Printer : Druk deze pagina af op de standaard printer zonder menu en logo, in groter lettertype
logo, foto van de lidwinakerk, toont gebouw en toren logo : Van den Oetelaar Automatisering uit Best

audio stream
niet actief

Lidwina Best - Preek van de Week :: Pasen 2000

Sinds 1998 is Pastor Richard Schreurs bezig met het schrijven en publiceren van zijn preken op het Internet. Deze grote inspanning heeft ertoe geleid dat we nu een fantastische hoeveelheid van meer dan 650 preken online kunnen presenteren. U kunt deze preken vanzelfsprekend gebruiken als inspiratie voor uw eigen overwegingen. We stellen het echter erg op prijs als u dan ook uw bronnen wilt vermelden (www.lidwina.nl) zodat meer mensen het prekenarchief hier online komen bezoeken.

Pasen 2000

[ vorige | lijstIcon voor printen | volgende ]
 Auteur: Past. R. Schreurs

Het is Pasen. Feest dus. Lekker onderuit en dan de TV aan. Maar wat is dat? Daar ligt een boef de laatste adem uit te blazen. Er is vooraf hevig geknokt. Gelukkig is de beeldbuis van glas, want bloedvlekken gaan moeilijk uit de vloerbedekking. We zappen toch maar even door. Volgende zender. Twee helden trachten elkaar naar de eeuwige jachtvelden te rijden. Ook al niks dus. Dan maar de krant om een beetje in feeststemming te komen. En jawel hoor: Er is een meubelshow, er is Paasvee aangeboden. Helaas allemaal geen onmiddellijke behoefte en verder alweer moord en doodslag, dood en verderf ook als ik de overlijdensadvertenties voor een keertje oversla. Nee liever een boek. Het begint mooi over een zonnige ochtend in de lente, met vogeltjes en zo. Kijk dat is Pasen. Maar op bladzijde twee gaat het al fout en dat wordt naar bladzijde 300 niet beter. Men staat er elkaar voortdurend fysiek of verbaal naar het leven. Nee, die moderne boeken, geef mij maar Homerus die de strijd om Troje beschrijft...

Wat is dat toch? Dood is het meest geliefde onderwerp, terwijl het toch het akeligste is wat er te bedenken valt. Door de eeuwen heen proberen we die van ons af te schrijven, maar dat is nog steeds niet gelukt. Is er niets om toch een beetje in evenwicht te blijven met het leven? Dat is er wel, maar wie daar grote aandacht aan geeft is een extremist, een zonderling tussen de meerderheid van huiveraars. Ze zijn er wel en al van ouds in allerlei godsdiensten en overtuigingen te vinden. Want het sluimert in iedere mens, dat vermoeden dat er meer is dan dit leventje en het graf. In de lente worden we daarbij geholpen als we zijn dat de schijnbaar dode natuur weer tot leven komt. Dat vermoeden leefde ook wel in die vrienden van Jezus van Nazareth. Veel meer dan dat was het niet. Ze hadden wel gehoopt na die belofte van Jezus, maar echt niets meer verwacht. En dan blijkt dat vermoeden, die hoop, om te slaan in levend geloof. Dat was niet omdat er geleerden waren die zeiden: " Kijk maar hier staat het in de Bijbel, hier is het bewijs". Dat moest trouwens nog geschreven worden. Nee, in weerwil van hun verwachtingen is hoop geworden tot vertrouwen, tot geloof, toen ze Jezus als levend in hun midden hebben ervaren. Anders dan voorheen, maar met nog meer overtuigingskracht dan ooit. Zo sterk dat zij er eindelijk zelf door werden gegrepen.

Sindsdien is er onder christenen nauwelijks nog interesse voor de dood al wordt die nog zo dagelijks voorgeschoteld. Zo dient het althans te zijn. Wij vieren het hele jaar leven, eeuwig leven, verrijzenis. Wie meent dat dit niet realistisch is die heeft Witte Donderdag en Goede Vrijdag niet meegevierd. Maar het is waar: Een christen gelooft in het leven, kent geen vertwijfeling, heeft hoop en vertrouwen of noem het maar geloof, zonder rijpe theorieën vieren we dat met Pasen en elke zondag opnieuw als een herhaling van alleen dat, maat dat is toch heel wat! Pasen is een feest. Vandaag niet eens een oproep tot wat voor goede daad dan ook, wel een oproep om goede moed te houden en als dat lukt, dan vieren maar. Zalig Pasen! Amen.

 

Powered by: Dreamsolution
Test Laser123.nl