Printer : Druk deze pagina af op de standaard printer zonder menu en logo, in groter lettertype
logo, foto van de lidwinakerk, toont gebouw en toren logo : Van den Oetelaar Automatisering uit Best

audio stream
niet actief

Lidwina Best - Preek van de Week :: Witte donderdag (overweging)

Sinds 1998 is Pastor Richard Schreurs bezig met het schrijven en publiceren van zijn preken op het Internet. Deze grote inspanning heeft ertoe geleid dat we nu een fantastische hoeveelheid van meer dan 650 preken online kunnen presenteren. U kunt deze preken vanzelfsprekend gebruiken als inspiratie voor uw eigen overwegingen. We stellen het echter erg op prijs als u dan ook uw bronnen wilt vermelden (www.lidwina.nl) zodat meer mensen het prekenarchief hier online komen bezoeken.

Witte donderdag (overweging)

[ vorige | lijstIcon voor printen | volgende ]
 Auteur: Past. R.J. Schreurs (07/04/2004)

Het is niet iets wat we dikwijls meemaken: een officiële bekendmaking. Er gaan dagen van spanning aan vooraf, geruchten over wat er aan de hand is, goed nieuws of slecht nieuws: de kroonprinses in verwachting, een ommezwaai in het regeringsbeleid, een oorlogsverklaring of het overlijden van een belangrijk persoon. Straks zullen we het weten, de setting en het moment waarop zijn nauwlettend gekozen.

Het vond plaats in een feestzaal, tijdens een feestmaaltijd op hun bevrijdingsdag, toen gevierd en nu nog gevierd. De genodigden hadden hun plaats ingenomen. Het wachten was op de gastheer. En dan komt Jezus binnen, een man in de kracht van zijn leven. Hij gaat niet zitten, maar vraagt een bak met water en begint de voeten van zijn leerlingen te wassen. Wat krijgen we nou? Dit is slavenwerk, erger dan wanneer Hij was begonnen met het afsoppen van de tafel. Onbegrip en verzet natuurlijk. Het wordt nog erger. Hij breekt het brood en deelt de wijn rond en zegt: Dit ben ik, gebroken en gedeeld voor iedereen, vooral voor de minsten. Geen aankondiging van nieuw leven of van een oorlogsverklaring aan overheersers, geen ommezwaai in beleid, maar bekendmaking van zijn terugtreden, van verraad uit eigen kring, van zijn naderende dood zelfs. Bovenal legt Hij nog eens zijn tot nu toe gevoerde beleid uit van dienstbaarheid, onderstreept door die voetwassing, dat breken en delen, geen oorlogsverklaring, maar een vredesverklaring. "Blijf dit doen om mij niet te vergeten".

Ziehier wat ons vanavond hier samenbrengt en wat ons telkens weer samenbrengt. Na 2000 mogen we wel een beetje van die eerste schrik bekomen zijn, maar als we opnieuw tot ons laten doordringen waar het om ging dan kan de schrik ons toch weer om het hart slaan. Het eenvoudigste deel van wat er van ons verwacht wordt, dat lukt wel: samen zijn brood en wijn delen en eten, maar dat was niet de kern van zijn beleidsverklaring: die dienstbaarheid, dat breken en delen voor elkaar, vooral voor de minsten, dát doen tot zijn gedachtenis, daar worstelen we nog steeds mee.

Dezer dagen volgen we Jezus op zijn gang naar het kruis op de Golgothahoogte bij Jerusalem. Verdrietige machteloosheid zou ons kunnen overmannen, zoals die toen zijn volgelingen in de greep hield. Maar wij weten dat het ook weer Pasen wordt: goddelijk ingrijpen op de dood die weer tot leven wordt doordat die vredes- en liefdesverklaring van toen ten uitvoer gelegd wordt door Jezus levende Geest in ons.

Witte Donderdag kan worden tot een witte vlek in een voor velen zo zwart bestaan als wij niet alleen hier vieren tot zijn gedachtenis, maar straks, buiten, naar mensen om ons heen zijn goedheid doen tot zijn gedachtenis.

 

Powered by: Dreamsolution
Test Laser123.nl