Printer : Druk deze pagina af op de standaard printer zonder menu en logo, in groter lettertype
logo, foto van de lidwinakerk, toont gebouw en toren logo : Van den Oetelaar Automatisering uit Best

audio stream
niet actief

Lidwina Best - Preek van de Week :: Omspitten en bemesten

Sinds 1998 is Pastor Richard Schreurs bezig met het schrijven en publiceren van zijn preken op het Internet. Deze grote inspanning heeft ertoe geleid dat we nu een fantastische hoeveelheid van meer dan 650 preken online kunnen presenteren. U kunt deze preken vanzelfsprekend gebruiken als inspiratie voor uw eigen overwegingen. We stellen het echter erg op prijs als u dan ook uw bronnen wilt vermelden (www.lidwina.nl) zodat meer mensen het prekenarchief hier online komen bezoeken.

Omspitten en bemesten

[ vorige | lijstIcon voor printen | volgende ]
 Auteur: Hans vd Laar (11 mrt 2007 3e zondag 40 dagentijd)

Een kind vond een klein eendje helemaal alleen. Blijkbaar zijn moeder verloren. Verscholen onder een struik wachtte het op niets. Het meisje scheurde haar broek, maakte haar jas vies en pakte het kleine beestje op. Thuis zeiden haar ouders dat het allemaal hopeloos was. Het eendje zou het toch niet overleven. Met een pipetje, broodkruimels en melk ging ze aan de slag en in de warme handen van het meisje begon het diertje weer op te bloeien. Na een paar maanden terug in de vijvers van het park bleef de kleine dierenverzorgster het eendje in de gaten houden en het jaar daarop zwommen 7 kleine eendjes echter moedereend aan. Hoe mooi kan het zijn….

Een man in onze parochie. In het ziekenhuis voelde hij zich maar een nummer. Hij werd geopereerd, zakelijk en kundig, maar er was niet zoveel betrokken aandacht. Iedereen had het veel te druk. De verzorging van zijn ongemakken liet meer dan te wensen over. Er waren allerlei excuses en uitvluchten, noem maar op… Eenmaal thuis en nog erg ziek knapte hij wat op door vriendelijke zorg van de thuiszorg dag en nacht. Prima verpleging, betrokken aandacht, extra zalf om doorliggen te voorkomen. Prinsheerlijk zag ik hem van de week in zijn bed liggen. Beter worden zal wel niet meer lukken, maar de tijd die hij nog heeft wordt gewaardeerd, is vol zorgzaamheid en  heeft hoge kwaliteit.

En dan die boom waarover Jezus vertelt. Een vijgenboom waaraan maar geen vruchten wilden komen. De eigenaar heeft hem in gedachten al omgehakt. Het levert toch niets op. Hij is ook alleen maar de eigenaar. De tuinman zegt dat hij het nog eens wil proberen. Laat me die boom nog eens een keer bemesten, de grond eromheen luchtig maken. Dan kunnen we nog zien…

Of die boom uiteindelijk vrucht draagt is nog niet belangrijk. Jezus heeft een boodschap: Keer je om. Blijf niet dezelfde fouten maken. Probeer een nieuw leven te beginnen. Probeer het goede te doen, want mijn koninkrijk komt niet zomaar uit de hemel vallen. Je bent er niet door zomaar te zeggen: Ik geloof. Het komt er pas door ook de handen uit de mouwen te steken door mensen in je omgeving met zorg en liefde te omringen. Zo mag je proberen zo goed als God te zijn.

In de eerste lezing openbaart God zijn naam aan Mozes: Ik zal er zijn. Ik ben er voor jou en in die Heilige naam zit  Zijn hele boodschap opgesloten: als God er is voor jou, mag jij er zijn voor jezelf voor anderen, voor je omgeving, voor de mensen om je heen en zeker voor kwetsbare mensen die het extra nodig hebben.

Ons geloof is nog niet zo ingewikkeld. Je mag weten, dat je er mag zijn, dat God er voor je is, als je er zelf ook bent voor anderen. Nee, moeilijk is het niet, maar toch is het wel heel lastig om het echt in te zien, om het echt te doen. Daarvoor is bijvoorbeeld deze tijd van veertig dagen gegeven. Het is een tijd van inkeer en bezinning om na te denken over wie we zijn en wat we doen en of we er zijn voor anderen en of we er zelf mogen zijn in de ogen van God. Eendjes worden in warme handen opgepakt, lieve mensen verzorgen zieken en ook wij worden niet zomaar omgehakt. Onze God is vooral mild, barmhartig en genezend. Dat horen we steeds maar weer opnieuw van Zijn zoon Jezus en mogen we steeds opnieuw ervaren.

Lukas13, 1 / 9

Er waren op dat moment ook enkele mensen aanwezig die hem vertelden over de Galileeërs van wie Pilatus het bloed vermengd had met hun offers.  Hij zei tegen hen: ‘Denken jullie dat die Galileeërs grotere zondaars waren dan alle andere Galileeërs, omdat ze dat ondergaan hebben?  Zeker niet, zeg ik jullie, maar als jullie niet tot inkeer komen, zul je allemaal op dezelfde wijze omkomen.  Of die achttien die stierven doordat de Siloamtoren op hen viel – denken jullie dat zij schuldiger waren dan alle andere mensen die in Jeruzalem wonen?  Zeker niet, zeg ik jullie, maar als jullie niet tot inkeer komen, zul je allemaal net zo sterven als zij.’

 Hij vertelde hun deze gelijkenis: ‘Iemand had een vijgenboom in zijn wijngaard geplant en ging kijken of de boom vrucht droeg, maar hij vond geen vijgen.  Hij zei tegen de wijngaardenier: “Al drie jaar kom ik kijken of die vijgenboom vrucht draagt, maar tevergeefs. Hak hem maar om, want hij dient tot niets en put alleen de grond uit.”  Maar de wijngaardenier zei: “Heer, laat hem ook dit jaar nog met rust, tot ik de grond eromheen heb omgespit en hem mest heb gegeven,  misschien zal hij dan het komende jaar vrucht dragen, en zo niet, dan kunt u hem alsnog omhakken.”’

 

Powered by: Dreamsolution
Test Laser123.nl