Printer : Druk deze pagina af op de standaard printer zonder menu en logo, in groter lettertype
logo, foto van de lidwinakerk, toont gebouw en toren logo : Van den Oetelaar Automatisering uit Best

audio stream
niet actief

Lidwina Best - Preek van de Week :: Met geld is alles te koop?

Sinds 1998 is Pastor Richard Schreurs bezig met het schrijven en publiceren van zijn preken op het Internet. Deze grote inspanning heeft ertoe geleid dat we nu een fantastische hoeveelheid van meer dan 650 preken online kunnen presenteren. U kunt deze preken vanzelfsprekend gebruiken als inspiratie voor uw eigen overwegingen. We stellen het echter erg op prijs als u dan ook uw bronnen wilt vermelden (www.lidwina.nl) zodat meer mensen het prekenarchief hier online komen bezoeken.

Met geld is alles te koop?

[ vorige | lijstIcon voor printen | volgende ]
 Auteur: Hans v.d. Laar (Zondag 10 oktober 2004. Achtentwintigste zondag jaar C)

Als je nou echt veel geld zou hebben… wat zou je dan toch allemaal kopen? Echt veel geld! Niet zomaar een beetje veel. Een mooi vrijstaande villa misschien met drie badkamers, een sauna en een binnen en een buitenzwembad. Maar ja, dan moet het wel ingericht worden. Jan des Bouvrie kun je gemakkelijk betalen. Dus die moet op komen draven. Alles wordt wit en een rechte symmetrische opstelling geniet de voorkeur. Dat wordt afspraken maken, brainstormen, inkopen en terugsturen, want het beste is niet goed genoeg. En dan de tuin…zo groot dat je die zelf niet meer kunt bijhouden. Een tuinman dus, maar die moet je wel kunnen vertrouwen natuurlijk en iemand die de sauna, het zwembad onderhoudt, een schilder die de lak na komt kijken want alles moet er tiptop blijven uitzien. Zo kun je nog een hele tijd door. Prachtig zo'n huis, maar wel een hoop gedoe er rondom heen.

Nee dan liever een jacht. Een motorjacht want waaien doet het niet altijd. Maar waar ligt dat ding in de winter. Ver weg natuurlijk bij open water. Dan moet je er wel geregeld naar toe. En het onderhoud en een vaarbewijs en de belasting. Het moet allemaal geregeld worden. Een hoop trammelant rond zo'n prachtig schip.

Nee dan toch maar liever een vakantiehuis in Frankrijk. Ook luxueus ingericht Natuurlijk. Zwembad erbij en altijd mooi weer. Maar als je er niet bent, groeit het gras ook, wordt er ingebroken, waait er een dakpan af en zoeken spinnen door zelfs de kleinste kieren toch hun weg naar binnen. En onderhoud natuurlijk weer. Vrienden wil je er ook van laten genieten, want je mag je rijkdom natuurlijk ook laten zien. Maar er gaat ook wel eens wat stuk. Hoe los je dat dan weer op. Je koopt natuurlijk onmiddellijk nieuw gerei, maar hoe verder met die vrienden..?

Ze zeggen wel eens: geld maakt niet gelukkig. Natuurlijk is het fijn dat je het goed hebt en de meeste van ons hebben het redelijk goed, maar van veel geld kun je ook last hebben en van te weinig trouwens net zo goed. Het voordeel van geld is dat je er van alles mee kunt kopen. Dat is meteen ook het grootste nadeel, want je wilt niet teveel flauwekul en verplichtingen. In de eerste lezing gaat het ook over geld en over nog veel meer. Naäm wordt genezen en hij is Elisa hartstikke dankbaar. Hij wil hem iets geven, maar Elisa zegt: "Ik neem niets van U aan"en hij blijft weigeren, zelfs als er flink aangedrongen wordt. Elisa staat ervoor dat geloof in Jahwe niet te koop is. Vertrouwen in Zijn naam heeft niets met geld te maken. Geloof is niet te koop. God hoort niet in het warenhuis thuis, maar in de harten van een arme, een rijke en van iedereen er tussen in. Geld is echt niet altijd de manier om je dankbaarheid te tonen. In het evangelie staat hoe je dat wel kunt en vooral ook wie dat wel kunnen. Een Samaritaan komt terug om Jezus te bedanken. Terwijl de andere 9, keurig opgevoede Joodse gelovigen dat niet doen. Altijd blijkt het weer anders te gaan dan je gedacht had. Toen al en nu nog steeds.

Met geld is natuurlijk van alles te koop, maar geloof, hoop, vertrouwen, liefde, dankbaarheid, geluk, saamhorigheid, verbondenheid, het rijk van God, vrede en gerechtigheid….die gaan veel verder, reiken verder en gaan veel dieper. Geloof dat het leven zin heeft en betekenis, het geloof dat elke mens kind van God is en een naam heeft bij Hem. Het vertrouwen dat God dicht bij je is en dat Hij een plekje in Zijn hart heeft voor elke mens, zelfs voor hen die wij hebben moeten loslaten. Dat is met geen geld te koop. Wij mogen dat voelen diep in ons zelf.De verhalen over Jezus en over de geloofsgeschiedenis van het Joodse volk laten ons dat steeds weer op andere wijze zien. Dat verhaal mag ons, U en mij en iedereen steeds weer gelukkig maken.


Evangelielezing Lucas 17, 11-19

Op zijn reis naar Jeruzalem trok Jezus door het grensgebied van Samaria en Galilea. Toen Hij een dorp binnenging, kwamen Hem tien melaatsen tegemoet; zij bleven op een grote afstand staan en riepen luidkeels: 'Jezus, meester, ontferm U over ons!'. Hij zag hen en sprak: 'Gaat u laten zien aan de priesters'. En onderweg werden zij gereinigd. Een van hen keerde terug toen hij zag dat hij genezen was, en hij verheerlijkte God met luide stem. Vol dankbaarheid wierp hij zich voor Jezus' voeten neer, en deze man was een Samaritaan. Hierop vroeg Jezus: 'Zijn niet alle tien gereinigd? Waar zijn dan de negen anderen? Is er niemand teruggekeerd om aan God eer te brengen dan alleen deze vreemdeling?'. En Hij sprak tot hem: 'Sta op en ga heen; uw geloof heeft u gered'.

 

Powered by: Dreamsolution
Test Laser123.nl