lijstIcon voor printen | volgende ]
 Auteur: Past. R. Schreurs

Is het u gelukt de afgelopen weken? Ik bedoel dat instellen van al die zenders op TV,radio en videorecorder. Kabelexploitant Essent had ons daarmee opgezadeld en wellicht is toch de familietechneut in het strijdperk moeten treden. Het zijn er ook zoveel, telkens meer dan dertig. Daarbij had u de afstandsbediening nodig en ook dat was even uitzoeken welke bij welk apparaat hoort. Zeg niet dat het allemaal heel eenvoudig is, want dat is het niet, het is veelvoudig en daar zit ’m vooral het probleem. Eén of twee zenders, dat was eenvoudig, maar lijkt niet meer bij onze tijd te passen. Wie een computer heeft kan erover meepraten. Je kunt er vanalles mee. Zo veel dat maar zelden alles ’t doet. Het nieuwste model is in ontwikkeling. Dat kan ook koffie zetten om de ergernis weg te spoelen.
Toch doen we het onszelf aan. Wat we allemaal in huis hebben gehaald en het moet voortdurend worden bijgehouden en aangevuld. De winkelier weet dat en geeft dus een krantje uit, met winstpakkers, prijskrakers, spullen en nog eens spullen, nu geheel vernieuwd, dat wel! Niet één fiets, nee een voor elk terrein, niet een paar pannen, nee een stapel. Die veelvoud van vanalles doet ons daarom wel eens terug verlangen naar de eenvoud om eindelijk wat meer rust en vrede te kunnen vinden.

Dat is nu juist het leuke van vakantie: er op uit met zo weinig mogelijk, eenwording met de bijtjes en de bloemetjes in de natuur. Bij het eten van de soep wordt gevraagd dat een beetje rustig aan te doen, want met één of twee pitjes op een gasfles gaat het best goed, maar duurt ’t wat langer. De hele kleerkast blijft thuis want een Tshirt, broek en teenslippers is al genoeg.

Dat ideaal van eenvoud in tegenstelling tot veelvoud zonder eind werd nota bene duizenden jaren geleden al voorgehouden. De vorst van rust en vrede komt niet binnen hoog te paard met een leger van mensen en materiaal, maar gewoon op een ezel en in gezelschap van een paar vrienden. En Jezus van Nazareth gaat helemaal in die lijn staan en zegt vandaag: de last van de veelvoud is loodzwaar, wordt steeds zwaarder. Zijn last, die van de eenvoud, die is licht, geeft rust en vrede met het weinige. Heel slimme mensen begrijpen dat niet, hebben een woord gevonden voor het veel te veel: comfort, want het geeft toch comfort als je de lamp kunt aanmaken met een afstandsbediening. Vergeet niet waar ze ligt en denk aan de batterijtjes en houd het infraroodpoortje schoon. Kinderen, zo zei Jezus al, die begrijpen het wel, die spelen vaak liever met wat blokken uit de blokkendoos dan met zo’n elektrisch raceauttootje.

Het is niet zo gemakkelijk om in onze samenleving aan het te veel te ontkomen, voor u niet, voor mij niet. Voor kinderen wel. Geef ze maar wat water en wat zand en zelfs zonder schepje hebt u er geen omkijken aan.

Zou zo'n vakantieperiode misschien mogelijk toch tot herbezinning kunnen leiden of kunnen de lezingen van vandaag een aanleiding zijn om vanuit de veelvoud op zoek te gaan naar de eenvoud. Ze zijn er allebei geschikt voor.

Zacharia 9, 9-10

Zo spreekt de Heer: 'Jubel luid, gij dochter Sion, juich, gij dochter Jeruzalem! Zie, uw koning komt tot u, rechtvaardig en zegevierend; hij is deemoedig, hij rijdt op een ezel, op een veulen, het jong van een ezelin. Ik vaag de strijdwagens weg uit Efraim, de paarden uit jeruzalem; de strijdboog wordt gebroken. Dan kondigt hij vrede af onder de volken, dan gaat zijn heerschappij van zee tot zee, van de Rivier tot aan het uiteinde der aarde.

 

Powered by: Dreamsolution
Test Laser123.nl