Printer : Druk deze pagina af op de standaard printer zonder menu en logo, in groter lettertype
logo, foto van de lidwinakerk, toont gebouw en toren logo : Van den Oetelaar Automatisering uit Best

audio stream
niet actief

Lidwina Best - Preek van de Week :: Aanbieding voor alleman

Sinds 1998 is Pastor Richard Schreurs bezig met het schrijven en publiceren van zijn preken op het Internet. Deze grote inspanning heeft ertoe geleid dat we nu een fantastische hoeveelheid van meer dan 650 preken online kunnen presenteren. U kunt deze preken vanzelfsprekend gebruiken als inspiratie voor uw eigen overwegingen. We stellen het echter erg op prijs als u dan ook uw bronnen wilt vermelden (www.lidwina.nl) zodat meer mensen het prekenarchief hier online komen bezoeken.

Aanbieding voor alleman

[ vorige | lijstIcon voor printen | volgende ]
 Auteur: Past. Hans vd Laar (14 aug 2005, 16e van jaar A)

Het leven vandaag de dag zit boordevol aanbiedingen. Het is volop uitverkoop in deze vakantietijd. Tenminste, dat staat overal op de winkels. Het is twee voor de prijs van één en dan lijkt de korting natuurlijk heel wat, maar het duurste artikel bv. het kostuum is dan natuurlijk artikel nummer 1 terwijl de bijbehorende sokken artikelnummer 2 zijn. Nee..., de winkeliers zijn niet gek natuurlijk. Dus toch enkele beperkingen. Zolang de voorraad strekt..., is ook zo'n mooie kreet, want natuurlijk..., net als jij komt, is het artikel  op. Natuurlijk is er wel een vergelijkbare tent of wat dan ook, maar die is toch wat duurder. Gratis kaartjes voor een pretpark bij een vloeibaar wasmiddel. Hartstikke mooi natuurlijk, want de entree van de Efteling of van Walibi  is behoorlijk hoog, een aderlating voor een heel gezin zelfs. Dus :  aan het sparen. Het wasmiddel staat in de kast - of beter gezegd - het puilt eruit en dan lees je: bij elke betalende volwassene het tweede kaartje gratis. Daar gaat de winst alweer. En zo kent U zelf vast nog veel meer knalaanbiedingen, waar de knal toch ook weer snel van af is.

Ook vandaag in de lezingen aanbiedingen, maar van een heel andere aard. Het gaat –staat er in de eerste lezing- om het beoefenen van gerechtigheid: om recht te doen aan ieder mens. Het gaat om het beminnen van de Heer en om zijn dienstknecht te zijn en steeds meer te worden. En de aanbieding is, dat die Boodschap voor Iedereen en alleman openstaat. Duidelijker kan het niet gezegd worden. Het is voor hen die de sabath onderhouden, maar ook voor de vreemdeling die zich bij God wil aansluiten, zo zegt de profeet Jesaja. De boodschap van God is er voor iedereen. En nee hoor..., Het is geen tijdelijke aanbieding, er staan geen kleine lettertjes bij, het is niet slechts één vlaggetjesweek, want de voorraad is onuitputtelijk.

Ook de tweede lezing heeft dezelfde boodschap.

Jezus zelf had geen grote aanspraken. Hij wilde zijn omgeving vertellen van Zijn boodschap. Hij kwam van Galilea en wilde iets betekenen voor de mensen uit Galilea, maar een Kananese vrouw roept hem toe: Heb medelijden met mij en ze blijft aandringen. Haar vertrouwen in Jezus is groot, zo groot dat Jezus' hart ook voor haar openstaat. Zijn aanbod geldt voor de mensen van Galilea, maar ook voor hen in Kanaan en uit Samaria, zelfs voor mensen buiten Israel, voor hen in Rome en ook voor mensen hier in Best. En nee hoor..., er zijn geen beperkingen. Iedereen is welkom.

Die boodschap brengt Jezus vandaag en ook zijn Moeder Maria getuigt daar steeds weer van. Vandaag aan de vooravond van haar bijzondere feestdag op 15 augustus denken we ook haar en hoe zij ingegaan is op Gods aanbieding zijn dienstmaagd te zijn.

Natuurlijk is het een geweldige aanbieding een fantastische boodschap. Iedereen is welkom bij de Heer. Maar in Gods geest moeten wij toch dezelfde houding uitstralen in ons leven en dan wordt het een stuk moeilijker. Natuurlijk moet onze kerk dan ook openstaan voor iedereen en alleman en moet er ruimte zijn voor gescheiden mensen voor mensen met een andere geaardheid, zouden ook vrouwen in het ambt moeten kunnen worden opgenomen en moeten ook vluchtelingen welkom zijn. We hebben nog veel te leren van de boodschap van Jezus ook in onze kerk, ook in onze parochie en zeker ook in onze samenleving. Mensen die vluchten voor oorlog en geweld, net zo welkom heten  als toen er Nederlanders in de tweede wereldoorlog welkom werden geheten door de Fransen en de Engelsen bijvoorbeeld. Geen beperkte aanbiedingen, omdat het anders wat van onze welvaart kost, maar met een open hart voor iedereen en alleman. Dat is de boodschap van vandaag waar we met zijn allen nog heel hard aan mogen en moeten werken binnen en buiten onze kerk. Amen.

 

Powered by: Dreamsolution
Test Laser123.nl