Printer : Druk deze pagina af op de standaard printer zonder menu en logo, in groter lettertype
logo, foto van de lidwinakerk, toont gebouw en toren logo : Van den Oetelaar Automatisering uit Best

audio stream
niet actief

Lidwina Best - Preek van de Week :: Weg en opnieuw

Sinds 1998 is Pastor Richard Schreurs bezig met het schrijven en publiceren van zijn preken op het Internet. Deze grote inspanning heeft ertoe geleid dat we nu een fantastische hoeveelheid van meer dan 650 preken online kunnen presenteren. U kunt deze preken vanzelfsprekend gebruiken als inspiratie voor uw eigen overwegingen. We stellen het echter erg op prijs als u dan ook uw bronnen wilt vermelden (www.lidwina.nl) zodat meer mensen het prekenarchief hier online komen bezoeken.

Weg en opnieuw

[ vorige | lijstIcon voor printen | volgende ]
 Auteur: Past. R. Schreurs

"Dag vader en dag moeder, dag zuster Ursula, ik zie het hier niet zitten, ’kga naar Amerika. Jaren geleden was dit een veel beluisterd liedje. Nog meer jaren geleden speelde menige jonge man of vrouw met de gedachte dat ook maar eens te doen: wegtrekken en opnieuw beginnen. De situatie thuis en in eigen land gaf toen wat meer aanleiding om elders het geluk te gaan zoeken dan in onze dagen. Emigreren is trouwens heel ingrijpend en dat doe je dus niet zo maar eventjes. We hebben zoveel mensen en dingen waar we aan gewend en gehecht zijn en vooral ook de manier waarop we aan ons leven invulling geven laten we niet zo gemakkelijk achter. Je zult boer zijn, gewend aan zand of klei en koeien, en dan ergens anders tussen de keien wat boontjes gaan staan plukken. Je zult een leuk modaal baantje hebben en dan elders gaan uitzoeken of er wel werk te vinden is. De boel achterlaten doet een mens alleen omdat hij of zij eens wat anders wil, uitgekeken is op steeds weer hetzelfde of omdat het hier en nu niet gaat zoals het zou moeten gaan, uitziend en verlangend naar iets beters.

Stel u voor... Er komt iemand langs die zegt: "Kom op, ik ga je vertellen en voor doen, hoe het beter kan, véél beter zelfs". "Ja, maar ik heb hier een smederij en nog een hele hoop ijzer om te bewerken". "Kom maar mee, ik zal je leren om ,in plaats daar van, mensen om te smeden, bijvoorbeeld van egoïst tot weldoener". "Ja maar, ik heb een florerende juwelierszaak en heb verantwoording voor een gezin". "Kom maar mee, ik zal je leren het leven van medemensen te vergulden en verantwoording te nemen voor de grote mensengemeenschap". "Ik houd het huis schoon". "Kom, ik leer je de samenleving op te schonen". "Ik doe de hele dag dit en dat en dat doe ik zo en zo". "Kom mee, ik zal je leren om het toch anders en beter te doen". We kunnen ons toch niet voorstellen dat iemand met zulke voorstellen meteen veel mensen achter zich aan krijgt. Er moet dan minstens iets in zitten van: Zoals wij bezig zijn in onze wereld, dat is in veel opzichten niet goed. Er moet iets in zitten van hoop en verlangen naar beter en geloof dat het beter kan.

Het moeten zulke mensen zijn geweest die Jezus van Nazareth indertijd aan sprak. Toevallig vissers: "Laat je boeltje maar achter, ik zal je leren om zinvol je leven aan mensen te wijden in plaats van aan vissen". Hij vroeg het net aan de juiste mensen, want waarempel, ze gingen mee en met die mensen is het inderdaad begonnen: de opbouw van een andere wereld, steentje voor steentje, een wereld waar niet de zaak, maar de mens voorop staat, een wereld van niet alleen hier en nu maar met een blik op zelfs een eeuwige toekomst met God zelf aan het hoofd. Een andere wereld, zoals Jezus die als ideaal stelde. Sommigen zeggen dat zo de kerk van Christus is begonnen. Kan best zijn, maar zeg me dan maar waar ik die andere aanpak kan vinden, dan weet ik tenminste waar die kerk is. Misschien voelen we ons op ons gemak omdat Jezus bij ons zo niet is langs gekomen, van: "Kom mee, trek weg en begin opnieuw". Er zijn wel mensen die datgene wat Jezus zegt in het evangelie van vandaag zo hebben opgevat en nog opvatten. Het zijn er weinig en wat minder dan voorheen, maar ze zijn er inderdaad. Je vind ze vlak bij zwakke, oude, zieke, gebrekkige medemensen. Je vind ze in ontwikkelingsgebieden en allerlei ideële stichtingen. Maar aan ons, gewoon thuis, geen oproep. Of toch,.. niet voor de hele dag en in alle opzichten: "Kom mee, blijf maar bij je gewone leventje, maar breek er tenminste af en toe uit, weg even van alleen jezelf en doe iets bijzonders voor die medemens vlak bij". We zijn dan nog lang geen apostel, maar kunnen het wel af en toe een beetje zijn.

Amen.

 

Powered by: Dreamsolution
Test Laser123.nl